OPPO Reno5 Lite – review

22/04/2021

OPPO Reno5 Lite este un smartphone mid-range pe care-l găsiți de câteva zile și în oferta magazinelor online românești. Și-au pus mari speranțe în acest dispozitiv, îl găsiți în portofoliul Orange etc. 

OPPO și-a deschis oficial operațiunile în România din 2020. În aproximativ 1 an de zile am testat câteva produse de la producătorul chinez: 

În pregătire sunt recenziile lui OPPO A15s și  OPPO Reno5 5G. 

Care sunt diferențele între OPPO Reno5 Lite și OPPO Reno4 Lite?

Spre a fi mai ușor de parcurs le-am notat într-un tabel. 

Sunt foarte multe elemente comune între cele două smartphone-uri și aici m-aș referi la display, procesor, GPU, memorie RAM, stocare, aceeași cameră wide, ultrawide și senzorul de 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

De fapt sunt diferențe mici, o baterie mai mare, o greutate cu câteva grame mai ridicată și cam atât. 

La puncte pozitive m-aș referi la:

  • software-ul actualizat, patch-uri de securitate la nivelul lui aprilie 2021;
  • faptul că din start aduce 8 GB RAM și 128 GB stocare, fără o variantă intermediară cu stocare mai mică;
  • bluetooth 5.1 (cea mai recentă iterație);
  • dimensiuni compacte (AMOLED de 6.4 inch, 172 gr. și 7.8 mm grosime);

La prima vedere pentru un smartphone de 1600 – 1700 lei sunt și câteva neajunsuri:

  • procesor MediaTek ce l-aș vedea pe smartphone-uri cu preț de până în 1000 lei;
  • lipsă rată de refresh variabilă pentru display-ul AMOLED;
  • lipsă măcar a unui senzor cu OIS;
  • lipsă 5G;
  • lipsă difuzoare stereo. 

Totuși, haideți să-l descoperim împreună pe OPPO Reno5 Lite. 

Specificații

Design

În pachet pe lângă smartphone veți găsi încărcătorul ce alimentează la 30W, cablu USB Type-C – USB, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, ghid cu instrucțiuni de utilizare, husă de protecție din plastic transparent. Telefonul are o folie de protecție din plastic, aplicată din fabrică. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut legat de design. Aveți o galerie întreagă de imagini spre a trage concluzii în acest sens. Camera frontală se află într-un decupaj tip bulină din colțul stânga al display-ului, partea de la bază a ecranului are o bărbie ușor pronunțată, dacă-mi permiteți utilizarea unui astfel de termen. 

L-am primit la review în varianta de culoare Fantastic Purple și da, spatele din plastic arată într-un mare fel. Păcat că se strică asta pentru că vei fi nevoit să folosești o husă, mai ales spre a proteja camera principală de zgârieturi accidentale, când telefonul este pus pe o suprafață plană. Întradevăr, față de alte smartphone-uri OPPO nu se profilează senzorii așa amenințător, dar paza bună trece primejdia rea. 

Amprentele se adună în ritm alert. Am mai remarcat ceva la designul părții spate, mă refer la modulul foto. Din anumite unghiuri ai impresia că sunt 5 senzori, dar de fapt al 5-lea este doar insigna Ai într-un cerc. Semn că ai parte de AI când faci fotografii cu Reno5 Lite. Mi s-a părut ușor alunecos și mi-ar fi teamă să ies cu el pe afară fără o husă de protecție care să aducă un grip suplimentar, noroc că aveți una direct în pachet. 

Reno5 Lite este un smartphone ce nu se teme să adopte culori vesele în partea spate. Pare fabricat destul de bine, deși avem sticlă în față și plastic în spate (probabil, structura de rezistență este fabricată din plastic). În ce privește sticla din față, nu am găsit informații, dar la Reno4 Lite era Corning Gorilla Glass 3. 

Ecran și sunet

Câteva detalii legate de display-ul lui Reno5 Lite: AMOLED de 6.43 inch cu luminozitate tipică de 430 nits și maxim urcă până la 800nits, rezoluție FHD+, raport display / corp de 85.2%, aspect 20:9, 409 ppi. 

Rata de refresh este clasică – 60Hz. Măcar un 90Hz ar fi fost binevenit, suntem în 2021. Orice smartphone cu preț de peste 1000 lei ar trebui să ofere rată de refresh crescută. 

