Orange şi Vodafone au anunţat în urmă cu doar câteva ore un parteneriat extrem de important pentru realizarea de noi teste 5G la comun. Vorbim de teste realizate cu echipamente şi software livrate de furnizori diferiţi decât cei clasici, Ericsson, Nokia sau Huawei.
Construcţia unor reţele Open RAN este pe atât de provocatoare, pe atât de importantă. Dacă aceste teste se vor dovedi un succes, s-ar putea crea o mini revoluţie în industrie. De ce ? Pentru că dacă până acum echipamentele şi aplicaţiile au fost oferite de cei trei mari coloşi menţionaţi mai sus, prin Open RAN se vor putea construi reţele 5G unind echipamente şi software de la zeci de furnizori mai mici.
Primele teste sunt programate anul acesta şi vor avea loc într-o zonă rurală de lângă Bucureşti.
“Astăzi, Orange şi Vodafone au convenit să construiască o Reţea de Acces Radio (RAN) deschisă, cu partajarea RAN în zonele rurale din Europa în care ambele companii deţin reţele mobile. Este pentru prima dată când două companii au convenit să partajeze reţele Open RAN în Europa. Primele site-uri comerciale care urmează să fie implementate în cadrul acestei înţelegeri sunt planificate să înceapă anul acesta într-o zonă rurală din România, lângă Bucureşti. Acestea vor oferi o experienţă reală iniţială a acestui nou model operaţional bazat pe integrarea hardware-ului şi software-ului de la mai mulţi furnizori, pregătind terenul pentru implementări la scară largă. Orange şi Vodafone lucrează în prezent la selectarea individuală a furnizorilor strategici pentru această fază iniţială de construcţie”, se menţionează în comunicatul de presă comun.
Ce vor face Orange şi Vodafone este să dovedească practic că se pot construi reţele 5G renunţând la acest lanţ concentrat de 3 furnizori.