Orange a avut câteva telefoane cu Android sub brand propriu care s-au comercializat foarte bine. Aici mă refer la Orange Nivo, Hiro, Gova, Reyo și Yumo. Acum a venit rândul lui Orange Roya, telefon fabricat de către Alcatel și rebranduit de către operatorul telecom local.
A debutat la un preț de 129 euro și a coborât la 117 euro fără semnarea unui contract. Este exact tipul de telefon care se vinde ca pâinea caldă într-o piață emergentă precum cea locală. Și la abonamentele de bază ajunge a fi oferit aproape gratuit, pe de altă parte dorește a atrage prin raportul preț / specificații. Cred că Orange Roya la puțin peste 100 euro este și cel mai ieftin smartphone cu conectivitate 4G. Orange și-a propus să ofere cât mai multe telefoane cu 4G, mai ales că oferă cea mai bună acoperire la momentul actual.
Orange Roya = rebrandingul lui Alcatel Pop 2 (4.5);
Lista de date hardware ce-l animă pe Orange Roya:
Trebuie să precizez din start că am primit un prototip / un sample de preproducție cu sigla Alcatel pe spate, fără pachetul de retail pe care-l primiți atunci când vă orientați spre acest device.
Design
În ce privește conținutul cutiei nu am ce să spun și am specificat mai sus care este motivul. Și la design trebuie să fac o precizare, modelul ajuns la review este un pre-sample, fără logo-ul Orange pe spate. Echipa Orange care a trimis cele 2 telefoane (Tado și Roya) a lipit un sticker pe fiecare dintre ele ca să nu le încurc. Mă rog, le cunoșteam prea bine, pentru că am scris despre cele 2 telefoane ieftine pe site, din momentul în care au fost listate în magazinul online al operatorului telecom.
Orange Roya este un smartphone ieftin, robust la cei 10 mm grosime (cred că am ajuns să folosesc acest termen după ce am testat un telefon cu grosime de 5.15 mm pe o perioadă îndelungată). Plastic lucios pentru capacul spate și pe marginile device-ului. Spatele lui Orange Roya dă un grip bun, dar un telefon cu ecran de 4.5 inch nu pre ai cum să-l scapi din mână.
Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la bateria de 2000 mAh, slotul pentru cartela microSIM și cel pentru cardurile microSD ce extind spațiul de stocare implementat by default. Orange Roya dă impresia de telefon rezistent, solid, pregătit pentru intemperii. Nu are elemente de design care să-l scoată în evidență, vorbim de un telefon care s-a dorit a avea un preț de comercializare cât mai mic, iar accentul s-a pus pe partea hardware + conectivitatea 4G.
Ecran și sunet
TFT LCD de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli. Pe partea de luminozitate se descurcă decent și se vede clar că nu s-a optat pentru cel mai ieftin panel de acest fel. Totuși, deși am mai văzut și alte paneluri de 4.5 inch pe această rezoluție, la Orange Roya pare ceva cam pixelat și asta deranjează pe cei mai pretențioși. Un IPS ar fi fost de bun augur. Nici unghiul de vizualizare nu este prea larg. Display-ul este unul dintre puținele compromisuri făcute la acest smartphone.
La baza ecranului se află trei taste capacitive: Back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii / customizare a ecranului de start cu aplicații și widgets, de la stânga spre dreapta. Ecranul răspunde comenzilor în mod prompt, nu am sesizat vreo problemă.
Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele telefonului, spre bază. Se aude nesperat de bine, sound calibrat în mod corect cu suficient de mult bass și amplitudine ridicată. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar în funcție de căștile utilizate oferă o audiție excelentă. Nu mă așteptam ca Alcatel să se descurce așa bine, mai ales că vorbim de un telefon din categoria low-cost. Reglarea volumului se face din lateral dreapta.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aș cumpăra Orange Roya pentru hardware-ul pus de către Alcatel & Orange. Cred că se poziționează drept cel mai ieftin telefon cu Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core pe ARM Cortex-A53 la 1.2 GHz + Adreno 306 + 1 GB RAM + 8 GB spațiu de stocare din care 5 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB (cred că suportă și 64 GB, dar nu am avut ocazia să încerc).
