OPPO Find X2 este primul smartphone pe care compania chineză îl importă pe canal oficial în țara noastră. Este un smartphone din categoria premium, iar prețul generează așteptări pe măsură. 

OPPO Find X2 și X2 Pro erau gândite spre a fi lansate în cadrul MWC Barcelona 2020, o declarație pe care își doreau să o facă în cadrul celui mai mare târg de tehnologie din segmentul mobile. Nu a fost să fie, iar pandemia a forțat Oppo să organizeze un eveniment online pentru duetul său. 

Este clar că există un loc lăsat liber în piața de telefoane Android de către Huawei, iar Oppo și Xiaomi își doresc să forțeze prezența pe bătrânul continent. La rândul său, nici Huawei nu stă pe loc și încearcă să-și fidelizeze clientela printr-un magazin de aplicații propriu, prețuri cât mai atractive și oferte cu diferite bonusuri etc. Aș spune că misiunea Oppo România nu este deloc ușoară, mai ales dacă ne uităm la situația în care am ajuns în 2020. Mă rog, depinde cum vom ieși din pandemia de Covid-19, cât de puternic va fi lovită economia, cât de repede ne recuperăm etc. 

Cred că au un mare atu în mânecă, smartphone-urile Realme ce atrag prin raportul preț / specificații. Totuși, discuția este acum despre Find X2 – telefonul ce ajunge oficial și în România, Find X2 Pro înțeleg că pentru moment nu-l vor aduce, deși cred că tocmai el ar fi impresionat pe partea de cameră foto și video, ar fi fost în linie cu Huawei P40 Pro, Samsung GALAXY S20 Plus etc (bineînțeles, costul de achiziție pe măsură). 

Oppo Find X a fost lansat în iunie 2018 și la vremea sa impresiona prin designul ales. Avea un raport display / corp de 87% (ei declarau 93%), cred că era cel mai bun. Nu avea niciun decupaj în ecran, iar spatele culisa spre a evidenția camera frontală & camera principală. La Find X2 au cam renunțat la ideile futuriste pe partea de design, iar camerele sunt poziționate cumva convențional. Parcă mi-aș fi dorit la prețul cerut să impresioneze, să iasă cumva în evidență față de celelalte vârfuri de gamă din universul Android. Trebuie să-i motivezi suplimentar pe eventuali clienții, mai ales când pe anumite piețe te afli în poziția de nou venit, de jucător dornic să-și arate calitățile. 

Fără să mai lungesc discuția inutil, pornesc review-ul lui Find X2 prin specificațiile tehnice complete. O să vedeți că au încercat să livreze un smartphone fără compromis, cu accent pe design, display, conectivitate, încărcare a bateriei. Mai sunt diverse chestii mai mult sau mai puțin inedite pe care le veți descoperi pe parcursul recenziei. 

Dacă aveți întrebări, le aștept în secțiunea de comentarii și încerc a puncta tot ce aveț neclar cu referire la Find X2-ul de la Oppo. Apropo, știți că în spatele Oppo, OnePlus și Vivo se află grupul BBK și dacă le adunăm vânzările pe anumite trimestre au reușit chiar să fie locul 1 sau 2 dacă-mi amintesc corect.

Specificații

Update:

1- Luminozitatea ecranului ar ajunge la 1200 nits în modul HDR;

2 – Ecranul este de tip OLED și nu AMOLED cum am punctat în tabel.

Sunt elemente precizate de către Oppo România. 

Design

În cutia colorată pe albastru marin ne-a sosit telefonul de review, în ediția cu 12 GB RAM și 256 GB stocare, conectivitate 5G. Codul inscripționat pe cutie – CPH2023, varianta de culoare albastră denumită Ocean. 

Acolo se află pe lângă smartphone: husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul nanoSIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare, încărcător ce alimentează la 65W (5V / 2A, 10V / 6.5A), cablu USB type-C – USB (destul de gros, ca să susțină încărcarea de mare viteză pe tehnologie proprietară Oppo denumită SuperVOOC 2.0), căști pe USB Type-C cu design ce amintește de ceea ce găsim în cutie alături de un iPhone. 

Din start aș puncta atenția la detalii, până și cutia + modul în care sunt poziționate accesoriile imprimă ideea de produs premium. Îmi amintesc de HTC în vremurile sale bune. O folie de protecție este aplicată din fabrică peste smartphone, așa cum se întâmplă și la seria OnePlus. 

