Hardware

Deşi Oppo avea planuri mari pentru divizia sa de chip-uri, chiar în decembrie anul trecut scriam de posibila existenţă a unui procesor mobile propriu, ceva s-a întâmplat, astfel că în cursul zilei de astăzi compania chineză a anunţat că închide divizia ZEKU.

Oppo susţine că a luat această decizie din cauza “incertitudinilor din economia globală şi industria de smartphone-uri”, chiar dacă din 2019 şi până în prezent a investit în această divizie peste 1.4 miliarde dolari. Adevărul cu siguranţă nu este acesta, chiar şi angajaţii ZEKU fiind surprinşi de acest anunţ (personal mă gândesc că au fost ceva presiuni din partea americanilor şi chiar a europenilor, mai ales că brandurile Oppo şi OnePlus au ceva probleme de legalitate în unele ţări europene).

Chiar dacă această divizie nu a scos niciodată un procesor de sine stătător, cu siguranţă aţi auzit de MariSilicon X (un NPU dezvoltat pe 6nm (NPU = Neural Processing Unit), adică un mic chip încorporat într-un smartphone spre a oferi un plus pe partea de AI, dar şi pentru a îmbunătăți calitatea fotografiilor și a clipurilor) sau de MariSilicon Y (un chip audio ce poate transmite un sunet ultra-clar, fără pierderi, de 24 de biți/192 kHz prin Bluetooth).

Aceste două chip-uri, dar şi alte produse secundare, au fost rodul munci a zeci de angajaţi ai diviziei ZEKU şi au adus plusuri importante pe smartphone-urile Oppo compatibile.

Sursa: scmp.com