Orange Smart Home – democratizarea conceptului de casă inteligentă și primii pași în instalare

13/01/2016

Orange pregătește lansarea comercială a soluției Smart Home de care vă scriam primele detalii în noiembrie 2015. Putem vorbi în mod real de o democratizarea a conceptului de casă inteligentă, o soluție integrată pe care operatorul telecom o dorește a fi la îndemâna oricui, atât ca instalare, dar mă gândesc că și din punct de vedere al costurilor finale.
Aici nu am nicio informație suplimentară, o să le descoperim împreună în săptămânile următoare când Orange Smart Home iese din faza de testare și intră în oferta comercială. 

Casa inteligentă este o locuință ce o poți monitoriza de la distanță cu ajutorul telefonului, tabletei sau al PC-ului. Facebook permite să faci share în mod real la ceea ce desfășori în viața de zi cu zi și nu cred că strică să ai o soluție în genul Smart Home ce-ți aduce alerte în timp real, imagini de acasă, un plus de securitate etc.

Orange este primul operator telecom ce intră pe această nișă, o poziție avangardistă față de concurență. O mișcare logică având în vedere tendințele tehnologiei din ultimii ani când conceptul smart a plecat de la telefonul mobil spre accesorii de tip wearable, televizoare, automobile și nu în cele din urmă, spre casa interconectată.

A. Ce conține pachetul Orange Smart Home?

Orange-Smart-Home

  • senzor de mișcare, lumină și temperatură;
  • senzor de inundație și temperatură;
  • senzor pentru ușă sau fereastră;
  • senzor de fum și temperatură;
  • priză inteligentă;
  • cameră video Wi-Fi ce filmează la 720p;
  • unitatea centrală Orange Smart Gateway;

Trebuie să precizez că fiecare senzor funcționează wireless prin tehnologia z-wave, conectate la o unitate centrală și Orange a gândit Smart Home spre a fi ușor de instalat de către cei ce doresc această soluție, fără a fi nevoie de asistarea unui specialist. Bateriile fiecărui aparat în parte ar ține în jur de 1 – 2 ani, în funcție de modul în care au fost utilizate. Unitatea centrală se conectează la internet cu ajutorul conexiunii din locuința fiecăruia, dar dispune și de o cartelă SIM de backup spre a trimite câteva alterte standard când conexiunea la world wide web lipsește.

Pachetul Smart Home poate fi customizat în funcție de locuința fiecăruia (Ex: mai mulți senzori pentru uși și ferestre etc).

  1. Orange Smart Home Gateway;

Orange-Smart-Home-Gateway (7)

Este unitatea centrală ce adună informațiile furnizate de către fiecare senzor în parte și le trimite mai departe către serverele Orange ce compilează datele și le trimit către utilizator în aplicațiile dedicate de pe iOS, Android etc.

Seamănă cu un router de generație mai veche, lipsesc antenele externe. În partea frontală are mai multe LED-uri ce oferă date legate de alimentare, GSM, Z-Wave, Ethernet, Wi-Fi, USB și service. În spatele său se află două butoane pentru WPS și Z-Wave, conectorul RJ-45, port USB, slotul pentru cartela SIM de dimensiuni clasice și jack-ul de alimentare la 12V.

Trebuie conectat la router-ul Wi-Fi de acasă prin cablul inclus în pachet, de altfel un cablu comun + alimentare cu energie electrică. LED-urile din partea frontală arată starea echipamentului.

  1. Cameră video Wi-Fi ce filmează la 720p cu 30 fps;

Orange-Smart-Home-IP-Camera (9)

Camera HLV sosește alături de stativ ce-i permite poziționarea pe o suprafață plană, cablu cu mufă RJ-45 la ambele capete plus adaptorul de 12V, șuruburi micuțe pentru prinderea în plan vertical. Consola centrală și camera Wi-Fi sunt singurele accesorii ce au nevoie să fie conectate la priză. Celelalte accesorii se bazează pe bateriile integrate ce le oferă autonomie de minim 1 an.

Stativul permite o rotire amplă, la 360 de grade în jurul punctului central. Ideea este că destul de ușor îi găsești o poziționare optimă spre a primi informații dintr-un anumit punct al casei, cel mai probabil de la intrarea în locuință. Merge a fi conectată pe fir la router-ul de acasă sau Wi-Fi, Smart Home Gateway preia feedul live și-l integrează alături de celelalte date furnizate de senzorii din pachet. Mă rog, este o cameră de tip IP. În spațiile întunecate folosește un LED infraroșu + microfon, ai partea și de sunet.