Oppo Find X2 impresionează prin designul său, prin calitatea materialelor, prin finisarea ce-l încadrează direct în linie cu celelalte smartphone-uri Android de top. Raportul display / corp de peste 90% a fost obținut prin margini cu adevărat înguset, ecranul AMOLED curbat ajută și el din acest punct de vedere. Camera frontală a fost adusă în colțul din stânga, nu deranjează când telefonul ajunge a fi utilizat în modul landscape (jocuri, clipuri pe YouTube sau filme pe Netflix). 

Ansamblul de 3 camere se profilează dincolo de linia generală a părții spate, de aici și necesitatea în a utiliza o husă. Presupun că au adus sau vor aduce și huse dedicate, concepute de către Oppo (așa cum procedează Samsung sau Huawei). Husele dezvoltate de producător mi se par a fi și cele mai bune. 

Are o rată de aspect de 19.8:9. Mi s-a părut a fi destul de îngust spre a fi utilizat cu o singură mână. Nu-i deloc un smartphobe mic și cumva este în linie cu ceea ce aduce și Samsung pe GALAXY S20+, în linie de fapt cu mai toate smartphone-urile ce au ecran de 6.7 inch. 

Are sticlă pe față și spate sau sticlă pe față de tip Corning Gorilla Glass 6 și ceramică pe spate (17 gr. diferență între cele două versiuni). Albastrul din partea spate aduce reflexii interesante, doar că nu știu câte persoane vor folosi telefonul fără o husă care să-l protejeze de zgârieturi, de un eventual impact etc. Mă așteptam în ce privește certificarea IP să avem direct IP68, doar că Oppo în cazul lui Find X2 a obținut IP54 (rezistă la contactul cu picăturile de apă, nu este certificat pentru imersie totală precum modelul Pro). Mi se pare o concesie ce nu trebuia făcut, dacă ne uităm și la prețul afișat. 

Galeria de imagini ce însoțește articolul + materialul video ar trebui să vă ajute în a vă forma o impresie legată de cum arată Oppo Find X2. Pot să spun că impresionează în mod plăcut, doar că nu iese neapărat în evidență printr-o soluție ingenioasă. Cum am specificat și mai sus, mi-aș fi dorit să aducă un element wow care să-l individualizeze mai puternic. 

Ecran și sunet;

Au insistat mult pe ecran în etapa de teasing și comunicare a specificațiilor în cazul lui Find X2 și X2 Pro (au fix același ecran). Au ales un AMOLED de 6.7 inch cu rezoluție mare, 3168×1440 pixeli, 513 ppi, compatibil HDR10+, rată de refresh la 120Hz, luminozitate de maxim 800 nits, raport display / corp de 90.9% și aspect ratio de 19.8:9 (dacă nu era decupajul pentru camera frontală cred că atingeau 20:9). 

Da, au un display de bună calitate. A fost calibrat din fabrică spre a afișa spectrul DCI-P3 în proporție de 100%. Cel mai probabil avem un panel Samsung, ei sunt singuri ce au certificare HDR10+ în momentul de față. 

Ecranul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 6, are un mic decupaj în colțul din stânga pentru camera frontală, folie din plastic aplicată din fabrică. În secțiunea Ecran și luminozitate din Setări sunt o sumă de elemente ce pot fi customizate. Poți alege Modul întunecat pentru un plus de autonomie sau, pur și simplu, pentru că preferi o interfață pe negru. În ce privește temperatura de culoare sunt trei opțiuni: Mai rece, Implicit, Mai caldă. 

Pentru cei pasionți de cifre: are un panel 8 + 2-bit și afișează 1.07 miliarde culori față de 16.7 milioane culori cât oferă un display normal. Cred că nici măcar un vultur nu este capabil să facă diferențe. Probabil, dacă te uiți cu maximă atenție și ai o privire super-ageră că nu știu cum să spun, s-ar putea să vezi ceva diferențe cât de mici între ecranul lui Find X2 și ce primești pe un alt telefon OLED. 

