Am testat OPPO Reno12 Pro, iar impresiile formate le-am grupat în materialul de față. Este un smartphone upper mid-range cu care compania chineză și-a propus să concureze într-un segment din ce în ce mai aglomerat și anume telefoanele mobile Android cu preț de până în 600 euro.
Lansarea europeană a lui Reno12 Pro a avut loc în Ibiza și asta în sine poate fi un semn legat de publicul pe care OPPO îl vizează cu acest smartphone.
OPPO Reno12 Pro dorește să impresioneze prin (am spicuit din comunicat):
🟢 design futurist fluid, cadru din aliaj de înaltă rezistență;
🟢 funcții AI precum AI Eraser ce elimină anumită obiecte sau trecătorii din fotografiile făcute cu Reno12 Pro, AI Studio – avatare digitale cu portrete ce doresc a fi artistice și asta având nevoie de o singură fotografie. Aș aminti și de AI Write, AI Spike și AI Summary ce folosesc Google Gemini;
Eu am reținut câteva chestii interesante de la prezentarea oficială:
🟢 primul telefon cu AI în Europa pentru OPPO;
🟢 AI LinkBoost reduce apelurile întrerupte din lipsă de semnal de la 24.6 până la 80%. Este o antenă la 360 de grade cu AI ce recunoaște mediul în care se află utilizatorul și în mod inteligent alege celule de rețea (recunoaște când te afli într-un lift, spre exemplu), acoperirea în frecvențe de bandă este mai mare (pe unele modele crește cu 50%). Și trecerea între rețele Wi-Fi și rețea de date mobile se face cumva mai bine;
🟢 BeaconLink – tehnologie ce permite telefoanelor mobile OPPO să comunice între ele și când nu au semnal deloc cu o mențiune – distanță de maxim 200 de metri între cele două dispozitive (un fel de walkie – talkie, aproape)
🟢 5 minute la încărcător și bateria crește cu 19 procente (5000 mAh și alimentare pe fir la 80W);
Specificații
Smartphone
Date tehniceOPPO Reno12 Pro
Data de lansare 18 iunie 2024
Design și structură Structură din plastic, sticlă Gorilla Glass Victus 2 în partea frontală și plastic pe spate, certificare IP65 în ce privește apa și praful
Ecran AMOLED de 6.7 inci cu rezoluție 2412 x 1080 pixeli, rată de refresh la 120Hz, raport display / corp de 89.4%, 394 ppi, aspect 20:9, luminozitate de până la 1200 nits în peak
Procesor MediaTek Dimensity 7300 Energy dezvoltat pe 4nm, octa-core cu 4 x Cortex-A78 la 2.5 GHz și 4 x Cortex-A55 la 2.0 GHz
Memorie 12 GB RAM și 512 GB stocare de tip UFS 3.1, slot pentru cardurile microSD
GPU Mali-G615 MC2
Sistem de operare Android 14 cu ColorOS 14.1
Conectivitate dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 2.0, localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO, BDS și QZSS, cititor de amprentă integrat în display
Cameră foto și video wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, echivalent 26mm, PDAF multi-direcțional și OIS;
tele de 50 Megapixeli cu f/2.0, echivalent 47mm, zoom optic 2x;
ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 16mm și unghi de 112 grade;
LED flash și filmează 4K cu 30 fps
Cameră de selfie-uri 50 Megapixeli cu f/2.0
Baterie 5000 mAh cu încărcare pe fir la 80W (de la 1 - 47% în 18 minute și de la 1 - 100% în 46 minute)
Greutate 180 gr.
Dimensiuni 161.5 x 74.8 x 7.4 mm
Review video:
Pachet și design
În pachet veți da pe lângă smartphone și de agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, cablul de alimentare de tip USB Type-C – USB, ghid de utilizare și cam atât. Lipsește încărcătorul de 80W pentru bateria de 5000 mAh încorporată de către Reno12 Pro 5G.
A sosit la review în echiparea cu 12 GB RAM și 512 GB stocare de tip UFS 3.1. Sunt și mai multe variante de culoare: Space Brown, Sunset Gold și Nebula Silver (unitatea de review). Are un gradient plăcut în partea spate, dar cred că majoritatea vor alege să-l protejeze cu o husă de protecție.
OPPO Reno12 Pro este un smartphone cu cadru din plastic, spate din același material și sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2 aplicat în partea frontală, peste display-ul AMOLED de 6.7 inci.
Nu sunt inserții pentru antene și de aici îmi dau seama că structura este din plastic. Totuși, Reno12 Pro prin modul în care marginile sale arată, dar și cum se comportă ca și rigiditate structurală mai că aș fi fost înclinat să spun că au ales aluminiu pentru carcasa sa. Are certificare IP65 în ce privește contactul cu apa și praful.
