Orange are în portofoliul său și mai multe telefoane sub brand propriu, pe lângă cele provenite de la firme consacrate.

Motivul pentru care operatorul telecom aduce astfel de smartphone-uri: succesul comercial bazat pe raportul preț / specificații, dar mai ales pe costurile reduse de comercializare, la abonamentele de bază ajung a fi oferite la un cost modic sau fără niciun adaos suplimentar.

Telefoane Orange care au scris istorie: Orange Nivo, Orange Hiro, Orange Reyo, Orange San Remo etc. Sunt multe alte modele și de-a lungul timpului le-ați găsit listate sub formă de recenzii pe Gadget.ro.

Orange-Nura (1)

Orange Nura este un phablet low-cost care din punct de vedere al specificațiilor hardware aș spune că urcă încetul cu încetul către categoria mid-range. Prețul său fără semnarea unui contract este de 178.99 euro, după standardele din 2015 aș spune că nu mai este neapărat un telefon ieftin ci unul de la care poți emite pretenții spre o experiență de utilizare decentă, fără compromisuri majore. Producătorul lui Orange Nura este Alcatel / TCL.

Specificații Orange Nura

specificatii-Orange-Nura
Design

Orange-Nura (13)

Trebuie să specific că nu am primit pachetul de retail ci un prototip al lui Orange Nura, unul pe care Orange a fost de acord să mi-l trimită la review. De aceea nu pot să specific ce primiți în pachet alături de phablet. Mă gândesc că minimul reprezentat de un încărcător, cablu microUSB – USB și certificat de garanție sosește alături de terminal.

Nu arată a phablet low-cost și punctez asta de la început. Remarc atenția la detalii și o finisare decentă a TCL / Alcatel, orice siglă ar putea fi pusă pe device (vă gândiți voi la orice producător de telefoane Android cu prețuri cuprinse între 200 – 250 euro). Partea inferioară și superioară au marginile ușor arcuite ce conferă un plus de stil din punctul meu de vedere.

Sigla Orange o regăsiți pe spate, sub ea se află denumirea telefonului, fără a avea un caracter intruziv. În partea frontală nu se află niciun element de branding. La 165 gr. ai fi tentat să spui că este un smartphone cu greutate, dar cei 8.5 mm contribuie la senzația de slim, de produs ce pică bine în mâna utilizatorului. Capacul spate se îndepărtează ceva cam greu, un pic de atenție în manipularea sa.

Ecran și sunet

Orange-Nura (14)

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și trei taste capacitive la baza display-ului, cu rol în control în interfeței grafice puse de Orange peste Android 4.4 KitKat. Ecranul îl consider un punct PRO: mare, culori afișate corect, luminozitate ridicată, reflecție redusă a spațiului ambiant, nu adună amprentele în ritm alert.

Sunetul de pe Orange Nura este livrat de un speaker poziționat la baza smartphone-ului, pe spatele său. Se aude puternic, clar, suficient de mult bass pentru categoria sa de preț. Așezat pe o suprafață plană se ajunge ca difuzorul să fie obturat, iar intensitatea unui apel scade cu mai mult de 50%, de aceea s-ar putea să pierzi unele apeluri. O soluție un pic mai ingenioasă era de bun augur.

Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar în funcție de căștile utilizate aduce un sunet imersiv. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tasta fiind destul de generos dimensionată, dar pusă lângă cea de power, de aici unele atingeri accidentale, ușor enervante.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Nura (17)

Folosește un procesor Qualcomm de generație mai veche, unul regăsit spre exemplu pe Moto G 2013 și 2014 (Qualcomm Snapdragon 400 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7 + acceleratorul grafic Adreno 305). Este ajutat de 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD-urile de până la 64 GB, un supliment al spațiului de stocare preinstalat.

Este suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, cu excepția celor ce au o grafică complexă, nivelul de detalii prins de Orange Nura nefiind la cote înalte. Totuși, fiind o platformă hardware populară există o compatibilitate extinsă, mai mare decât în cazul unui MediaTek quad-core, spre exemplu.

Rulează Android 4.4 KitKat, iar interfața pusă de Orange nu modifică KitKat-ul nativ. Sunt foarte puține elemente customizate la nivel de UI, ar mai fi de menționat și aplicațiile operatorului telecom, unele dintre ele pot fi îndepărtate, altele rămân preinstalate pe device.

