Orange Smart Home, LoRa și direcțiile de dezvoltare prezentate la Show Hello 4

18/03/2016

Despre Orange Smart Home am mai discutat pe Gadget.ro, iar de-a lungul timpului ați găsit detalii legate de procesul de instalare, utilizarea propriu-zisă, costurile comerciale etc. La Show Hello 4, alături de Orange Livebox și Orange TV s-a pus accentul și pe Smart Home, conceptul de casă inteligentă urmează a fi acoperit extensiv de către gigantul telecom.

Orange Smart Home urmează a primi funcții și accesorii noi, pe lângă partea de securitate se duce tot mai mult spre conceputul de casă interconectată, ce oferă date în timp real și ajută la îmbunătățirea vieții. Noile funcții sunt pe partea de management al consumului de energie, plus pe partea de echipament interconectat.

Care sunt noutățile pentru Orange Smart Home?

accesorii-Orange-Smart-Home

  • posibilitatea de a controla radio-ul și luminile din casă, deschizi și închizi ușa garajului, poți face scenarii în care acestea să pornească ca să dea impresia că este cineva în locuință;
  • Orange și Schneider au colaborat astfel încât vei putea să controlezi căldura din fiecare cameră în parte, soluția Wiser pusă direct pe sursa de căldură / calorifer;
  • e.quilibre de la EDF adus pe Smart Home permite managementul consumului de energie electrică, în funcție de scenariul de utilizare al fiecăruia sosește cu sfaturi personalizate și grafice astfel încât să reduci factura la energie, fără a afecta confortul personal;
  • interconectare cu becurile Philips Hue, NodON ce va permite poziționarea unui control fizic dedicat (Ex: Poți să activezi Modul Plecat sau să-l dezactivezi prin apăsarea unui switch, cum facem cu lumina din fiecare încăpere, nu mai trebuie să intri în aplicația propriu-zisă de pe smartphone).

Smart Home o să fie inima IoT pe care Orange urmează a o dezvolta în anii următori. Totuși, la Show Hello am văzut și alte direcții spre care se vor îndrepta cu pași rapizi.

Una dintre aceste direcții este reprezentată de rețeaua LoRa pentru obiecte interconectate. Vorbim de o rețea long-range cu un consum redus de energie. Debutează în 17 orașe din Franța până la mijlocul lui 2016, iar în restul țării până la sfârșitul anului.

LoRa urmează a fi adusă în diverse afaceri, case, subsoluri etc, are nevoie doar de o lampă interconectată. Orange pornește la drum cu 5000 de lămpi LoRa trimise către angajați companiei. Ca idee, LoRa urmează a sosi și în România, de aici vor fi puse bazele unor noi servicii IoT. Cu fiecare lampă activată, rețeaua LoRa crește.

Toate datele adunate de LoRa se duc către un Datavenue, spațiul în care acesta sunt procesate, corelate și transformate în beneficii pentru utilizatorul final.

Care este scopul LoRa?

lampile-Lora

Aș putea să folosesc un termen englezesc: smart city sau mai românescul, orașul inteligent. Orange a prezentat câteva potențiale beneficii.

  • monitorizarea temperaturii dintr-o clădire spre a menține și controla climatul din interior;
  • beneficii pe partea de logistică în mediul corporate, costuri mult mai mici pentru partea de localizare și tracking;
  • îmbunătățește monitorizarea unor date cheie din oraș spre a preîntâmpina congestionarea traficului, identificarea spațiilor de parcare libere și direcționarea mașinilor spre ele;
  • sistem de iluminat inteligent în oraș  etc.

În viitor vei putea pune un tag pe cheile tale sau pe animalul de companie, iar în momentul în care uiți unde le-ai pus sau îl pierzi, primești date concrete legate de locația sa. Posibilitățile sunt nelimitate, iar viitorul ne va arăta cu adevărat care sunt beneficiile LoRa.

5G-ul și vitezele de până la 1 Gbps în rețeaua de internet mobil urmează a deveni realitate până în 2020, cel puțin așa a declarat CEO-ul Orange, Stephane Ricard.

Orange dorește a ieși în evidență prin plusvaloarea adusă de serviciile sale, rețelele de telefonie mobilă așa cum le cunoaștem în prezent se schimbă în ritm alert, investesc în inovație și încearcă a aduce conceptul smart dinspre telefoane spre obiectele din jurul nostru, IoT pus în practică.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.