BBK Electronics este un gigant chinez specializat în producţia de produse electronice, în special smartphone-uri. Din grup fac parte Vivo, Oppo şi OnePlus şi toate trei se pregătesc să intre oficial şi în România. Acestea au început să angajeze deja oameni în puncte cheie, iar din 2020 cred că vom putea comanda cu toată încrederea telefoane de la cele trei branduri.

Dacă Vivo şi OnePlus vor fi prezente chiar sub aceste denumiri, Oppo va fi reprezentată local prin intermediul brandului low-cost Realme. Acesta a fost anunţat oficial în luna mai a anului trecut şi se descurcă nesperat de bine în India şi ţările limitrofe. Realme pune accent pe telefoane mobile tip best-buy, unele cu raport specificaţii – preţ excelente.

Câteva zile am putut testa un astfel de device, Oppo Realme 3 Pro. Smartphone-ul a fost lansat în luna aprilie a acestui an drept un candidat direct al modelului Xiaomi Redmi Note 7. Este tipul acela de smartphone de buget care pe hârtie arată foarte bine, însă nu eşti totuşi convins să îl cumperi. Dacă la Xiaomi Redmi Note 7 lucrurile sunt clare (în sensul pozitiv), la Oppo Realme 3 Pro rămâne să descoperim în cele ce urmează.

Indiferent de informaţiile oferite prin intermediul acestui review, un lucru este clar: de Oppo şi ale sale modele Realme vom auzi din ce în ce mai des în următoarea perioadă.

Specificaţii Oppo Realme 3 Pro:

Design

Oppo Realme 3 Pro vine într-o cutie destul de solidă care este dominată de două culori: gri şi galben. Pe cât de ciudată pare alegerea, pe atât de bine se potrivesc cele două. Pe pachet apare de mai multe ori numele smartphone-ului, cât şi o etichetă lipită ce oferă câteva informaţii despre device.

În interiorul cutiei regăsim telefonul (noi am primit la teste versiunea Lightning Purple, adică un gradient negru – mov), agrafa, o husă de protecţie din plastic transparent, ghid de utilizare, încărcător cu output la 5V / 4A şi un cablu USB – microUSB 2.0. Din păcate nu avem USB Type-C, probabil pentru a se menţine costurile mai scăzute.

La prima impresie Oppo Realme 3 Pro surprinde plăcut, spatele gradient oferind o senzaţie de mirare în sens pozitiv. Acest tip de carcasă nu are cum să nu impresioneze chiar şi în 2019, an în care avem multe device-uri cu acest sistem de culori tip gradient. După ce îţi revii din impactul vizual iniţial, te trezeşti puţin la realitate şi îţi dai seama că în faţă ai totuşi un smartphone de buget.

Chiar dacă Oppo a încercat să mascheze acest aspect prin diverse jonglerii cromatice (spate gradient, cerc auriu ce înconjoară senzorul foto principal) şi linii mai curbate la îmbinări, se observă destul de uşor că telefonul este construit în totalitate din plastic. Dacă spatele are un plastic calitativ, rama este construită dintr-un plastic destul de ieftin, iar atunci când la bază observăm jack-ul audio de 3.5 mm şi portul microUSB 2.0 integrat în acest tip de plastic, gândul te duce automat la ceva modest, banal, un telefon ieftin.

Zona frontală ne aduce totuşi aminte că vorbim de un terminal din 2019, bretonul tip picătură de apă şi ecranul FullView cu un raport de peste 83% fiind cele mai evidente motive. Bărbia de jos este destul de pronunţată, însă aceasta face parte din normalitate.

Că tot ne-am raportat la Xiaomi Redmi Note 7, din punct de vedere estetic cele două modele sunt aproape identice. Totuşi, Xiaomi a făcut o treabă mult mai bună la nivel de construcţie şi finisare, Oppo păstrând doar aparenţele. Oppo Realme 3 Pro arată bine de la distanţă, însă de aproape oferă senzaţia de ieftin, de smartphone construit din materiale îndoielnice şi prea puţin fiabil.