  1. Senzorul pentru mișcare, lumină și temperatură;

Orange-Smart-Home-senzor-de-miscare (4)

În cutie dați de senzorul propriu-zis și de un șurub de prindere, manuale cu instrucțiuni de utilizare. Se recomandă a fi instalat la înălțimea de 2.4 metri, temperatura ambientală să fie cuprinsă între 0 – 40 grade Celsius, măsoară intensitatea luminii între 0 – 32.000 LUX. Folosește un tehnologia infraroșu spre a detecta mișcarea, până la 5 – 7 metri față de locul în care-i poziționat.

Are forma unui ochi cu un suport simplu ce-i permite o reglare amplă. Pe lângă mișcare oferă date legate de lumină și temperatură, un all-in-one dacă-mi permiteți.

  1. Senzorul pentru inundație și temperatură;

Orange-Smart-Home-senzor-inundatii (4)

Este însoțit de manualul de utilizare. Apreciez că fiecare senzor furnizat de către Fibaro ce folosește tehnologia Z-wave se deschide destul de ușor, astfel încât acumulatorii încorporați să fie schimbați de către utilizator, dar prin forma lor pot spune că nu-i găsiți în comerț sau cel puțin eu nu am găsit baterii de gen. Ar acoperi până la 30 de metri la interior și 50 de metri la exterior. Arată și temperatura la nivelul solului. Trimite alerte din momentul în care a fost mișcat, trag concluzia că dispune și de un senzor de mișcare încorporat.

Contactele aurii de la bază te anunță când nivelul de apă a ajuns la senzor. Presupun că de cele mai multe ori va fi instalat în baie sau la chiuveta din bucătărie, spațiile în care apa poate scăpa de sub control și nu-ți dorești ca să inunzi întreaga casă sau vecinii de la etajele inferioare.

  1. Senzorul de fum și temperatură;

Orange-Smart-Home-senzor-fum (9)

Sosește alături de ghid de utilizare + două șuruburi ce permit instalarea sa pe tavan. Are un design plăcut, la fel ca și restul accesoriilor furnizate de către Fibaro, o grilă cromată trădează funcția sa principală. Folosește un sistem optic de detecție, monitorizează și temperatura.

Cu ajutorul său primești o alertă din centrala Smart Home în momentul în care fumul ajunge a fi detectat. O să vedem cum funcționează în practică și cât de sensibil este în diverse situații. Îl poți utiliza în orice cameră, nu are o destinație clară. Dacă ai un șemineu, șobă, aragaz, cuptor mai degrabă îl pui în preajma lor, dar cele mai multe incendii se propagă de la instalația electrică.

  1. Senzorul pentru ușă sau fereastră;

Orange-Smart-Home-senzor-usa (6)

Vorbim de un sistem magnetic ce în pachet aduce mai mute șuruburi micuțe de prindere, se oferă și alternativă unor benzi adezive. Distanța dintre cele două componente ale senzorului ar trebui să nu depășească 5 mm. Un magnet are dimensiuni mai mari pentru că încorporează și bateria + tehnologia z-wave pentru conexiunea la centrală.

Un senzor de gen este montat pe ușa locuinței și joacă un rol important în monitorizare.

  1. Priza inteligentă

Orange-Smart-Home-priza-inteligenta (5)

Permite controlul său de la distanță, din aplicația dedicată. Mă rog, oferă și control manual. Dispune de un LED multicolor ce afișează detalii legate de consumul instantaneu, suportă electrocasnice cu un consum de până la 2500W. Poți să programezi utilizarea a diverși consumatori din casă. Sunt multiple scenarii de utilizare.

B. Procedura de instalare propriu-zisă;

Conectați Smart Home Gateway la priză și la router-ul de acasă, după ce ați montat SIM-ul în lăcașul dedicat. Accesați smarthome.orange.ro. Din interfața respectivă puteți adăuga toate componentele sistemului. Trebuie doar să desfaceți fiecare senzor în parte, să le puneți în funcțiune după ce îndepărtați protecția existentă la fiecare baterie, camera IP să fie conectată la router-ul casei și la priză.

Screenshoturile prezintă fiecare etapă în parte:

Mai multe detalii în articolele viitoare și pe https://www.orange.ro/smarthome/.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.