Ecranul este de bună calitate, luminozitate bună, cei 800 nits îi poți obține în modul Auto și te afli într-un spațiu cu lumină puternică. Din setări poți regla temperatura de culoare, fără a avea mai multe moduri dintre care să selectezi. Include și opțiunea unui Dark Mode, ce aduce la pachet și un plus de autonomie pe un display AMOLED. Mi-a amintit destul de mult de…, Realme 8. Și aici ai opțiunea de a activa efectul OSIE pentru îmbunătățirea redării materialelor video. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude bine și destul de puternic, fără a distorsiona, chiar și la nivel maxim, iar vibrațiile transmise în carcasă nu mi s-au părut a fi puternice. Am măsurat cu un sonometru, iar la 15 – 20 cm distanță am prins un maxim de 89 dB. Mediile și înaltele sunt la cote înalte, iar bass-ul mi s-a părut destul de bun pentru această categorie de preț. Păcat că lipsește un difuzor complementar care să creioneze efecte stereo bine definite. 

În pachet veți da de căști in-ear pe jack de 3.5 mm. Sunt excelente, bass realizat frumos, totul la cote înalte. Păcat că nu i-au pus un fir textil. Reglarea volumului se face din lateral stânga, mă bucur că nu l-au pus pe lateral dreapta, lângă tasta de power cum fac majoritatea producătorilor. Plus că sunt taste definite pentru Up și Down, alt + în opinia mea că nu sunt aglomerate pe același buton. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Avem fix combinația hardware de la Reno4 Lite, iar în opinia mea cred că se putea face un upgrade hardware. Se bazează pe un chipset MediaTek Helio P95 dezvoltat pe 12nm cu accelerator grafic atipic PowerVR GM9446 (lansat în…, 2017 pe un proces de litografiere în 12nm). Este un accelerator grafic conceput pentru smartphone-uri low-cost și asta în 2017. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Noroc că este ajutat cumva de cei 8 GB memorie RAM și de 128 GB stocare de tip UFS 2.1. Are slot dedicat pentru cardurile microSD spre a suplini stocarea preinstalată. 

Pentru average Joe nu contează procesorul etc. Important este cum se mișcă la nivel de interfața grafică, cum rulează aplicațiile și jocurile, cum face fotografiile și materialele video etc. Apropo de jocuri, în PUBG sunt recomandate următoarele setări pentru OPPO Reno5 Lite: Balanced la grafică și Medium la fps. Temperatura s-a menținut la cote decente, un maxim de 38.2 grade Celsius pe setările menționate. Totuși, îi ia secunde bune și până ajungi pe ecranul de start din joc, partea de bootare ca să spun așa. Îl poți forța spre HD și High și se descurcă ok-ish. Nu am simțit un lag care să transforme experiența de joc de-a dreptul inutilizabilă, Temperatura pe HD și High s-a apropiat de 39.3 grade Celsius după câteva minute de joc. 

Rulează ColorOS 11.1 dezvoltat pe Android 11. Când l-am pornit a primit un update de firmware de peste 500 MB ce a compilat patch-urile de securitate la nivelul lui aprilie 2021. 

Îmi place ColorOS și m-am adaptat rapid, asta pentru că structura în sine amintește de ceea ce găsim pe Android în stadiu nativ. Bineînțeles în zona de setări sunt o multitudine de elemente ce pot fi customizate în funcție de preferințele utilizatorului. 

Ca fluență, simți că uneori este cu un tempo în spate față de așteptările tale. Pe de altă parte, interfața ColorOS este destul de bine scrisă, structurată etc, iar cei 8 GB RAM ajută în alocarea resurselor. 

Aplicații preinstalate pe OPPO Reno5 Lite;

Aplicații Google: Asistent Google, Google Calendar, Chrome, Drive, Duo, Files, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Magazin Play, Maps, Podcasturi, YouTube și YouTube Music, Știri;

Alte aplicații: Facebook, Netflix, Twitter, Busolă, Manager telefon, O Relax, Spațiu pentru jocuri, Recorder, Vremea. 

Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar nici că este de-a dreptul exagerat. 

Interfața ColorOS 11.1 pe OPPO Reno5 Lite;

httpvh://youtu.be/yLTqOF9JK1I

Performanță

Nu am stat să descopăr de ce nu a rulat AnTuTu v9, dar presupun că are a face cu faptul că avem un GPU învechit. L-am adus spre comparație pe MediaTek Helio G95, tot pe 12nm, dar cu un accelerator grafic mai puternic, diferențele sunt vizibile.

Teste de benchmark rulate pe OPPO Reno5 Lite;

 

Conectivitate

Este un telefon 4G, cu suport pentru Wi-Fi ac și dual-band. În rețeaua Orange pe un abonament Yoxo am obținut viteze și de peste 130 Mbps în download, presupun că ar putea să obțină și mai mult în funcție de disponibilitatea rețelei. Apropo, are VoLTE la Orange, dar lipsește VoWiFi. 