Ecran şi sunet

Oppo Realme 3 Pro este echipat cu un display IPS LCD de 6.3 inch cu rezoluție 2340 x 1080 pixeli, raport display / corp de 83.7%, aspect 19.5:9, 409 ppi şi protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5.

Chiar dacă nu este un IPS impresionant, acesta se descurcă onorabil pentru categoria sa de preţ. Avem unghiuri de vizulizare destul de largi, culori plăcute, contraste echilibrate şi o luminozitate decentă (aici se putea mai bine, ziua în amiaza mare cu ceva soare prin preajmă îţi este destul de greu să citeşti ceva pe ecran). Consider că acest ecran este corect pentru acest tip de smartphone, iar cei care vor cumpăra un astfel de device trebuie să aibă şi aşteptările setate la acelaşi nivel.

În zona de setări avem şi câteva opţiuni pentru acest ecran. Putem regla temperatura de culoare a ecranului (rece, standard şi caldă) şi putem activa un mod pentru protecţia nocturnă pentru protejarea ochilor. Interesant este că Oppo Realme 3 Pro vine cu două moduri de setare a ecranului: mod standard, adică cu ecran principal şi mod sertar, adică aplicaţiile sunt organizate sub forma unui sertar (dispare ecranul principal).

Chiar dacă m-am / ne-am obişnuit cu bretonul tip picătură de apă, la Oppo Realme 3 Pro nu am găsit în setări posibilitatea de a-l ascunde. Poate vor rezolva acest aspect cu o actualizare software viitoare.

Pentru sunet am pregătit o listă întreagă de adjective, însă mă opresc la unul singur: mediocru. Difuzorul aflat în zona inferioară a terminalului este ascuns în spatele unui grătar estetic, iar jack-ul audio de 3.5 mm este o idee mai la stânga pe aceeaşi latură inferioară. Sunetul emis de difuzor este execrabil, foarte, foarte slab. Nu există bass, avem o înlănţuire de sunete înalte, distorsionate şi enervante. Practic nu există plăcere în a asculta muzică pe acest device prin intermediul difuzorului.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm situaţia este mult mai bună. Oppo a integrat tehnologia Real Power Sound care se descurcă mulţumitor. Cu o pereche de căşti peste medie puteţi avea o audiţie faină. Avem şi bluetooth 5.0, deci putem apela oricând şi la o pereche de căşti bluetooth tip TWS (true wireless stereo).

Hardware, sistem de operare și aplicații

Oppo Realme 3 Pro are un hardware cu mult potenţial: procesor Qualcomm Snapdragon 710 de tip octa-core cu 2 x Kryo 360 Gold la 2.2 GHz și 6 x Kryo 360 Silver la 1.7 GHz, 4 GB RAM LPDDR4X și 64 spațiu de stocare (47.5 GB reali) + slot pentru card microSD de până la 256 GB.

Informații relevate de CPU-Z pentru Oppo Realme 3 Pro;

Oppo Realme 3 Pro poate duce fără mari emoţii orice joc şi aplicaţie din Google Play, totul ţine şi de optimizarea software făcută de producători şi developer. Hardware-ul este foarte capabil, excelent aş spune pentru zona de preţ a device-ului.

Prin testarea acestui smartphone am intrat în contact pentru prima dată cu interfaţa Color OS a celor de la Oppo. Pe Oppo Realme 3 Pro avem în acest moment Android 9.0 Pie bazat pe Color OS 6.0, însă producătorul chinez a anunţat deja că se lucrează la actualizarea pentru Android 10.