Modul de culoare oferă trei selecții:

  • Realist – afișaj color recomandt ce beneficiază de certificare P3 (a fost și opțiunea mea);
  • Domol – sRGB pentru afișaj color mai simplu;
  • Cinematic – alt mod cu certificare P3 pentru o gamă largă dde culori și o reproducere cât mai fidelă;

La rezoluția ecranului sunt alte trei opțiuni: FHD+ cu rezoluție 2376×1080 pixeli sau QHD+ cu 3168×1440 pixeli, selectare automată (în funcție de conținutul afișat). Și la rată de reîmprospătare poți alege între selectare automată, 120Hz sau 60Hz. Am observat că permite selectarea de rezoluție maximă și rată de împrospătare pe 120Hz (deși am citit prin diverse recenzii că Oppo decide de unul singur în funcție de conținutul afișat și face downsize pe rezoluție sau rată de refresh, indiferent de opțiunile utilizatorului). Bineînțeles, sunt opțiuni pentru filtrarea luminii albastre, dar și în ce privește un afișaj în tonuri mai naturale (un galben mai pronunțat, se reduce din modul vivid)

Culorile mi se par naturale, fără a fi suprasaturate. Aproape că aș spune că sunt chiar mai naturale și față de ce oferă Samsung pe GALAXY S20 Plus. Luminozitatea o consider bună și este cât de cât lizibil și sub acțiunea razelor de soare, deși nu urcă precum sud-coreeanul la peste 1000 nits (pe modul Auto). 

Ecranul este un punct PRO, deși cred că doar cei cu adevărat pasionați pun preț pe rezoluție mare, rată de refresh etc. Și dacă se adeverește că Oppo decide de unul singur ce afișează, parcă se pierde din ceea ce promit la nivel de specs. 

Sunt două difuzoare: unul deasupra ecranului și altul la bază. Are certificare Dolby Atmos și în secțiunea Sunet au adus câteva moduri presetate: Inteligent, Teatru, Joc și Muzică (din păcate, difuzoarele nu au această certificare, Dolby Atmos intră în funcție când ascultați muzică în căști). 

În general se aude foarte tare și clar, parcă bass-ul nu este așa proeminent precum la alte modele Android concurente. Reglat pe la 80% din amplitudine parcă este ceva mai bine calibrat și se aude și bass-ul, la maxim domină înaltele și mediile. 

Căștile din pachet sunt pe USB type-C. Se aud decent, aici parcă bass-ul este prea puternic. Dat la maxim zgârie puține urechea, dacă-mi permiteți o expresie mai plastică. Presupun că mai pot rezolva câte ceva printr-un update de firmware. Firul căștilor lasă impresia de ieftin, deși căștile în sine sunt fabricate din materiale de bună calitate. Cert este că avem efecte stereo și sunet puternic. Anumite elemente puteau fi setate mai bine. Reglarea volumului se face din lateral stânga, mă bucur că butonul de pornire și reglarea volumului nu sunt pe aceeași latură. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 865 este cel mai puternic chipset din universul Android. Aș spune că ecartul nu este foarte mare în ce livrează Snapdragon 865, Exynos 990 de la Samsung sau Kirin 990 de la Huawei. Pur și simplu, toate rulează aplicațiile și jocurile fără absolut nicio problemă, dispun de 5G în variante SA / NSA și se descurcă bine spre foarte bine pe partea de cameră foto și video (în funcție de senzori ce sunt conectați la hardware, de tuningul făcut de fiecare producător în parte etc). 

Informații hardware furnizate de către CPU-Z;

Snapdragon 865 nu aduce un spor de performanță major față de precedenta generație. Adreno 650 ar livra un spor de performanță de 25% față de precedenta generație, iar nucleele Kryo ar fi cu 25% mai performante. 

Pe partea de conectivitate se laudă cu 5G ce în testele lor de laborator a trecut și de 7 Gbps în download, iar upload-ul ar atinge…, 3 Gbps. În cazul lui Find X2 sunt promovate viteze de peste 2 Gbps în download, acum mai greu cu acoperirea. Mai multe detalii la capitolul conectivitate. 

L-am testat în configurația cu 12 GB RAM și 256 GB stocare. RAM-ul este de tip LPDDR5, stocarea de tip UFS 3.0. Nu are slot pentru extensia spațiului de stocare. Am testat mai multe smartphone-uri cu 8 GB RAM, iar unul cu 12 GB RAM nu mi s-a părut că aduce ceva nou, că livrează o experiență de utilizare cu mult mai rapidă, să simți imediat că ai mai mult RAM (cum se întâmplă pe un PC, spre exemplu). În funcție de modul în care este optimizat software-ul aș spune că și un telefon Android cu 4 sau 6 GB s-ar descurca foarte bine cu majoritatea jocurilor și aplicațiilor. 

Nu știu cât interesează specificațiile tehnice, hardware-ul în sine, cât mai degrabă interfața adusă de Oppo pe Find X2. Știți că software-ul lor se numește Color OS și l-am descoperit acum ceva timp pe la târgurile de tehnologie în genul MWC, pentru câteva minute le realizam câte un hands-on și la momentul respectiv mi se păreau că încearcă destul de tare să copieze interfața din iOS. 

