Retelistica

27 martie 2019 va rămâne o zi de referinţă pentru operatorul portocaliu. În teorie aceasta trebuia să fie o zi specială prin prisma lansării în premieră naţională a tehnologiei eSIM, însă totul s-a schimbat la 180 de grade când zeci, poate sute de mii de utilizatori au fost afectaţi de o cădere aproape totală a reţelei.

Conform comunicatului emis de companie se pare că au existat 3 secţionări ale reţelei de fibră optică în judeţe diferite, iar din acest motiv preţ de câteva ore nu au fost disponibile serviciile de voce şi date, dar nici aplicaţiile Orange.

Chiar dacă totul a revenit la normal până la finalul zilei respective, Orange continuă să îşi respecte utilizatorii şi le oferă un bonus de 5 GB internet pe mobil tuturor celor afectaţi de incident. “Ca urma a incidentului de reţea din 27.03.2019 îţi oferim bonus 5 GB, valabili până la 30.04.2019. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi te asigurăm că ne dorim să ai mereu cea mai bună experienţă de folosire a reţelei Orange.” este mesajul pe care l-au primit utilizatorii.

Orange a clarificat şi situaţia celor 3 secţionări ale reţelei de fibră, suspectă la început ţinând cont că două dintre ele s-au întâmplat aproape simultan: “Secționările care au afectat rețeaua de fibră optică au fost cauzate de o alunecare de teren în județul Mehedinți și de lucrări de construcții civile, fără legătură cu rețeaua Orange, în județele Brașov și Bistrița-Năsăud.

Din păcate, astfel de situații nu sunt izolate, doar anul trecut ne-am confruntat cu peste 1200 de incidente de secționare a fibrei, majoritatea fără impact asupra serviciilor oferite clienților noștri. De regulă, acestea nu au impactul avariei de astăzi, deoarece în rețeaua Orange folosim dublă protecție și, în anumite cazuri, chiar triplă protecție a infrastructurii de fibră optică. Situația excepțională de astăzi a apărut din cauza faptului că toate cele trei inele de protecție a magistralelor principale de fibră optică au fost secționate simultan, conducând la izolarea unor echipamente și platforme de servicii critice pentru rețea.”

Categorii: orange

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.