Orange a avut câteva telefoane Android care au scris istorie pe segmentul low-cost sau prin raportul preț / specificații / experiență oferită. Aici mă refer la Acer CloudMobile S500, Orange Nivo sau Orange San Remo.

Urmează alte două modele pe final de 2013: Orange Hiro la care veți găsi impresiile formate în articolul de față și Orange Yumo cu tehnologie 4G și disponibilitate restrânsă la shop-urile operatorului portocaliu din București. Se ridică Orange Hiro la nivelul înaintașilor săi? Merită a fi achiziționat? Care-i sunt punctele PRO?

Răspunsurile le veți găsi în articolul de față. Mai întâi să precizez că Orange Hiro este de fapt un Alcatel One Touch Idol Mini rebranduit sub sigla operatorului telecom. Specificațiile hardware cu procesor MediaTek dual-core pe ARM Cortex-A7 la 1.3 GHz + Mali-400 sunt întâlnite și la Allview A5 Duo, alt telefon care iese în evidență printr-un preț de achiziție rezonabil raportat la specificații și experiența de utilizare.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile complete pentru Orange Hiro / Alcatel Idol Mini:

Smartphone

Date tehnice

Orange Hiro

Ecran

IPS de 4.3 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, 228 ppi și suprafață oleofobică ce preîntâmpină acumularea amprentelor în mod rapid

Procesor

MediaTek 6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.05 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, radio FM stereo cu RDS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, panorama, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1700 mAh

Greutate

96 gr.

Grosime

7.9 mm

Design

Orange-Hiro-Gadget.ro (8)

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști pe jack de 3.5 mm, instrucțiuni. Telefonul iese în evidență de la prima utilizare prin greutatea redusă și la ideea de smartphone ușor contribuie și grosimea situată sub 9 mm. Nici nu-mi amintesc vreun alt smartphone cu Android care să coboare sub granița celor 100 de gr. în afară de duetul Idol Mini / Orange Hiro.

Nu se oferă acces la baterie și sloturile pentru microSIM și microSD-ul ce suportă cardurile de până la 32 GB sunt poziționate în lateral dreapta. Interesant este că nu ai nevoie de o agrafă spre a le deschide și plasticele de protecție se îndepărtează facil.

Marginile ecranului sunt negre, ușor lucioase. Spatele este într-un fel de gri închis. Îmi place designul, materialele utilizate. Îl strângi în mână și nu auzi vreun sunet generat de plasticele îmbinate defectuos. Orange Hiro nu arată ca un telefon al cărui preț de comercializare fără semnarea unui contract este de 125 euro. Ar putea concura în ce privește designul și materialele utilizate cu telefoane de 200 – 250 euro, fără nicio problemă. Alcatel a făcut o treabă bună. Logo-ul Hiro și Orange sunt poziționate pe spate, fără a fi intruzive. Camera de 5 Megapixeli se evidențiază din carcasă și la utilizarea intensivă aș risca să spun că este predispusă la zgârieturi. De aici și nevoia de a pune Orange Hiro într-o husă de protecție. Sunt sigur că Orange va comercializa și astfel de accesorii.

Orange Hiro nu dă impresia de chinezărie ieftină ci de smartphone bine pus la punct cu materiale foarte bune pentru categoria sa de preț, finisare ireproșabilă. Nu faci un compromis în ce privește designul când alegi ca următorul tău smartphone să fie acest model.

Ecran și sunet

Orange-Hiro-Gadget.ro (14)

IPS de 4.3 inch cu rezoluție 480×854 pixeli și un alt punct PRO la Orange Hiro. Sunt sigur că majoritatea vă doreați vreun display IPS HD, dar să nu uităm costurile de comercializare. Au mizat pe un display cu tehnologie IPS. Uimește de-a dreptul în ce privește luminozitate, se vede destul de bine. În spațiile mai întunecate nici nu poți să-l ții la luminozitate maximă, te dor ochii.