Nu iese în evidență prin cine știe ce design al senzorilor din partea spate și cumva l-aș considera un clasic. Totuși, mi-a lăsat o impresie foarte bună ca materiale, finisare etc. Cei trei senzori sunt bine protejați de intemperii, iar marginea modului arată atenția la detalii a producătorului chinez în cazul lui Reno12 Pro 5G.
Ecran și sunet
OPPO Reno12 Pro încorporează un display AMOLED de 6.7 inci cu rezoluție de 2412 x 1080 pixeli, aspect 20:9 și 394 ppi, raport display / corp de 89.4% și protecție Corning Gorilla Glass Victus 2. O folie din plastic este aplicată din fabrică.
Luminozitatea în peak urcă până la 1200 nits, iar rata de refresh poate fi adusă până la 120Hz. Are certificare HDR10+. Am măsurat 1052 nits pe alb, destul de aproape de cei 1200 nits promiși în peak cu luminzotatea pe automat și sub acțiunea directă a razelor de soare.
Sunt mai multe moduri de culoare: Realist, Natural și Moduri Pro (Cinematic – DCI-P3 și Strălucitor). Am ales modul Realist în utilizarea telefonului și mi-a plăcut neașteptat de mult. Culorile sunt bine reprezentate, dinamic range bun. Nu are luminozitate uriașă în peak, dar display-ul este unul de foarte bună calitate. Și feedback-ul pe care-l primești în preluarea comenzilor touch mi s-a părut foarte bun. Are un PWM dimming de 2160Hz.
Rata de refresh are trei opțiuni: Selectare automată, Standard – 60Hz și Ridicat – urcă până la 120Hz. Bineînțeles, că am mers pe ultima opțiune.
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare: unul aflat la bază și altul în partea superioară. Când setezi volumul la maxim îți apare o chestie de genul – 300%. Am măsurat 102.7 dB la 10 cm distanță de difuzor și un maxim de 85.3 dB la aprox. 30 – 40 cm distanță de la smartphone la ureche. Sunt valori foarte bune, printre cele mai gălăgioase telefoane mobile testate de către mine, dacă nu direct, cel mai gălăgios.
Sunetul este puternic și clar, nu distorsionează nici la maxim, dar înaltele predomină. Un maxim de 70 – 80% mi se pare cumva recomandat, dacă dorești să ai parte de un sunet mai bogat, cu bass, medii, înalte etc.
La Sunete și Vibrații veți găsu submeniul OReality Audio – tehnologie dezvoltată de către OPPO. Acolo sunt mai multe profile: Inteligent, Teatru, Joc sau Muzică. Am ales Inteligent și așa am lăsat telefonul în cele câteva zile de utilizare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
OPPO Reno12 Pro 5G a primit un procesor MediaTek. Este vorba despre MediaTek Dimensity 7300 Energy ce a fost dezvoltat într-un proces de litografiere pe 4nm, octa-core cu 4 x Cortex-A78 la 2.5 GHz și 4 x Cortex-A55 la 2.0 GHz și Mali-G615 MC2 în poziția de GPU.
Este ajutat de 12 GB RAM și 512 GB stocare de tip UFS 3.1 + slot pentru cardurile microSD, pentru cei interesați să extindă spațiul de stocare preinstalat.
Informații oferite de CPU-Z;
Telefonul rulează ColorOS 14.1 ce a fost dezvoltat pe Android 14. Pentru trei ani este asigurat în ce privește versiunile noi de Android, iar pentru 4 ani poți sta liniștit în ce privește patch-urile de securitate. Temperatura măsurată în partea spate cu un senzor termic nu a trecut de pragul a 41 – 42 grade Celsius. Este și un chipst ce favorizează economia de energie în detrimentul performanței brute.
ColorOS nu mi se pare că necesită cine știe ce timp de acomodare. Din punctul meu de vedere, cred că este și una dintre cele mai stabile integrări ale Android. Sunt o mulțime de funcții ce se lasă a fi descoperite, sunt customizări specifice, dar nimic care să nu poate fi înțeles rapid.
În secțiunea Baterie se află un mod performanță pe care-l puteți activa spre a vă bucura de maximul de putere de procesare pe care Reno12 Pro îl încorporează.
Sunt ceva aplicații preinstalate, dar joculețele și Facebook etc pot fi dezinstalate, dacă le considerați că nu aveți de ce să le aveți preinstalate.
