gAuto

Asociaţia Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) a realizat un studiu amplu la nivelul Uniunii Europene legat de starea parcurilor auto din fiecare ţară.

Aşa cum probabil v-aţi imaginat, România este una dintre ţările cu cel mai îmbătrânit parc auto cu o vârstă medie de 16.3 ani. Doar două ţări au o medie sub a noastră: Estonia – 16.7 ani şi Lituania – 16.9 ani. La polul opus se află Luxemburg cu o vârstă medie a parcului auto de 6.4 ani şi Austria – 8.2 ani.

În România anului 2018 existau peste 6.5 milioane de autovehicule de pasageri, iar dintre acestea peste 5.1 milioane aveau o vechime mai mare de 10 ani. Printr-un calcul simplu observăm că mai bine de 3 din 4 maşini au o vechime de peste 10 ani. Informaţiile furnizate de ACEA sunt pe aceeaşi lungime de undă cu cele ale DRPCIV, direcţie care la începutul acestui an ne spunea că peste 3 milioane de maşini, adică aproape jumătate din total au o vechime de peste 15 ani.

Cele 6.5 milioane de autoturisme sunt împărţite astfel:

  • 56.6% sunt cu motoare pe benzină;
  • 42.3% sunt cu motoare diesel;
  • 1.1% sunt hibride şi GPL.

Cele electrice sunt atât de puţine încât nu au fost luate în calcul în statistică.

Sursa: auto-bild.ro

Categorii: gauto

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.