Color OS este o interfaţă mixtă, aceasta împrumută elemente atât din Android-ul stock şi iOS, cât şi din alte interfeţe precum MIUI. Chiar şi aşa, impresia mea generală este că deşi s-a ajuns la versiunea 6.0, interfaţa pare a fi neterminată. În permanenţă ai senzaţia că ar mai trebui ceva, are o aşezare foarte aglomerată, iar grafica ei pare a fi învechită, puţin depăşită de situaţie. Am fost neplăcut surprins că fluiditatea ei nu se ridică la un standard ridicat, în permenţă timpul de răspuns fiind cu un tempo în urmă. Nu vă gândiţi că agaţă sau ceva de genul, doar răspunde mai lent.

În schimb Color OS este foarte uşor customizabil, vine cu foarte multe opţiuni, chiar îţi permite să alegi dacă vrei o interfaţă în stilul MIUI cu aplicaţiile şi widgeturile pe ecranul de start sau una în stilul Oxygen OS cu ecran principal. Nici blotware-ul nu este unul deranjant, la deschidere utilizatorul găsind foarte puţine aplicaţii preinstalate.

O singură aplicaţie mi s-a părut puţin mai ciudată, Clonare Telefon. În teorie aceasta are rolul de a transfera toate detaliile de pe un telefon vechi pe unul nou, însă la început mi-a cerut foarte multe aprobări (mă gândesc că o parte din aceste informaţii ajung şi pe serverele Oppo din China).

Color OS permite setarea multor scurtături cu gesturi swipe (stânga, dreapta, de sus în jos, de jos în sus etc), dispune de un ecran secundar în care vă puteţi organiza cele mai importante activităţi, vine cu spaţiu dedicat gamingului care vă garantează că nu veţi fi deranjat în misiunile din Call of Duty şi include chiar şi un mod pentru şoferi (se conectează automat la bluetooth-ul din maşină şi în funcţie de ce setări aţi ales, puteţi decide ce notificări să primiţi în timp ce vă aflaţi la volan).

Nu este o interfaţă rea, se pretează pentru device-uri de buget sau mid-range, însă parcă mai are nevoie de ceva pentru next level. Color OS consumă şi ceva mai multe resurse, poate de aici şi lentoarea în mişcare.

Aplicații preinstalate pe Oppo Realme 3 Pro;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Chrome şi Google Keep.

Aplicații de la Oppo – AquaMail, Blocare ecran, Calculator, Calendar, Cameră, Ceas, Clonare Telefon, Compas, Contacte, Facebook, Fotografii, Manager fişiere, Manager telefon, Mesaje text, Meteo, Muzică, Opera, Radio FM, Recorder, Setări, Spaţiu pentru jocuri, Ştiri, Telefon şi Videoclipuri.

Interfaţa Color OS 6.0 bazată pe Android 9.0 Pie:

Performanță

Iată şi ce rezultate a obţinut Oppo Realme 3 Pro în testele de benchmark:

Conectivitate

La capitolul conectivitate avem 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm, cititor de amprentă şi radio FM. Important de menţionat este că Oppo Realme 3 Pro are trei sloturi separate: 2 x nanoSIM şi 1 x microSD.

În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 1 / 2 / 4 / 5 / 8;

4G – FDD – 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 7 / 8 / 20 / 28;

4G – TDD – 38 / 39 / 40 / 41.

Pe scurt, Oppo Realme 3 Pro suportă toate benzile 2G / 3G / 4G din ţara noastră, deci poate fi utilizat fără nicio problemă în orice reţea.

Cititorul de amprentă este poziţionat pe spate într-o zonă uşor accesibilă. Acesta se descurcă excelent, timpul de răspuns fiind foarte scurt, iar recunoaşterea amprentei funcţională în 99 din 100 de încercări.

Elementele de conectivitate externe sunt poziţionate astfel:

  • un microfon în partea superioară;
  • în dreapta se află butonul de pornire;
  • la bază dați de portul microUSB 2.0, un microfon, un difuzor şi de jack-ul audio de 3.5 mm;
  • în lateral stânga se află tastele de volum şi slotul dual-SIM + microSD.

