Orange San Remo – review

09/06/2013

Orange ne-a oferit pentru review și smartphone-ul Orange San Remo. Recenzia lui Orange Nivo pot spune că s-a bucurat de priză la public. La momentul respectiv vă vorbeam de un telefon cu CPU dual-core Qualcomm, 512 MB RAM, display de 4 inch cu 480×800 pixeli, cameră de 5 Megapixeli. Ați văzut care-i sunt punctele PRO și CONTRA.

Orange San Remo costă 199 euro fără semnarea unui contract, 39 euro cu Pantera 23 pe doi ani de zile / 23 euro pe lună, 2000 de minute sau SMS-uri în rețea, 200 de minute naționale, 1 GB trafic de date și 200 SMS-uri naționale. Orange San Remo se poziționează drept un smartphone de tip best buy prin prisma specificațiilor de mai jos și prin prețul de comercializare. Telefonul este produs de către Alcatel și pe spate veți regăsi logo-ul One Touch. În partea frontală nimic nu trădează că ar fi un telefon de sub brandul Orange sau produs, nu regăsești un logo în această zonă. Pe spate se specifică clar: Alcatel One Touch.

Pe parcursul review-ului veți remarca ce știe să facă Orange San Remo și dacă se ridică la înălțimea unui alt smartphone pe care Orange l-a scos în față acum câteva luni: Acer CloudMobile S500 care și în prezent este destul de căutat, iar lotul de telefoane importat de către operatorul portocaliu s-a dovedit de fiecare dată a fi insuficient.

Specificațiile complete pentru Orange San Remo:

Smartphone

Date tehnice

Orange San Remo

Ecran

IPS de 4.66 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli, 240 ppi

Procesor

MediaTek MT6577 de tip dual-core la 1 GHz, ARM Cortex-A9,

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare, din care 2 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.1.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB cu MHL, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

8 Megapixeli și filmează HD cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli

Baterie

1800 mAh

Greutate

110 gr.

Grosime

7.9 mm

Design

Orange-San-Remo (16)

Am primit direct telefonul fără pachetul cu care-l primiți în momentul achiziție. Bănuiesc că pe acolo se ascund un cablu microUSB – USB 2.0 și un încărcător adiacent, manual de instrucțiuni și certificat de garanție. La primul contact cu telefonul vei rămâne uimit de grosimea sa, destul de compact pentru cei 4.66 inch ai display-ului IPS.

Nu se oferă acces la bateria de 1800 mAh, pe spate dați de logo-ul Alcatel și de specificația One Touch. Mi-au plăcut materialele din care-i fabricat, calitatea fabricației, modul plăcut în care au integrat sloturile pentru microSIM și cardul microSD de până la 32 GB. Nu ai nevoie de vreun accesoriu de tip agrafă pentru a le deschide. Frumos. Marginile sunt metalice și dau impresia de rezistență la utilizarea îndelungată. Nu scârțâie vreun plastic când îl strângeți în mână.

Este clar că Orange San Remo nu trădează a face parte din segmentul low-cost cu preț de achiziție de sub 200 de euro, cel puțin prin prisma liniilor de design. Arată bine și aș zice că face de rușine și telefoane cu pretenții și preț de 300 – 350 euro. Spre exemplu, Orange San Remo îi mult mai ok ca design decât Samsung Galaxy S II sau Galaxy S II Plus, HTC One SV și multe altele.

Ecran și sunet

Orange-San-Remo (4)

IPS de 4.66 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli. Impresionează în mod plăcut prin luminozitate, culori naturale, unghi de vizualizare larg și nici nu adună amprentele într-un ritm la fel de galopant ca pe alte telefoane touch de sub 4.7 inch.

La baza ecranului dați de trei taste capacitive cu rol de back, ieșire pe ecranul de start și customizare a ecranului / gestionarea aplicațiilor / setările din sistem. A treia tasta are desenul ca și cum ar oferi acces spre aplicațiile recente, dar oferă o scurtătură către datele mai sus amintite.

Micuța boxă este dispusă pe spate. Oferă un sunet puternic, dar la maxim nu uimește și prin calitatea sunetului, ci doar prin amplitudine. Jack-ul de 3.5 mm este dispus în partea superioară, lângă tasta de power, iar reglarea volumului se face de la un control dedicat regăsit pe lateral dreapta. În funcție de căștile folosite oferă un sound aflat la limita dintre decent și bun.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-San-Remo (3)

Procesorul MediaTek 6577 + PowerVR SGX531 este regăsit pe o multitudine de telefoane și tablete comercializate în România. Majoritate sunt de sub brandurile Allview și Prestigio. Cele mai cunoscute ar fi: Allview P5, Allview P4 Duo. Doar că de data aceasta nu vine la pachet cu conectivitatea dual-sim, ci single sim.