Acest hardware îl găsiți pe telefoane cu preț de la 7 – 8 – 900 de lei în sus. Am testat un phablet de la altă compania chineză cu display de 5.5 inch, Snapdragon 410 și 2 GB RAM la preț de aproape 3 ori mai mare decât cel al lui Orange Roya.
Snapdragon 410 este motivul pentru care telefonul se mișcă impecabil prin meniu, fără vreun pic de lag / întârzieri, chiar și atunci când se descarcă mai multe aplicații în fundal. Merge brici, dacă-mi permiteți o exprimare mai populară.
Rulează Android 4.4.4 KitKat cu câteva modificări la nivel de interfață grafică față de Android-ul stock. Setările, meniul de notificări și scurtături rapide sunt neschimbate. Cu Nova Launcher ai fi tentat să spui că rulează 4.4 KitKat în stadiu nativ, alt motive pentru care Orange Roya funcționează ireproșabil. Sunt câteva aplicații și jocuri pe care Orange le aduce preinstalate. Jocurile + aplicațiile de Facebook și Twitter merg a fi dezinstalate.
Aplicații preinstalate pe Orange Roya:
– Contul meu Orange, FotbalInfo, Lanternă, Orange Antivirus, Orange Cloud, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go;
– Deezer – muzică stocată în cloud;
– FileManager – acces la fișierele stocate pe smartphone;
– Vremea, Radio FM.
+ aplicațiile standard ale Google. Are acces la Play Store și la sute de mii de aplicații și jocuri.
Apropo, Orange Roya = cel mai performant telefon cu preț de sub 120 euro pe care-l poți cumpăra la momentul actual. Am instalat Need For Speed: Most Wanted și l-a dus fără probleme. A dus fără probleme orice aplicație sau joc. Recunosc că nu m-am dus spre jocuri de 1.5 – 2 GB, deși am impresia că și pe acelea le-ar duce într-un ritm mulțumitor. Jocurile de volum și partea de socializare sunt la cote înalte.
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am contabilizat în tabel:
Conectivitate
4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, pe un telefon cu preț de 110 euro fără semnarea unui contract. Nu cred că greșesc dacă-l proclam drept cel mai ieftin smartphone cu Android și 4G la momentul actual.
Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS, radio FM cu RDS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB, în lateral dreapta de tasta power și reglarea volumului, în lateral stânga niciun element de conectivitate.
Folosește o cartelă microSIM, iar în apelurile de voce s-a descurcat bine, mai bine decât te-ai aștepta din partea categoriei sale de preț.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, autofocus și LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. S-a mers pe aplicația stock pentru fotografii și clipurile video. Rezultate mediocre.
Mai multe fotografii făcute cu Roya:
Autonomie
Bateria de 2000 mAh s-a descurcat în mod decent, iar 1 – 2 zile de autonomie în condiții de utilizare moderată spre intense sunt sustenabile. Ajută și dimensiunea redusă a display-ului + rezoluția la atingerea acestui deziderat,
Preț
Orange Roya – 116.99 euro fără semnarea unui contract sau 9 euro cu Cangur 16 / 16 euro pe lună pe 2 ani de zile, minute nelimitate în rețea, 500 de minute naționale și internaționale, SMS-uri nelimitate în rețea, SMS-uri naționale nelimitate, 1 GB trafic de date, 10 GB spațiu de stocare în Orange Cloud, apeluri și mesaje gratuite prin aplicația Libon.
Concluzii
Orange Roya merită cu prisosință cei puțin peste 100 de euro investiți în el. Mi-aș dori să văd mai multe telefoane cu astfel de specificații în această categorie de preț. Sunt și compromisuri făcute în cazul său, după cum este și normal. Nu poți avea pretenția să primești un telefon premium din toate punctele de vedere.
PRO
– hardware puternic și nou;
– compatibilitate cu mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, chiar și cele cu grafică elaborată;
– fără pic de la nivel de interfață grafică;
– sprinten în browsing;
– sunet de bună calitate, clar, puternic;
– 4G;
– raport preț / specificații foarte bun;
– autonomie rezonabilă.
CONTRA
– blocat în rețeaua Orange;
– mai multe servicii Orange preinstalate ce nu pot fi șterse de pe device;
– display ușor pixelat;
– rezultate mediocre ale camerei de 5 Megapixeli;