Cameră foto și video

Oppo Realme 3 Pro are o cameră foto duală cu 16 Megapixeli cu f/1.7, dimensiune a pixelului de 1.22 microni, Dual Pixel PDAF + 5 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp, filmează la 2160p cu 30 fps, 1080p cu 30 / 60 fps, 720p cu 30 / 60 fps şi o cameră frontală de 25 Megapixeli cu HDR ce filmează la 1080p cu 30 fps.

Interfața camerei foto și video de pe Oppo Realme 3 Pro:

Camera foto se descurcă destul de bine, mai ales în condiţii decente de lumină. Aceasta are o focalizare rapidă, culorile sunt redate destul de natural, contrastul este bun, iar detaliile sunt împrăştiate corect pe întreaga suprafaţă a fotografiei. Nu vă gândiţi că performează în vreun fel, însă este mulţumitoare pentru segmentul său de preţ.

Camera frontală deşi este de 25 Megapixeli nu scoate în evidenţă acest aspect, fără AI selfie-urile fiind în general modeste. La nivel video Oppo Realme 3 Pro ştie înregistrare 4K la 30 fps, caracteristică destul de rar întâlnită pe astfel de device-uri. Chiar dacă nu are stabilizare de imagine, clipurile video sunt decente.

Filmare 1 cu Oppo Realme 3 Pro;

Filmare 2 cu Oppo Realme 3 Pro.

Autonomie

Bateria de 4045 mAh cu încărcare VOOC 3.0 la 20W se descurcă excelent, trecând lejer graniţa celor 24 de ore. Oppo Realme 3 Pro nu este un smartphone recomandat gamerilor, tocmai de aceea publicul ţintă către care se îndreaptă acest device va fi foarte mulţumit de autonomie.

Avem în plus şi tehnologia VOOC 3.0 ce încărcare bateria la 20W, adică în practică avem de la 0 la 50% în doar 30 de minute şi de la 0 la 100% în puţin peste 1 oră şi 15 minute. Binişor aş zice eu.

În testul Gadget.ro a obținut 8 ore și 48 minute (luminozitate la maxim, redare pe conexiune Wi-Fi a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube), mai bine decât cele 7 ore şi 26 de minute obţinute de Xiaomi Redmi Note 7.

Preț

Pentru moment Oppo Realme 3 Pro poate fi achiziţionat de pe banggood.com pentru aproximativ 890 lei.

Concluzii

Oppo Realme 3 Pro este un smartphone mid-range cu preţ atrăgător şi specificaţii cu mult potenţial. Chiar dacă pe hârtie device-ul arată excelent raportat la costuri, nu este nici pe departe soluţia optimă pentru segmentul său de preţ.

Pentru a menţine un preţ competitiv, Oppo a făcut câteva concesii, unele destul de importante aş zice eu. Din păcate nu există niciun element pe acest smartphone care să tindă măcar spre un segment superior, toate fiind limitate de către producător. Nu avem un display încântător, nu avem o construcţie solidă, nu avem un sunet impunător, nu avem o cameră surprinzătoare, nu avem nimic de acest gen.

Ca ansamblu este un smartphone bun, care poate deveni şi mai bun dacă Oppo va fi mai atent cu următoarele update-uri (hardware-ul ştie şi este capabil de multe). Nu este deloc un terminal de evitat, însă pentru acest moment există alternative mai bune.

Oppo Realme 3 Pro putea fi un smartphone excelent dacă Oppo îşi dădea puţin mai mult interesul.

PRO

  • design actualizat, plăcut ochiului, cu spate gradient;
  • ecran decent;
  • hardware puternic cu foarte mult potenţial;
  • conectivitate completă;
  • cameră foto corectă pentru gama sa de preţ;
  • autonomie foarte bună;
  • înregistrare video 4K la 30 fps;

CONTRA

  • construcţie modestă, din plastic, ce oferă senzaţia de smartphone ieftin;
  • difuzor mediocru;
  • interfaţă aglomerată, lentă;
  • port microUSB 2.0.