Orange și Huawei au testat Massive MIMO în București, componentă a 5G

17/12/2017

De fapt au testat unul dintre nucleele tehnologie 5G. Pe de altă parte, cred că este primul test în spațiu public. Orange și Huawei au verificat live soluția Massive MIMO (Massive Multiple Input Multiple Output). 

Testul a fost realizat pe TD-LTE în 3.5 GHz și implementarea a fost efectuată în centrul orașului București (5G-ul va debuta în capitală până în 2020, anul în care capitala se pregătește să găzduiască meciuri din cadrul Euro 2020).

Vitezele de upload au fost îmbunătățite de 5 ori sau download-ul de 2.5 ori. Comparația a fost făcută cu 4G-ul pe 3.5 GHz. Nu am valorile concrete ca să discutăm de niște date clare în Mbps (presupun că sunt sute de mbps în ambele scenarii de utilizare).

Declarații oficiale:

Arnaud Vamparys, SVP Radio Networks și lider de grup 5G la Orange, a declarat: “Acest test de succes a confirmat că a cupla designul inovator 5G cu Massive MIMO poate oferi o acoperire bună la interior în orașele cu densitate mare, refolosind amplasamentele radio Orange deja existente.”

Kevin Liu, General Manager Huawei Romania, a declarat: “Suntem încântați că am dovedit beneficiile tehnologiei Massive MIMO, pentru a ne asigura că operatorii vor profita de protecția investiției și evoluția lină spre 5G. În plus, acest reper va permite îmbunătățirea masivă a experienței utilizatorilor și potențarea traficului de date.”

Massive MIMO este o tehnologie importantă pentru viitorul 4.5G / 5G. Active Antenna Unit integrează componenta de radio și antenă, de aici mai multă simplitate în implementare și fiabilitate în timp. Este folosit beamforming spre a se focaliza pe fiecare utilizator, sunt reduse interferențele și este îmbunătățită experiența de utilizare și rata de transfer a celulei. Massive MIMO ajută operatorii de telecomunicații să-și reducă cheltuielile per bit.

Massive MIMO are mai multe denumiri: Large-Scale Antenna Systems, Very Large MIMO, Hyper MIMO, Full-Dimension MIMO sau ARGOS). Am citit pe site-urile de specialitate și nu intru prea tare în detaliile tehnice. De fapt, ce promite Massive MIMO?

  • abilitatea de a oferi o cantitate mare de date per utilizator;
  • abilitatea de a oferi un nivel ridicat de calitate al serviciului de date către un grup mare de utilizatori.

MIMO în sine se referă la utilizarea a mai multe antene pentru transmiterea și primirea de date. Pur și simplu, în rețea sunt sisteme cu mult mai multe antene încorporate. Softbank a dezvoltat un sistem Massive MIMO cu 128 de antene, Ericsson a început să livreze astfel de sistem pe 64 de antene, Huawei și ZTE au făcut demonstrații pe 96 – 128 de antene integrate într-un sistem.

În testele făcute până acum, pe o singură bandă au fost obținute viteze de până la 300 Mbps (pe canalele clasice era nevoie de agregare a două sau trei benzi din spectru). Teoretic, cu Massive MIMO în aceeași bandă obții viteze mult mai mari și asta pentru că sunt mult mai multe antene integrate în sistem.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.