Retelistica

Începutul lui 2018 ne prinde într-un duel al certificărilor. Vodafone a anunțat că este lider în țara noastră în ce privește serviciile de telecomunicații, iar la nici 24 de ore distanță avem și răspunsul Orange printr-o certificare LCC Internațional. 

Ce a obținut Vodafone?

Best in Test și Best in Data din partea P3 Communications.

Cu ce iese în față și Orange? 

No. 1 pe voce mobile și performanță a serviciilor de date. 

 

Comparativ al celor două studii:

Vodafone nu a implementat VoLTE și VoWiFi, dar să presupune că aceste tehnologii regăsite pe smartphone-urile moderne nu sunt importante în testul de față. Testul făcut de către LCC International pare a fi prins mai multe localități.

Mi-aș fi dorit mai multă transparență și nu doar certificatele ca atare ci o prezentare completă a studiilor făcute în țara noastră, cu date exacte și toate cele. Așa am fi avut un peisaj cu mai multe informații, am fi avut ce să disecăm.

Avem un instrument al ANCOM pe care putem să-l folosim dacă suntem în căutarea unei a treia opinii – Netograf. Măsoară un element-cheie: traficul de date pe download și upload. Din păcate, nu avem o actualizare cu datele înregistrate în al doilea semestru din 2017. Le-am compilat pe prima parte a anului trecut.

Orange prinde primul loc la viteza de download și Vodafone pe upload. Telekom observați că nu se situează la o distanță prea mare, iar Digi Mobil mai are de recuperat. Înțeleg că relevanță nu este mare, aștept datele pentru a doua parte a lui 2017. Fiecare operator a investit în infrastructură și cine și-a făcut temele mai bine va ieși în evidență imediat.

Spre comparație, Ookla – cei ce află în spatele SpeedTest – evidențiază pentru România pe decembrie 2017 o viteză medie de 28.65 Mbps în download și 11.59 Mbps în upload pe mobile – locul 39 în lume cu o coborâre de 3 poziții față de luna precedentă.

Avem și o statistică pe 2016 din partea Ookla, din păcate și ea își pierde din relevanță (suntem la început de 2018).

Vodafone la momentul respectiv a și dat comunicat pe această temă, era motiv de mândrie din partea operatorului roșu. Sunt printre cei ce încă mai așteaptă lansarea în premieră națională a VoLTE, am înțeles că va fi efectuată în 2018 (asta ca să fim răutăcioși până la capăt, până la urmă nu este ca și cum eu aș fi declarat asta, vorbim de declarația unui operator).

În chestionarul derulat pe sfârșit de 2017 alături de voi, peste 2200 de voturi cu Digi Mobil – 42.3% și Orange cu 32.4%. RCS-RDS nu trebuie să se amăgească, lumea a votat raportul preț / beneficii și nu neapărat calitatea serviciilor.

Este clar cumva că pe calitatea serviciilor se dă o luptă între Orange și Vodafone. Am înțeles că în 2017 și Telekom a mai umblat la pușculiță și au mai investit în infrastructură. Nu vreau să închei printr-o concluzie, cel mai bun operator este un titlu destul de greu de obținut și vag în același timp, serviciile variază de la zonă la zonă, de la caz la caz și părerile la fel.

Cine este no. 1 în opinia voastră?

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.