Retelistica

În vara acestui an, Ramon Fernandez, director pentru operaţiunile din Europa ale grupului Orange, transmitea presei că închirierea reţelei fixe de la Telekom România implică costuri din ce în ce mai mari, costuri care afectează marja de profit a Orange în ţara noastră. În acest context, oficialul operatorului portocaliu susţinea că Orange îşi va dezvolta propria reţea de fibră optică.

Toamna lui 2019 venea cu vestea că Orange ar fi cumpărat Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) şi deci nevoia de dezvoltare de la zero a propriei reţele de fibră optică dispărea. Din păcate această achiziţie nu a fost confirmată încă oficial, iar anunţul făcut săptămâna aceasta de CEO-ul Orange România, Liudmila Climoc, ne pune pe gânduri.

Aceasta a declarat că Orange a demarat primele lucrări de construire a propriei reţele de fibră optică: „Am demarat în câteva localităţi din România construcţia propriei re­ţele de fibră optică, pe care o vom dez­volta progresiv. Până la sfârşitul aces­tui an vom începe să oferim clienţilor servicii fixe prin intermediul propriei reţele de fibră optică. În momentul de faţă suntem într-o perioa­dă de teste.“

Să fie un semn al Orange cum că nu este dispusă să facă orice pentru achiziţia reţelei de fibră a fostului Romtelecom ? Rămâne de văzut cu vor evolua lucrurile, însă un lucru este cert: până la finalul acestui an vor apărea primii abonaţi Orange conectaţi la internet şi telefon fix prin intermediul propriei reţele de fibră optică.

Sursa: zf.ro