Acum nu aș mai spune asta. Avem un Android customizat, cu sertar de aplicații, cu toate funcțiile devenite cumva obișnuite pe un terminal de genul. Rulează Color OS 7.1 dezvoltat pe Android 10, nivelul corecțiilor de securitate aduse la februarie 2020. 

Ecranul de start și meniul cu aplicațiile;

Setările rapide și setările propriu-zise;

Interfața Color OS 7.1 într-un material video de 4 minute;

Poți face capturi de ecran cu 3 degete (dacă vrei să prinzi o anumită zonă din interfață). Mi se pare mai facil să faci asta cu combinația power + volum up și să editezi ulterior. Pentru a accesa magazinul de teme este nevoie de un cont Oppo. Poți customiza modul în care arată icoanele aplicațiilor, poți seta să navighezi în mod convențional prin touch buttons sau prin gesturi de tip swipe spre a avea ecranul întreg disponibil, poți seta ecranul de blocare să afișeze informații precum ceasul, notificările etc. 

Ideea generală este că te obișnuiești cu interfața în timp. Nu mi se par a fi schimbări cu adevărat majore ca structură, mai degrabă o reinterpretare ca design, culori etc. Poți trece pe Nova Launcher și din start ai o aromă de Android nativ. În jocuri poți merge pe detalii maxime, nu mi s-a părut că în sesiune de PUBG s-ar încălzi peste alte modele Android concurente și păstrează nivelul de detalii pentru o perioadă lungă de timp. Aici ajută cantitatea mare de RAM, stocarea rapidă, combinația CPU + GPU de ultimă generație. 

Ca interfață aș spune că avem un nivel ridicat de customizare, descoperi mereu funcții noi pe care nu le cunoșteai. Nu te vei simți pierdut prin grafica lui Find X2, în genere este Android-ul pe care-l cunoaștem cu toții de ani de zile. Nu mi s-a părut că agață, că ar avea momente de lag, indiferent câte aplicații rulează în același timp. Au fost câteva momente mai ciudate, dar după un restart s-a rezolva. Pur și simplu, nu mai puteam naviga prin galeria de imagini, din cameră când intram pe o fotografie o vedeam doar pe aceea și se bloca, trebuia ieșit complet. A făcut treaba asta la un moment dat, după restart s-a comportat normal și nu am trecut printr-o situație similară. Mă rog, a fost ciudat pentru că niciun alt smartphone Android testat în ultimii ani nu m-a pus în imposibilitatea de a-l folosi și după câteva minute aproape că-mi venea să-l pun în cutie și să-l restitui. 

Aplicații preinstalate pe Oppo Find X2: 

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, YouTube Music, Duo, Google Foto, Chrome, Magazin Play, Calendar, Știri, Lens;

Alte aplicații: Opera, Netflix, OfficeSuite, Spațiu pentru jocuri (, Oppo Relax (sunete ce se doresc a fi liniștitoare pentru corp și minte :)), Soloop (editare de materiale video). 

Sunt câteva aplicații preinstalate, dar nu aș spune că exagerează pe partea de bloatware etc. 

Color OS 7.1 pe OPPO Find X2: 

Performanță

L-am trecut prin testele de benchmark devenite cumva uzuale pe site și l-am comparat cu Huawei Mate 30 PRO în configurația cu Kirin 990, 8 GB RAM și 128 GB stocare. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut. Qualcomm Snapdragon 865 candidează la poziția de cel mai performant ansamblu procesor și accelerator grafic din 2020. Și-au făcut temele în mod corect. Competiția este reprezentată de Exynos 990 și Kirin 990 (coincidență de denumire :)). Ambele sunt foarte bune, dar cu un ușor pas în spate față de Snapdragon 865. Mă rog, sunt multe comentarii de făcut (Kirin-ul pe Huawei stă mai bine pe partea de autonomie și asta pentru că face un managament agresiv al aplicațiilor și serviciilor din fundal, și la nivel de cameră foto aș spune că se descurcă ceva mai bine cu un AI mai înaintat, Qualcomm a recuperat mult. Diferențele sunt în detalii. 