La baza ecranului de 4.3 inch sunt trei taste capacitive cu rol în sistemul de operare: Back, ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii când ești într-o aplicație.

Sunetul provine de la o micuță boxă situată pe spatele telefonului. La volum maxim se transmit vibrații în carcasă și distorsionează puțin cam deranjant. Totuși, are amplitudine generoasă și oferă mai mult bass decât multe alte telefoane de peste 1000 de lei. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Pe jack-ul de 3.5 mm oferă un sunet bun, în funcție și de căștile utilizate. Cele incluse în pachet sunt mediocre. Apropo, Orange Hiro știe radio FM stereo cu RDS.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Hiro-Gadget.ro (18)

Mediatek MTK6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.05 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB. Este un CPU MediaTek de generație ceva mai nouă, sosit pe telefoanele Android prezentate în a doua parte a anului 2013.

Acest CPU dovedește cât de mult a crescut MediaTek, cât de bine au început a cunoaște să optimizeze consumul de resurse, firmware-ul etc. Se mișcă mai bine decât Qualcomm Snapdragon 200 quad-core pe ARM Cortex-A5 și decât multe alte CPU dual-core. 1 GB de RAM l-ar fi ajutat pe Orange Hiro să fie și ceva mai sprinten. Pe partea de browsing și compatibilitate cu aplicațiile din Google Play, Orange Hiro rules. Da. Trebuie să recunosc că unele jocuri cu cerințe grafice avansate nu sunt rulate de către acest smartphone.

Pe de altă partea, nu prea ai parte de lag la Orange Hiro. Da. Există unul când intri ocazional în meniul cu aplicațiile și timp de 1 secundă vezi o animație de încărcare a listei. Nu am reușit să-l blochez. Rulează Android 4.2 Jelly Bean și sunt câteva elemente ce-l individualizează față de alte telefoane Android. Orange și Alcatel și-au pus amprenta peste sistemul de operare. Zona de setări este neschimbată, exact ce găsești la zeci de alte telefoane cu Android, copie după Nexus cu 4.2 Jelly Bean. Notificările sunt, iarăși, cele clasice și aici mă refer la organizarea lor etc.

Orange Hiro are o singură fereastră customizabilă cu aplicații și widgets. Încerci să faci swipe în stânga și dreapta și remarci că nimic nu se întâmplă. Aplicațiile sunt dispuse sub formă de listă și faci scroll în jos până le găsești. Old school. Există un search prin care ajungi mai repede la aplicația dorită. Nu ai meniul celebru cu icoane pe rânduri și coloane.

Sunt multe aplicații preinstalate de la Orange: Android Manager, Orange Assistant, Orange Cloud, Contul meu Orange, Dailymotion, Fotbal Info, Gesturi, Manager fișiere, trei jocuri: Little Big City, Little Pet Shop, Panic Flight, Orange, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go.

Twitter, Facebook, Chrome pentru Android, Gmail, YouTube funcționează excelent pe Orange Hiro. Este capabil să redea conținut la 720p fără a-l sacada vreun moment. Tastatura qwerty touch este cea întâlnită de obicei pe telefoanele Android, nu au schimbat nimic pe aici.

Mai multe detalii legate de modul în care se află interfața lui Orange Hiro și feedback-ul oferit vă formați pe baza capturilor de ecran din galeria dedicată și a clipului video pus la final de review.

Performanță

Screenshot_2013-11-13-01-07-51

L-am trecut și prin furcile caudine ale testelor de benchmark:

Smartphone

Teste de benchmark

Orange Hiro

Allview A5 Duo

Quadrant Standard

3438 puncte

3417 puncte

AnTuTu Benchmark

10889 puncte

11112 puncte

NenaMark 1

64.2 fps

33.5 fps

NenaMark 2

42.4 fps

33.3 fps

Vellamo

HTML5 – 1633 puncte

METAL – 519 puncte

HTML5 – 1615 puncte

METAL – 504 puncte

CF-Bench

7802 puncte

7711 puncte

3DMark

Ice Score – 1913 puncte

3DMark are nevoie de un minim 1 GB spre a fi rulat în condiții optime pe telefoanele și tabletele Android.

