Articolul de tip review este redactat de către colaboratorul nostru, Darius Pană. A scris și recenziile lui Vonino Ego QS și ASUS Transformer Pad TF103C. Fotografiile și unboxing-ul de la final sunt făcute de către Emil Dragotă.
În urmă cu puțin timp, Emil m-a rugat să-l ajut cu review-uri pentru două produse: o tabletă de la Allview și smartphone-ul Overmax Vertis AIM. Dacă despre compania brașoveană și produsele lor eram la curent, nu același lucru pot să-l spun despre producătorul polonez. De fapt, nu știam nimic. Nici că provin din aceeași patrie cu GOCLEVER și nici ce produse comercializează. Normal că după un search pe google informațiile au venit și astfel am aflat că pe lângă telefoane, cei de la Overmax mai au în ofertă și tablete, camere video sport și de mașină, DVD playere portabile, mp3 playere ș.a. Mai multe detalii puteți afla de pe site-ul oficial overmax.eu/ro.
Overmax spune despre Vertis AIM că ,,vine în întâmpinarea nevoilor de afaceri”. Avem de-a face cu un smartphone mid spre low-end, cu un ecran IPS de 5 inch, procesor quad-core, 1 GB RAM și 8 GB spațiu stocare și cu anumite aplicații preinstalate. Dacă sloganul companiei se dovedește susținut de experiența în utilizare, sper să vă dați seama din rândurile ce urmează.
Design
Deschizând cutia, dăm de telefon, care în cazul de față este de culoarea ,,albastrul nopții” (se mai găsește în culorile alb, negru și violet), cablu microUSB, încărcător de rețea, căști intraauriculare – toate de culoare albă, încărcător de mașină și un toc din imitație de piele de culoare bleumarin. De asemenea, pe ecranul smartphone-ului se afla gata montată o folie de protecție și încă una se regăsea în cutie. Observăm că Overmax pune la dispoziția clienților în pachetul de bază și alte accesorii decât cele clasice. Ghidul de utilizare și certificatul de garanție completează conținutul cutiei.
Design-ul este o chestiune care ține foarte mult de gusturile fiecăruia. Astfel, plasticul lucios de pe spatele lui Vertis, ca un magnet pentru amprente și zgârieturi, poate să placă (cum a fost cazul soției mele) sau să displacă (cazul meu și al lui Emil). În schimb, calitatea materialelor și a construcției nu pot fi tratate decât obiectiv, iar aici lucrurile sunt clare: smartphone-ul polonez este unul ieftin!
Plasticul lucios de pe spatele telefonului, precum și cel ce imită metalul de pe margini sunt probabil printre cele mai ieftine ce pot fi cumpărate de un producător. Mai mult, unul dintre colțurile plasticului ce imită metalul a început deja să se exfolieze. După un timp mai îndelungat nu pot decât să-mi imaginez cum o să arate. De asemenea, capacul bateriei este dintr-un plastic alb ce a fost vopsit ulterior în culoarea ,,albastrul nopții”, dar ea nu este uniformă, ci în unele locuri a fost aplicată mai multă vopsea, iar în altele mai puțină. Nu știu dacă așa a dorit producătorul să apară culorile sau este doar o operație nereușită.
Calitatea asamblării dezamăgește și ea pentru că chiar dacă nu se observă lufturi evidente sau margini imperfecte, carcasa scoate sunete ciudate oricât de ușor am strânge telefonul în mână. Iarăși o senzație că s-a făcut un pic de rabat la calitatea execuției.
Ca și aspect, Vertis se prezintă cu colțuri drepte, spatele este plat și doar spre margini puțin curbat, camera de 8 MP iese ușor în afară, iar difuzorul se află în partea din stânga-jos. Deasupra lui, dar central, se regăsește numele modelului și cel al producătorului, care lipsesc de pe parte frontală a device-ului,unde, sus găsim difuzorul pentru convorbiri, camera secundară de 2 Megapixeli, senzorul de lumină și proximitate, iar în partea de jos a ecranului regăsim tastele Back, Home și Mai multe opțiuni – de la dreapta la stânga.