Pe lângă CPU + GPU mai sus enunțate dați de 512 MB RAM, 4 GB din care 2 GB disponibili pentru stocare + microSD de până la 32 GB. Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean customizat de către Orange, mult bloatware adiacent / aplicații și servicii ale Orange pe care nu le puteți înlătura din telefon și singura soluție ar fi un custom ROM, dar asta nu-i la îndemân oricui și riscați să brickuiți telefonul rămânând fără garanție.

Sunt momente în care simți o mică întârziere în efectuarea comenzilor date. Un launcher dedicat din Google Play rezolvă o parte din aceste probleme. Cred că dacă Alcatel includea 1 GB memorie RAM s-ar fi rezolvat si experiența oferită era ceva mai fluentă. Telefonul a primit și un update de firmware ce avea cu puțin peste 100 MB, dar nu am remarcat schimbări majore. Pe lângă tema Holo a apărut una Orange. Mi-aș fi dorit să aducă un plus de performanță sau măcar să facă pasul spre 4.1.2 Jelly Bean ce-i un pic mai stabil decât 4.1.1.

Zona de setări oferă o multitudine de opțiuni și nu a fost schimbată major, zici că ești pe un telefon Nexus. Orange San Remo este un telefon care oferă o experiență plăcută pe partea de socializare (twitter, facebook etc), în browsing se mișcă ok, deși nu impresionează, jocuri fără cerințe grafice majore în genul Angry Birds sau Subway Surfer sunt rulate fără probleme.

Performanță

Screenshot_2013-06-07-11-21-29

L-am supus la o serie de teste de benchmark și rezultatele le regăsiți în tabel. Nu a rula 3DMark / ar fi avut nevoie de 1 GB RAM:

Smartphone

Teste benchmark

Orange San Remo

Quadrant Standard

2235 puncte

AnTuTu Benchmark

4998 puncte

NenaMark1

45.4 fps

NenaMark2

23.2 fps

CF-Bench

4991 puncte

Vellamo

HTML5 – 1349 puncte

METAL – 364 puncte

3DMark

Nu a rulat acest test de benchmark, asta pentru că are 512 MB RAM.

BrowserMark 2.0

 –

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Orange-San-Remo (8)

3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot. În partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm și butonul de power cu rol în pornirea / oprirea telefonului cât și în blocarea / deblocarea rapidă a display-ului de 4.66 inch. În lateral dreapta dați de controlul dedicat pentru reglarea volumului și slotul pentru cartela SIM protejat de un plastic ce poate fi îndepărtat ușor și nu strică designul smartphone-ului.

La bază regăsiți portul microUSB cu rol în încărcarea telefonului cât și în conectarea la PC. În lateral stânga a fost dispus slotul pentru microSD de până la 32 GB.

În apelurile clasice de voce se comportă destul de bine. Vocea interlocutorului este clară și fără distorsiuni. Nu am sesizat probleme pe partea de conexiune 3G / aici mi-aș fi dorit un modem 3G de măcar 14.4 Mbps și nici în Wi-Fi.

Cameră foto și video

Orange-San-Remo (18)

8 Megapixeli și filmează HD, cameră frontală de 2 Megapixeli. Există o mică întârziere în captarea fotografiilor, ușor deranjantă. În rest nu am ce să-i reproșez. Acum știți că orice smartphone face fotografii ok dacă lumina este bună și în mediul exterior, iar la interior suferă serios și aduce zgomot la maxim în fotografii, neclare etc.

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-06-09-14-48-21

1800 mAh și trece testul unei zile în condiții de utilizare moderată. Totuși, cu luminozitate la maxim și sincronizare în fundal plus ceva internet via 3G veți remarca cum procentele scad rapid.

Concluzii

Orange-San-Remo (12)

Orange San Remo rămâne un telefon de tip best-buy, deși nu oferă o experiență similară cu Acer CloudMobile S500. Faceți o serie de compromisuri inerente pentru un smartphone de sub 200 euro.

PRO

– design plăcut, subțire, materiale și finisare la calitate bună;

– display luminos, culori naturale;

– destul de bun și în ce privește fotografiile făcute cu senzorul de 8 Megapixeli;

– preț de best-buy în raport cu specificațiile tehnice;

– sunet puternic.

CONTRA

– ușor lag regăsit în anumite situații;

– bloatware ce nu poate fi înlăturat.

httpvh://youtu.be/vKeMfF2m7MY

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.