Aplicații pe OPPO Reno12 Pro:
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, Drive, Google Foto, Google One, Portofel, Files, Agendă, Calendar, Home, Asistent, YouTube, YT Music, Lens, Magazin Play, Chrome;
Aplicații OPPO: Fișierele mele, Notițe, O Relax, Recorder, Remote, Busolă, Calculator, Clonă telefon, Blocare telefon, ZEN Space;
Alte aplicații:
ColorOS 14.1 dezvoltat pe Android 14 – OPPO Reno12 Pro
Performanță
Smartphone Teste de benchmark | OPPO Reno12 Pro 5G |
---|---|
AnTuTu Benchmark | 731409 puncte |
3DMark | Wild Life - 3186 puncte; Wild Life Extreme - 865 puncte; |
CPDT Benchmark | Sequential Write - 492.93 MB/s; Sequential read - 506.13 MB/s; Random write - 25.09 MB/s; Random read - 14.o06 MB/s; Memory copy - 4.89 GB/s |
GeekBench 6 | Single-core - 1010 puncte; Multi-core - 2968 puncte |
GFX Bench | Manhattan ES 3.1 - 49 fps Car Chase ES 3.1 - 29 fps |
Teste de benchmark rulate pe OPPO Reno12 Pro
Conectivitate
Este un telefon dual-sim cu 5G, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6, dual-band, bluetooth 5.4, NFC ce funcționează la 360 de grade, localizare single band pe GPS, GLONASS, GALILEO, BDS și QZSS, USB Type-C 2.0, cititor de amprentă optic ascuns în display, port infraroșu, BeaconLink ce permite apeluri via bluetooth pe o distanță de până la maxim 200 metri.
În partea superioară se află unul dintre difuzoare, portul infraroșu și un microfon. În lateral dreapta veți da de o tastă mare pentru reglarea volumului și butonul de pornire. La bază au adus slotul pentru cele două cartele nanoSIM, USB Type-C-ul ce din păcate este pe formatul mai vechi, alt difuzor și microfon. Pe lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate.
Are Link to Windows pentru cei interesați. Puteți controla smartphone-ul de pe un laptop sau PC cu software Microsoft.
Cameră foto și video
Setup-ul de la camera principală este format din:
- wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, echivalent 26mm, PDAF multi-direcțional și OIS, dimensiune a pixelului de 0.8 microni și a senzorului de 1/1.95“;
- tele de 50 Megapixeli cu f/2.0, zoom optic 2x, echivalent 47mm, dimensiune a senzorului de 1/2.75“;
- ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 16mm, dimensiune a pixelului de 1.12 microni, unghi de 112 grade și dimensiune senzor de 1/4.0“.
Aici intervin și funcțiile AI, iar la îndepărtarea de obicete și persoane dintr-o poză, Reno12 Pro mai că nu are egal în momentul de față. Se descurcă mai bine față de Galaxy S24 sau Pixel 8 Pro.
Se descurcă bine, atât pe timp de zi, cât și noaptea, asta pentru că OPPO a scris algoritmul foarte bine. Nici nu mă așteptam la altceva din partea lor. Un alt punct PRO mi se par fotografiile de tip portret, face un bokeh similar cu telefoanele mobile din categoria premium.
Și la video stă destul de bine, dacă lumina este ok-ish. Camera ultrawide nu impresionează noaptea.
Fotografii făcute cu OPPO Reno12 Pro:
Preț
OPPO Reno12 Pro 5G cu 12 GB RAM și 512 GB stocare – 2999 lei pe OppoStore.ro.
- design bine pus la punct, atenția la detalii
- display de bună calitate, culori ce impresionează plăcut
- sunet puternic și clar
- mult spațiu de stocare din echiparea de start
- software bine pus la punct
- autonomie mare
- rezultate destul de bune pentru camera foto, mai ales în modul portret
- fără OIS pe senzorul tele
- fără încărcare wireless, telefon de aprox. 600 euro
- USB Type-C 2.0…
OPPO Reno12 Pro este un smartphone interesant. La prima vedere nu ai datele tehnice care să te impresioneze, dar în utilizarea de zi cu zi mi s-a părut neașteptat de bun. Designul este cumva la siguranță, iar culorea din partea spate are un degrade frumos sub acțiunea razelor de soare.
Ai mult RAM și stocare mare din echiparea de bază. Software funcționează bine, iar camera foto și video nu dezamăgește.
Parcă mi-aș fi dorit un procesor mai puternic în această sumă. Oricum, discutăm despre prețul la debut, iar în câteva săptămâni sau luni, cine știe, Reno12 Pro ar putea deveni un adevărat best-buy.