Ecran și sunet
Display IPS de 5 inch cu o rezoluție de 540×960, de unde rezultă o densitate a pixelilor de 220/inch. Eram sceptic în privința PPI-ului, dar s-a dovedit că nu deranjează chiar așa de tare. Momentan folosesc un smartphone cu 328 PPI și mă așteptam să fiu dezamăgit la acest aspect, dar nu a fost cazul. Cum nu a fost cazul nici în privința culorilor, luminozității sau a unghiurilor de vizualizare. Toate sunt bune, fără a fi extraordinare. Ecranul este unul plăcut, ce nu deranjează decât în unele momente când nu preia comenzile. Asta se intâmplă mai ales în colțurile sau spre marginile extreme.
Experiența sonoră oferită Vertis AIM este una mediocră, fie că vorbim despre difuzorul extern sau de sunetul oferit prin jack-ul de 3.5 mm. Speaker-ul produce un sunet metalic, fără pic de bass și nici ca volum maxim nu impresionează. Cu toate că nu se aude prea tare reușește totuși să transmită vibrații în carcasă, dar asta se datorează probabil construcției acesteia. Cu căștile din pachet, deși sunt intraauriculare, ai parte de o zdrăngăneală din care nu înțelegi mai nimic. Cu căștile personale (Koss RUK30) se mai schimbă situația, dar sunetului produs de Vertis îi lipsesc din spectru câteva frecvențe importante. Nu doar pe partea de bass, dar chiar și sunetele înalte parcă lipsesc. Ai parte doar de medii, dar de aici nu rezultă un sound mediu, ci, după părerea mea, jalnic. În fine, eu sunt și puțin mai pretențios pe partea de sunet și poate de aceea și această părere.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Procesor MediaTek quad-core MTK6582M la 1.2 GHz cu GPU Mali 400, 1 GB memorie RAM și 8 GB spațiu de stocare (5.4 GB real), reprezintă un ansamblu ce poate face față majorității aplicațiilor și jocurilor din Play Store. Acest lucru mi-a fost confirmat încă o dată și am văzut cum jocuri precum Angry Birds GO! și Subway Surfers rulează fără nici cea mai mică problemă, iar Asphalt 8 și Real Racing 3 pot fi jucate fără un lag perceptibil. Chiar pot să spun că puține sunt momentele când aceste două jocuri rulează mai greoi.
Un Android Jelly Bean 4.2.2 curat (a se citi fără vreo interfață grafică pusă de producător) și fără prea mult bloatware nu poate oferi decât o experiență foarte fluidă, fără pic de lag. Dacă îți mai aduci aminte din când în când să oprești aplicațiile din fundal pe care nu le mai folosești, sistemul nu va agăța și-l vei putea folosi optim. Dacă, în schimb, ai multe aplicații deschise și se mai fac și ceva actualizări vei observa o ușoară întârziere. Nu enervantă, dar prezentă.
Aplicațiile preinstalate de Overmax pe al lor Vertis AIM sunt:
– 7digital – magazin online de muzică de unde poți cumpăra piese muzicale sau albume întregi;
– Be-on-road – soft de navigație ce oferă harta Poloniei gratuit;
– O serie de aplicații în poloneză pe care nu am avut răbdarea să stau să le deslușesc (mă rog, unele am înțeles ce fac, dar nu cred că interesează pe nimeni) – DGP, Flotis, GG, Interia, coigdzie.pl, Nexto, Onet, Onet News, Yanosik, Zumi, ș.a.
– Alte aplicații ce nu cred că mai au nevoie de vreo descriere: Calendar, File Manager, FM Radio, Kingsoft Office, ToDo.
Totuși, marea majoritate a aplicațiilor preinstalate pot fi șterse, ceea ce înseamnă că Overmax a înțeles că nu toată lumea folosește aceste softuri, ci le-ar prinde mai bine ceva spațiu de stocare în plus.
Performanță
În urma testelor de benchmark vă prezint rezultatele:
Conectivitate
Overmax Vertis AIM este un telefon dual-SIM ce acceptă un microSIM și unul de dimensiuni normale. Pe lângă acestea, smartphone-ul mai dispune și de un slot pentru carduri microSD de până la 32 GB.La nici unul dintre aceste trei elemente de conectivitate nu avem acces fără a scote acumulatorul.
