Orange Livebox – router cu viteze de până la 1.9 Gbps pe fibră optică, stocare de 1 TB, aplicații ce-i extind funcționalitatea

18/03/2016

Am participat la Show Hello organizat în Paris la Carrousel du Louvre, evenimentul în care Orange prezintă tehnologiile pe care mizează în perioada imediat următoare. Când spun imediat următoare mă refer la un interval de 1 – 2 ani zile, direcțiile strategice spre care operatorul telecom mizează în procesul de dezvoltare.

Orange Livebox este unul dintre produsele ce le vor aduce în țările europene în care operatorul telecom și-a realizat și o rețea de fibră optică sau este în curs de extindere pentru această tehnologie. Trebuie să precizez din start că nu am informații cum că Livebox-ul va fi și în România, dar cred că ar fi o mișcare inspirată. Mai ales că Orange se pregătește a oferi servicii combinate (internet fix + internet mobil + telefonie fixă + cablu TV), internetul fix sosește prin parteneriatul cu Telekom, în orașele în care Telekom oferă fibră optică.

Livebox este un router polivalent, iar în prezentarea sa s-a accentauat ideea că este un router on-the-go, ușor de instalat, cu setări ușor de înțeles și parcurs. Pe partea de rețelistică atinge viteze de până la 1.9 Gbps ( cu 3 antene interne pe 2.4 GHz și 4 antene interne pe 5 GHz, Wi-Fi ac). Dispune de un hard-disk preinstalat cu capacitate de stocare de 1 TB + stocare în mediul virtual prin Orange Cloud, fișiere ce merg a fi accesate pe orice ecran din casă (smartphone, tabletă, smart TV), dar și la mare distanță de casă prin aplicația Orange Cloud. Pot fi realizate spații de stocare personalizate, delimitând spațiul privat de cel comun, parole ce merg a fi presetate etc.

Orange-Livebox (4)

În partea frontală are un panou ce afișează informații legate de internet, Wi-Fi, telefon, spațiul de stocare preinstalat. Interesant este că LED-urile respective se aprind doar când te afli în proximitate, altfel sunt stinse și nu deranjează vizual. Folosește un procesor Broadcom BCM63138 de tip dual-core, unul dintre cele mai performante procesoare implementate la momentul actual într-un router wi-fi. În spatele router-ului se află elementele de conectivitate: 2 x USB 3.0, port dedicat pentru conexiunile DSL, fibră optică și telefonie fixă, control de reset, jack-ul pentru încărcare, 4 x porturi gigabit LAN și 1 x gigabit WAN. 

Ma Livebox este o aplicație ce merge a fi instalată pe smartphone sau tabletă și ajută la configurarea semnalului Wi-Fi oferit în întreaga casă de către Orange Livebox astfel încât și în spațiile delimitate de pereți groși, semnalul să fie la cote decente. Dacă fibra optică nu funcționează, Orange oferă acces la internet prin 4G, fără ca traficul să fie contorizat, backup prin rețeaua de internet mobil cu ajutorul Orange Airbox, router portabil cu acces la rețeaua de internet mobil. Airbox-ul și Livebox se interconectează, iar pe smartphone, tabletă sau smart TV nu trebuie să introduci alt set de parole.

Orange-Livebox (1)

Noul Livebox și noul Orange TV set-top box se conectează wireless, iar împreună formează o pereche capabilă să livreze entertainment la superlativ (conținut Ultra HD, viteze de până la 1.9 Gbps, stocare de fișiere, jocuri instalate în cloud și accesabile printr-o subscripiție pe TV-ul de acasă, internet de backup prin 4G etc). Plus că Livebox-ul merge a fi conectat cu alte obiecte smart, exemplu: becurile LED Philips Hue + suport pentru alte aplicații și servicii pe care le vor aduce în viitor, Livebox devenind o consolă ad-hoc.

Ca idee, rețeaua de fibră optică a Orange se întinde în Franța, Polonia, Slovacia și Spania, folosește o arhitectură de tip GPON. Repet, nu am informații legate de Livebox în țara noastră, dar cine știe, poate avem o supriză plăcută.

Galerie de imagini cu Orange Livebox, în unele apar alături de noul Orange TV set-top box;

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.