Teste de benchmark rulate pe OPPO Find X2;

Conectivitate

Știe 5G în formatele SA și NSA, pe lângă 4G în FDD și TDD-LTE etc. Nu am avut ocazia în timpul pandemiei să merg într-o zonă cu semnal 5G spre a vedea ce viteze este capabil să scoată Find X2. Cert est că avem un smartphone ce va fi pus în valoare de rețelele 5G ce se vor extinde pe viitor și în țara noastră. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta au adus butonul de pornire, profilat astfel încât să fie ușor de accesat, la bază dați de slotul pentru nanoSIN, portul USB type-C cu tripul rol (conectare la PC, încărcare a bateriei la 65W, pe aici este oferit și sunetul pe căști compatibile sau pe cele de jack de 3.5 mm dacă sunt conectate la un adaptor), difuzorul principal. În lateral dreapta se află reglarea volumului, cu taste dedicate pentru Up și Down. Mă bucur să văd că nu le-au pus pe aceeași latură cu butonul de pornire și că sunt dedicate, nu o singură tastă pentru ambele opțiuni. 

În partea superioară a ecranului se află difuzorul secundar ce ajută în profilarea sunetelor stereo. În colțul din stânga au poziționat camera frontală, iar în ecran spre bază au implementat un cititor de amprentă optic. Ce funcționează în linie cu celelalte smartphone-uri Android ce oferă o astfel de opțiune. A evoluat tehnologia și încetul cu încetul se apropie ca feedback de cititoarele clasice de amprentă. 

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi 6 / ax (puteți obține valori de peste 500 Mbps în download, dacă aveți o conexiune la internet gigabit și un router compativil Wi-Fi ax, chiar și cu cele convenționale se duce spre 4 – 500 Mbps, cu 6 aș face pariu că se duce spre 6 – 700 Mbps, fără probleme – cel puțin în SpeedTest), A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare, bluetooth 5.1, NFC, USB Type-C este de tip 3.1. O bilă neagră ar fi faptul că nu au obținut o certificare superioară, IP54 vs IP68 la fratele mai mare. Nu este certificat pentru submersie totală, doar pentru picături de apă (ce fie vorba între noi, putem spune că orice telefon mobil rezistă la picături fără probleme). 

Cameră foto și video;

Nu are o cameră rea, dar parcă la 1000 euro mi-aș fi dori să impresioneze mai puternic, să iasă în evidență și mai tare. Find X2 Pro-ul are cameră ce promite mult, dar și cu 200 euro mai mult și nici nu este adus pe canal oficial în țara noastră. De fapt nu știu cum stă treaba nici cu Find X2, că nu a sosit în shop-urile românești, deși am înțeles că de la început de aprilie trebuia să-l găsim listat. 

Find X2 Pro are o cameră principală cu:

  • 48 Megapixeli cu f/1.7, wide, PDAF + autofocus prin tehnologia laser, OIS, echivalent 26mm;
  • 13 Megapixeli cu f/2.4, tele, PDAF + autofocus prin tehnologia laser, echivalent 52mm;
  • 12 Megapixeli cu f/2.2, ultrawide, autofocus și echivalent 16mm. 

Dispune de două LED-uri flash, cu dual-tone, înregistrează la 2160p cu până la 60 fps, 1080p cu până la 60 fps, dispune de gyro-EIS. 

Interfața camerei foto și video de pe Oppo Find X2;

Mi se pare că au o interfață simplă, ușor de înțeles și poți trece facil printre diferitele moduri: Foto, Portret, Video, Noaptea, iar în secțiunea Mai Multe se află Google Lens, Ralanti, Pro / Expert, Autocolant, Scanner de text, Panoramare, Interval de timp. Are și un mod macro ce se activează automat, când obiectul ce urmează a fi fotografiat se află în proximitate. 

Cu lumină suficientă = rezultate excelente, dinamic range bun, captură rapidă și precisă, blur realizat corect, culori naturale, fără a fi suprasaturate. Bineînțeles, un smartphone de 1000 euro trebuie să impresioneze în low-light și pe întuneric. 

Este ceva mai mult zgomot de imagine în low-light, dar fără a fi slab așa cum se întâmplă cu OnePlus 7T în situații similare. Sunt momente în care nu știe să interpreteze lumina și se concentrează pe o anumită porțiune pe care o redă fidel, pe celelalte le bagă cumva în ceață (cu ghilimelele de rigoare). Sunt elemente ce pot fi rezolvate printr-un update de firmware aplicat de către Oppo. 

Modul de noapte aduce un plus de lumină, dar nu sunt rezultatele îmbunătățite drastic precum la Huawei P40 Pro / P30 Pro (acolo din noapte se face zi). 