Pe rețeaua Wi-Fi și pe o conexiune gigabit a scos în jur de 275 Mbps la download și pe la 320 – 340 Mbps la upload (semn că ar putea avea și un download mai bun, în anumite situații). Nu este spectaculos, dar te ajută să descarci relativ rapid. 

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de power ce poate fi configurat să deschisă și asistentul vocal al Google, la bază de difuzorul principal, portul USB Type-C 2.0 și jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga veți găsi tastele pentru reglarea volumului și slotul pentru cele două cartele nanoSIM și microSD. 

Telefonul are un cititor de amprentă optic integrat în display. L-am testat și funcționează bine, în linie cu alte modele ce folosesc această tehnologie. Pe partea de localizare avem o cohortă de servicii: A-GPS de la SUA, GLONASS de la Rusia, GALILEO de la Uniunea Europeană, BDS de la China și QZSS de la Japonia. 

Cameră foto și video;

Camera principală are 4 senzori:

  • wide de 48 Megapixeli cu f/1.7;
  • ultrawide de 8 Megapixeli cu unghi la 119 grade;
  • macro de 2 Megapixeli;
  • 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

Interfața grafică este construită bine. Ai opțiunea de a face trecerea rapidă între Noapte, Foto, Video și Portret + alte moduri pe care le poți folosi pentru cei 4 senzori (inclusiv un mod macro pentru camera fixed focus de 2 Megapixeli). 

httpvh://youtu.be/_1QvaEyXggs

Pe timp de zi se descurcă destul de bine, iar în situațiile low-light ține zgomotul de imagine destul de bine sub control. Îl ajută faptul că are o diafragmă de f/1.7, dar și mai puțini megapixeli de strunit.

Fără și cu Modul Portrait activat;

Fotografii făcute ultrawide, wide, 2x și 5x;

Fotografii făcute cu camera macro de 2 Megapixeli;

Aveți o galerie cu imagini spre a vă forma o opinie legat de performanțele foto și video de pe Reno5 Lite. În video mi s-a părut destul de ok, nivel de detalii bun, dar și un dynamic range calibrat bine. 

Clip 4K 30 fps realizat cu OPPO Reno5 Lite;

httpvh://youtu.be/wr7CLEB3Ufw

Alte fotografii realizate cu OPPO Reno5 Lite;

Autonomie

Bateria de 4310 mAh se încarcă la 30W și încărcarea de la 0 – 100% are nevoie de 55 minute. 

În testul Gadget.ro (luminozitatea setată la valoarea maximă și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, pe conexiune Wi-Fi) a scos 8 ore și 20 de minute, un rezultat decent. 

Trece testul unei zile în utilizarea medie spre intensivă. Îl ajută faptul că are un display AMOLED cu rată de refresh la 60Hz și un procesor cu 6 din cele 8 nuclee pe ARM Cortex-A55. 

Preț

OPPO Reno5 Lite cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 1609 lei, iar în pachet sunt incluse și căștile OPPO Enco W31;

OPPO Reno5 Lite cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 1744.95 lei sau 67.50 x 24 luni la prelungire de contract. 

Concluzii

OPPO Reno5 Lite va fi judecat prin prisma prețului. Mi se pare că este poziționat destul de sus, înțeleg că este costul de debut, că s-ar putea în câteva luni să fie adus în alt orizont etc. 

Concurența pe segmentul mid-range în zona 1500 – 1600 lei este maximă cu zeci de modele, cu companii ce sunt dispuse să aibă un cuvânt greu de spus în această zonă. 

Am structurat punctele PRO și CONTRA. 

PRO 

  • design compact, modelul Fantastic Purple iese în evidență prin reflexiile în nuanțe gradient;
  • display de bună calitate ca luminozitate, unghi de vizualizare și culori;
  • sunet puternic și bine calibrat, mai ales ce livrează pe jack-ul de 3.5 mm cu căștile incluse în pachet;
  • software bine pus la punct, patch-uri de securitate compilate la nivelul lui aprilie 2021;
  • cameră foto și video cu rezultate bune. 

CONTRA

  • ansamblu hardware învechit (mă refer la CPU și GPU), bine că măcar vine cu 8 GB RAM și stocare UFS 2.1 de 128 GB în echiparea de bază;
  • fără display cu rată de refresh ridicată;
  • fără 5G;
  • fără difuzoare stereo. 
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.