Portul microUSB se află în partea de sus a telefonului lângă jack-ul de 3.5 mm, pe lateral dreapta găsim butonul on/off, pe stânga tastele pentru volum +/-, iar în partea de jos este microfonul.
Celelalte elemente de conectivitate sunt reprezentate de Wi-Fi, GPS, bluetooth și radio FM.
Am întâmpinat ceva probleme pe partea de conexiuni Wi-Fi, în sensul că se deconecta din timp în timp. Acest aspect a fost însă rezolvat printr-un update de firmware de aproximativ 20 MB pe care l-am primit OTA după câteva ore de folosință. În schimb, o problemă gravă ce ține în mod sigur de partea hardware și deci nu poate fi remediată printr-un artificiu software, este reprezentată de calitatea sunetului în convorbiri. Deși semnalul GSM este stabil și destul de puternic, sunetul din cască este de o calitate foarte slabă. Te străduiești realmente să înțelegi măcar o vorbă spusă de partenerul de dialog. Mai mult decât atât, aceeași problemă o are și cel cu care încerci să comunici. Mereu te roagă să repeți sau să vorbești mai tare. Este evident că la difuzor și microfon s-a făcut din nou un compromis prea mare pentru a obține un preț mic. Mărturisesc că nu am putut folosi acest terminal ca și telefon mobil decât o zi și jumătate. După aceea, testul propriu-zis l-am făcut ca și unei tablete.
Cameră foto și video
Camera foto de 8 Megapixeli reușește să facă poze decente atâta timp cât lumina este abundentă, iar tu ai răbdare cu autofocusul. Acestuia îi trebuiesc și 2-3 secunde până se realizează. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite obții niște imagini bune, cu mențiunea că tinde să suprasatureze culorile. Nu mult, dar destul de evident și pentru un necunoscător. În schimb, fără lumină din belșug, pozele ies pline de zgomot și de o calitate slabă. Am reușit cu greu să stâng câteva instantanee pe care să le pun în galeria de mai jos.
Pe partea video aceeași surpriză neplăcută. Nivelul detaliilor, deși vorbim de filmare FullHD, este mediocru, iar calitatea generală a filmării este slabă. Probabil contribuie puțin la acest aspect și formatul 3gp în care se salvează fișierul video.
Clip video făcut cu Overmax Vertis AIM
Autonomie
Pentru un smartphone cu specificațiile lui Overmax Vertis AIM, cei 2600 mAh oferiți de acumulator ar fi trebuit să fie suficienți. Totuși, nu este chiar așa. Adică, dacă îl folosești non-stop cu luminozitatea la maxim, mai mult de 6-7 ore nu duce. Folosit normal, cu câteva apeluri (dacă reușești să te înțelegi cu partenerul de discuții), sincronizări în fundal, o oră de jocuri, o oră – o oră și jumătate de internet, câteva poze făcute și videoclipuri urmărite, ajungi seara să mai ai ceva energie rămasă în baterie. Nu multă!
Preț
Overmax Vertis AIM -649 lei la eMAG.
Concluzii
Întotdeauna, pentru mine, cel mai important aspect în alegerea lucrurilor pe care doresc să le cumpăr este dat de raportul calitate/preț. În cazul lui Overmax Vertis AIM acest raport nu imi pare în favoarea cumpărătorului. Nu știu cât de mic ar trebui să fie prețul acestui device, dacă principala sa funcție, cea de telefon, este îndeplinită ca în cazul de față. Mă gândesc că poate a fost doar exemplarul sosit la test cu acest defect, deși pe parcursul folosirii lui am descoperit cam multe concesii făcute în dreptul calității.
PRO
– Display ce afișează culori naturale, cu luminozitate bună și unghiuri foarte bune de vizualizare;
– Interfață ce rulează fluent și fără pic de lag;
– Accesoriile (încărcător de mașină, toc de piele, două folii de protecție pentru ecran) ce vin în pachet te scutesc de achiziționarea ulterioară.
CONTRA
– Principala funcție, cea de telefon, nu poate fi folosită din cauza difuzorului și a microfonului de proastă calitate;
– Cameră foto-video mediocră;
– Sunet de calitate slabă atât pe speaker-ul extern cât și pe jack-ul de 3.5 mm;
– calitate generală de fabricație slabă – atât ca materiale cât și asamblare.
Partea de unboxing și primele impresii: