Am testat un aparat foto Panasonic din seria LX, model Lumix DMC-LX15, și de atunci mi-a rămas mintea la astfel de camere. M-am săturat să car DSLR-ul după mine spre a capta fotografii cu mult mai bune față de ce este capabil smartphone-ul, așa că un aparat foto precum cel ce urmează a fi descris mi s-ar potrivi la fix.
Asta fiindcă Panasonic Lumix LX100 II este al șaptelea exponent al seriei și reprezintă o evoluție a modelului pe care se bazează, dar mai ales fiindcă integrează un senzor MOS Micro Four Thirds – de 1.6 ori mai mare față de un senzor de 1 inch. Are 21.77 Megapixeli în total și efectiv 17.0 Megapixeli în mod 4:3. Față de Lumix LX100 originală, pixelii suplimentari asigură o rezoluție înaltă indiferent de formatul în care fotografiem – 4:3, 3:2, 1:1 sau 16:9.
Și cum un senzor mare nu poate garanta imagini de calitate fără lentile care să aducă lumina în mod optim către el, Panasonic Lumix LX100 II folosește un obiectiv Leica DC Vario-Summilux 24 – 75 mm f/1.7 – 2.8. Cu 11 elemente în 8 grupuri, incluzând 2 lentile ED și 5 lentile asferice cu 8 suprafețe asferice, precum și stabilizare optică Power O.I.S. totul arată bine. Mai ales când aflăm și că focusul se poate face deja de la 3 cm (wide) distanță față de subiect.
Încadrarea o poți realiza fie prin intermediul ecranului tactil de 3 inch, cu rezoluție de 1.240k puncte, fie prin vizorul electronic Live View de înaltă rezoluție, cu 2.764k puncte. Acesta oferă un câmp de vizualizare de 100%.
Panasonic Lumix LX100 II promite să focalizeze automat chiar și în numai 0.1 secunde, iar rafala poate ajunge și la 11 fps cu AFS – Focalizare automată individuală sau 5.5 fps cu AFC – Focalizare automată continuă.
Nu puteau lipsi filmarea 4K la 30 fps și funcții precum 4K Photo (fotografiați cu până la 30 fps și extrageți o fotografie de 8 Megapixeli), Post Focus (post-focalizare) și Focus Stacking (combinare imagini focalizate diferit într-o singură fotografie). Au fost adăugate modurile Auto Marking, care permite un salt mai rapid la cel mai adecvat cadru, Sequence Composition (Compunere secvențială – îmbinarea unor cadre diferite pentru a crea un efect special) și Light Composition (compoziţie lumină).
Conectivitatea fără fir este asigurată prin Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4 GHz și Bluetooth 4.2 Low Energy.
Panasonic Lumix LX100 II va fi disponibil cândva în luna octombrie, iar prețul recomandat se pare că se va situa în jurul a 1.000 de dolari.
Scurta prezentare video de mai jos scoate în evidență principalele avantaje ale noului Panasonic Lumix LX100 II:
httpvh://youtu.be/5oSKhTcG1oM