Fără și cu Mod Noapte activat;

În modul Portret i-aș da puncte serioase. Se descurcă bine, blur precis pe contur, culori naturale (scuzați modelul de ocazie). 

Zoom-ul este decent, dacă nu încerci să forțezi un 5X sau 10X (nu are tele-ul de la fratele mai mare, de tip periscop). 

În materialele video apreciez că nu agață, cadrele curg natural și la 4K cu 60 fps, indiferent că vorbim de materiale realizate pe timp de noapte sau zi. Culorile sunt plăcute. 

Camera frontală este de 32 Megapixeli cu f/2.4, înregistrează la 1080p cu 30 fps. Reușește să scoată selfie-uri reușite, ajută și pe partea de deblocare facială. 

Una peste alta, sunt dator cu o concluzie. Find X2 încorporează un ansamblu reușit de camere foto, rezultatele sunt bune. Totuși, în low-light și pe timp de noapte se află cu un pas în spate față de S20 Plus și Huawei P40 Pro, idem și în ce privește zoom-ul. 

Clip 2160p cu 60 fps realizat cu Oppo Find X2 pe timp de zi;

Clip 1  2160p cu 60 fps realizat cu Oppo Find X2 pe timp de noapte;

Clip 2 2160p cu 60 fps realizat cu Oppo Find X2 pe timp de noapte;

Clip slow-mo realizat cu Oppo Find X2;

Galerie de imagini realizată cu Oppo Find X2;

Autonomie

În primul rând, impresionează încărcarea telefonului. Este cea mai rapidă din piață la 65W (10V / 6.5A). Bateria de 4200 mAh se încarcă de la 0 – 100% în 38 de minute, conform producătorului. Bineînțeles, dacă este folosit cablul și încărcătorul din pachet.

Trece testul unei zile de utilizare. Bineînțeles, dacă nu este folosit pe luminozitate maximă și rată de refresh la 120Hz. Câteva minute la încărcat și procentele urcă spectaculos. În testul Gadget.ro (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a obținut 8 ore și 20 de minute. Mi se pare a fi un rezultat bun.

Preț

Oppo Find X2 cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – aprox. 1000 euro (prețul recomandat), nu l-am găsit listat în shop-urile românești, deși din câte știu se discuta că va fi adus pe la început de aprilie. Probabil că pandemia le-a dat ușor planurile peste cap.

Recent, a fost anunțat un acord între Oppo și Vodafone cu aplicare la nivel european, de aceea mă aștept să-l regăsim pe Find X2 în oferta curentă a operatorului de telecomunicații

Concluzii

Oppo Find X2 excelează pe anumite capitole cheie: design, ecran, hardware, conectivitate, încărcare a bateriei. Este una dintre propunerile solide alături de Find X2 Pro la titlul de cel mai bun smartphone din 2020.

Vor fi multe comentarii pe seama prețului / costului de comercializare. Da, plătești cât pe un flagship Android de la Samsung, iar experiența de utilizare aș spune că se situează în proximitate. Sunt câteva puncte PRO față de un Samsung GALAXY S20 Plus echivalent, 5G inclus direct, mai mult RAM și stocare superioară. Așa cum sunt puncte PRO sunt și elemente mai slabe față de sud-coreean (mi se pare a fi și concurentul direct, în contextul în care Huawei P40 Pro pierde puncte prețioase prin lipsa GMS).

Mi-aș fi dorit să-l văd la lucru pe Find X2 Pro și sper să se răzgândească și să-l importe, deși la 1200 euro vor fi și mai multe comentarii (12 GB RAM, 512 GB stocare). Aș fi vrut să văd la lucru camera periscop de 13 Megapixeli cu f/3.0, zoom optic 5x, echivalent 129m, PDAF + autofocus prin tehnologia laser, OIS etc.

Destul cu vorba și să închei acest review prin punctele PRO și CONTRA pentru Find X2. O să urc și un review video, îl voi uploada cu link și în cuprinsul recenziei.

PRO

  • design plăcut, materiale de bune calitate, profil elegant;
  • display din categoria premium;
  • hardware de top (CPU, GPU, memorie RAM și stocare);
  • conectivitate excelentă;
  • cea mai rapidă încărcare a bateriei din piață;

CONTRA

  • sunet ușor strident din partea difuzorului principal, punctează la amplitudine, dar nu și la calitatea bass-ului;
  • rezultate ușor modeste pe timp de noapte sau în low-light.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.