Nu a rulat aplicația. 3DMark nu prea merge a fi rulat, în general, pe telefoane cu sub minimul de 1 GB RAM.

BrowserMark 2.0

1852 puncte

1036 puncte

HTML5test

434 puncte cu browserul integrat

434 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Orange-Hiro-Gadget.ro (12)

3G cu viteze de până 21.6 Mbps în download, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. Este de bun augur că și în segmentul low-cost s-a ajuns a fi integrat un modem 3G decent față de 7.2 Mbps în download ce devenise un fel de standard neoficial.

În ce privește elementele de conectivitate: jack de 3.5 mm și buton de power în partea superioară, reglarea volumului în lateral stânga și sloturile pentru microSIM și microSD în lateral dreapta, portul microUSB la bază.

Se descurcă destul de bine în ce privește apelurile de voce. Impresionează prin claritatea cu care-l auzi pe interlocutor, sunet puternic. Nu-și pierde conexiunea via Wi-Fi sau 3G.

Cameră foto și video

Orange-Hiro-Gadget.ro (10)

5 Megapixeli, autofocus, filmează la 720p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli, LED flash și multe alte elemente interesante: panorama, detecție a feței, touch focus. Câteva fotografii și o mică compilație video spre a vedea cum descurcă smartphone-ul Orange:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-02-02-01-06-02

Bateria de 1700 mAh își face treaba cu bine și nu vei reuși să-i golești bateria într-o zi, în condiții de utilizare moderată. Este puțin cam greu de atins task-ul ăsta și pe utilizare intensivă. Procesorul dual-core pe ARM Cortex-A7 are un consum mai redus de resurse și asta se simte.

Preț

Îl găsiți în oferta Orange de la 125 euro fără semnarea unui contract. Costă 29 euro cu abonamentul Cangur 15 / 15 euro pe lună, 2000 de minute sau SMS-uri în rețea, 150 SMS-uri naționale, 350 MB trafic de date, acces nelimitat la m.orange.ro, Orange Cloud, Orange Expert, Orange Antivirus.

Concluzii

Orange-Hiro-Gadget.ro (21)

Orange Hiro restabilește standardele în ce privește telefoanele low-cost, telefoanele Android cu preț de achiziție sub 600 de lei. Punctează pozitiv la multe capitole: design, display, sunet, hardware, abilități foto și video, autonomie. Și selecția punctelor sale PRO și CONTRA:

PRO

– design ce denotă atenția la detalii, sub 100 de gr. la greutate, subțire, materiale plăcute;

– display cu luminozitate ridicată, tratat oleofobic / rar așa ceva pe telefoanele mid-range sau low-cost;

– hardware suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play cu excepția celor care au cerințe grafice speciale;

– abilități foto și video în condiții de lumină bună, pe întuneric face fotografii cu mult zgomot;

– autonomie excelentă pentru categoria sa de preț.

CONTRA

– la volum maxim al sunetului distorsionează puțin și se transmit vibrații în carcasă;

– Easy Launcher cu o interfață ce te face să instalezi imediat al Launcher în genul NOVA din Google Play.

Nota finală

Orange-Hiro-Gadget.ro (22)

8.57 din 10. Orange Hiro este cel mai bun smartphone Android pe care-l poți cumpăra cu 125 euro la momentul actual.

Smartphone

Orange Hiro

Design

8.5

Display și sunet

8.5

Hardware, sistem de operare și aplicații

7.5

Conectivitate

8.5

Cameră foto și video

8

Autonomie

9

Preț

10

Nota finală

8.57