Aplicații preinstalate pe Orange Nura:

Aplicații Orange: Contul meu, Fotbal Info, My Network, Orange Antivirus, Orange Cloud, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go;

Aplicații Google: Calendar, Cărți Play, Căutare Vocală, Chioșc Play, Chrome, Drive, Gmail, Google, Google Plus, Hangouts, Google Maps, Jocuri Play, Keep, Magazin Play, Muzică Play, Setări Google, YouTube;

Actualizări sistem – mă gândesc că va primi update OTA, nu am idee cât de realist este să aștepți un 5.0 Lollipop pe Orange Nura;

Deezer – muzică stocată în cloud;

Lanternă – nu necesită descriere;

Manager de fișiere – acces rapid la fișierele stocate pe terminal;

Kingsoft Office – soluție de vizualizare a documentelor în format Office (Word, Excel, PowerPoint).

La nivel de UI rulează fluent, fără să agațe în meniu. Mă rog, dacă vrei multitasking cu nu știu câte activițăți desfășurate simultan cred că trebuie să te orientezi spre un phablet premium, cu preț de 2 – 3 ori mai mare.

Performanță

Screenshot-Orange-Nura (20)

A trecut prin mai multe teste de tip benchmark:

teste-benchmark-Orange-Nura


Conectivitate

Orange-Nura (10)

Elementul cheie este dat de tehnologia 4G ce suportă viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot, A-GPS.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, iar în lateral dreapta de reglarea volumului și butonul de power. Folosește cartele de tip microSIM. În apelurile de voce a oferit o calitate bună, nu știu sigur dacă dispune de tehnologia HD Voice, dar mi-a dat impresia că ar fi un smartphone compatibil cu acest standard.

Nu am întâmpinat probleme legate de conexiune la Wi-Fi sau la rețeaua operatorului telecom. A funcționat impecabil la acest capitol, ajută și semnalul Orange în zona mea, unul de foarte bună calitate.

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash și filmează la 1080p, dar atenția este atrasă de camera frontală de 5 Megapixeli, destinată celor pasionați de selfie-uri. De obicei în categoria de preț situată sub 200 euro nu se oferă un senzor de asemenea dimensiuni, dar uite că Orange și TCL / Alcatel au reușit asta.

Își face autofocusul rapid, interfața camerei este cea stock / Google Camera din magazinul de aplicații Android. Fotografiile le consider de calitate decentă, fără a impresiona prea mult în sens pozitiv sau negativ. Camera frontală este fixed focus și în funcție de situația livrează imagini ce merg a fi urcat pe Facebook, Instagram etc.

Fotografii făcute cu Orange Nura:

Autonomie

Orange-Nura (9)

Autonomia este un alt element ce recomandă Orange Nura. Într-o zi de utilizare intensivă cu greu ajungi să aduci bateria de 3100 mAh în zona roșie. Ajută procesorul optimizat în ce privește consumul de energie, display-ul IPS cu rezoluție HD. Orange Nura aduce 1 – 2 zile de autonomie, în condiții de utilizare normale (apeluri, YouTube, Facebook, partea de mail, browsing).

Preț

Orange Nura – 178.99 euro / aprox 800 lei fără semnarea unui contract în magazinul online al Orange.

Orange Nura cu Pantera 25 / 25 euro pe lună = gratuit (Pantera 25 = minute și SMS-uri naționale nelimitate, 2 GB trafic de date la viteze 4G, 250 MB în roaming, 500 de minute internaționale pe fix și mobil, 10 GB spațiu de stocare în Orange Cloud).

Concluzii

Orange-Nura (20)

Orange Nura este un phablet corect pentru categoria sa de preț, aș zice că excelează la raportul preț / experiență de utilizare. Am scos specificațiile din ecuație, pentru că Snapdragon 400 + 1 GB RAM nu mai te dau pe spate în 2015. Totuși, un ansamblu hardware rodat ce se descurcă impecabil cu Android 4.4 KitKat.

PRO

– design plăcut, original, materiale corecte pentru categoria sa de preț;

– display ce punctează bine la capitole precum luminozitatea, unghiul de vizualizare, calitatea culorilor;

– fluență la nivel de interfață grafică, fără a agăța în meniu;

– camera principală de 8 Megapixeli se descurcă decent;

– autonomie ridicată.

CONTRA

– Android 4.4 KitKat când mai toate telefoanele noi mizează pe 5.0 Lollipop;

– nu există informații legate de disponibilitatea unui viitor update software, în general, suportul pentru un astfel de terminal este mai redus;

– bateria nu poate fi îndepărtată din locașul său.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.