Pe Glob sunt peste 285 de milioane de persoane ce sunt parțial nevăzătoare (39 de milioane de nevăzători și 246 milioane oameni cu deficiențe grave de vedere). În România a fost realizat un studiu la sfârșit de martie 2020 și avem peste 90.000 de persoane cu dizabilități vizuale.
Am stat ceva să mă gândesc dacă un astfel de articol trebuie postat pe Gadget.ro și mi-am amintit de kinetoterapeutul de la Spitalul Universitar, ce a avut grijă să mă ajute să facă primi pași după operația de hernie de disc din februarie. M-a impresionat pentru că de la 3 ani abia zărește o lumină vagă, am înțeles că după o intervenție nefericită într-un spital local. Totuși, a avut ambiția să lupte cu soarta și să obțină un job, să nu fie o povară pentru societate.
Pe de altă parte mi-a povestit că în timpul liber a oferit feedback către producători de telefoane mobile, în speranța că vor îmbunătăți software-ul. Spunea că Apple stă ceva mai bine, iar pe Android nu sunt așa de avansați, chiar mult mai prost. Dacă îmi amintesc corect, Samsung mai încerca câtea ceva. Acum să revin la subiect. Dacă știți persoane nevăzătoare ce pot încerca să obțină gratuit OrCam MyEye 2.0 nu ezitați să-i informați, le poate ușura viața și integrarea în societate.
OrCam MyEye 2.0 este un dispozitiv de 22.5 gr. ce poate fi purtat pe rama metalică a ochelarilor. Folosește tehnologii de AI și Machine Learning spre a interpreta spațiul din jurul celui ce-l poartă. Se activează prin arătarea cu degetul sau interpretând privirea purtătorului. Un prim aspect pozitiv, pot fi folosiți cu mâinile libere. Pe de altă parte, nu are nevoie de smartphone sau Wi-Fi ( are un mic difuzor integrat). Este capabil să interpreteze informația din ziare, cărți, ecrane de smartphone-uri, meniurile restaurantelor, etichetele pentru produsele din supermarket, semnele de circulație, recunoașterea instantanee a feței, culorilor și bancnotelor.
Mai multe detalii în materialul video:
httpvh://youtu.be/KCnG5HXIvZo
Important de punctat că are suport pentru 25 de limbi (printre ele se află și limba română).
Persoanele ce pot obține un voucher trebuie să aibă între 18 – 65 ani (este un program denumit Facilitarea inserției în piața muncii a persoanelor cu dizabilități, de aici și limita impusă pe partea de vârstă). Sunt disponibile 7000 de vouchere ( 1 voucher are valoarea de 5000 euro = echipamentele incluse în program).
Mai multe detalii legate de programul de finanțare și documentele necesare găsiți aici. (din păcate sunt necesare o sumă de acte și se merge pe principiul, primul venit = primul servit).
httpvh://youtu.be/82oAUwwwG2Q
Ar fi excelent ca un astfel de program să fie adus și către persoane mai tinere, pentru cei ce au sub 18 ani. Observați și în materialul realizat cu Lionel Messi cât de mult îi poate ajuta, mai ales că ei sunt la început de drum în a se adapta la realitatea din jurul lor.