Patriot Pyro SE SSD – review [update – SATA II]

02/04/2012

Vă mai aduceți aminte de de anii în care alegerea unui PC era „pe viață și pe moarte”? Să fie Intel, sa fie AMD, sa aiba DDR1 sau DDR2, ce capacitate să aibă HDD-ul? Acestea sunt întrebări de mult uitate. Bătrânul hard-disk începe să semene cu o Dacia Solenza. 7200rpm, xMB buffer nu mai înseamă prea mult. Întreaga lume vorbește despre „cloud”. Locul „greilor” de zeci de TB este preluat de SSD-uri. Mici și rapide.

În review-ul de astăzi vă vom prezenta un SSD produs de o companie destul de mare, însă nu foarte „la modă” în Romania și anume Patriot cu SSD-ul Pyro SE.

Specificații

– capacitate: 60gb (există și variante mai mici/mari)
– chipset: SandForce SF-2281
– format: 2.5 inchi
– dimensiuni: 69 x 101 x 9.3 mm
– interfață: SATA III
– tehnologii: DuraClass TRIM, DuraWrite
– timp de citire/scriere specificat de către producător: 500MB/s

Preț

Puteți achiziționa Pyro SE de la 3e.ro, la prețul de 557,76ron 405,35ron (update preț: 19.04.2012)

În pachet / Instalare

Din păcate cei de la Patriot nu au inclus în pachet un kit pentru vechiul HDD, așa cum oferă alte produse mai scumpe (mult mai scumpe). La banii pe care îi vei plăti, cu siguranță nu trebuie să te aștepți la o întregă armată de cabluri, adaptoare și șuruburi. Pachetul conține SSD-ul și un mic manual.

Instalarea este extrem de simplă. Poate fi montat în locul unui HDD „tradițional”. Ai nevoie doar de o șurubelniță și două șuruburi.

Benchmark (SATA II)

PC-ul pe care s-au facut aceste teste are urmatoarele specificatii: Intel Core 2 Quad @ 2.66 Ghz, 4 GB DDR 3, Windows 7 @ 64bit.

UPDATE: testele de mai jos au fost facute pe SATA II. Aceste viteze se dubleaza pe SATA III.

Ca și softuri de testare s-au folosit HD Tune Pro 5.0 și CrystalDiskInfo 4.3. După mai multe teste repetate, am ajuns la concluzia că HD Tune Pro are rezultate constante, în consecință vom publica screenshot-urile din acest soft.

SSD-ul a fost testat pe parcursul a mai multe zile, in diferite situații. S-au făcut în special teste de scriere/citire cu o cantitate de date de 60gb.

Temperatura de rulare a SSD-ului este între 25 grade (în idle) și 34 grade (în benchmarks).

Citire

Viteza maximă de citire a lui Pyro SE a fost, în testele noastre, de aproximativ 240MB/s. Ca și minime de citire, Pyro SE nu a coborât sub 170MB/s.

Media de citire obținută este destul de bună: 218MB/s.

Timpul de acces este de 0.064ms. Utilizarea CPU – în cazul benchmark-urilor de 60gb – a fost de 5%.

Ce este foarte interesant – și diferit față de produsele din această zonă de preț – este faptul că viteza de transfer este constantă. După cum puteți observa și în graficul de mai sus, primii 9GB au fost citiți la o viteză destul de mică – aproximativ 185MB/s – însă mai apoi Pyro SE a sărit brusc la o viteză constantă de peste 210MB/s. Acest lucru s-a întâmplat în cazul tuturor testelor, indiferent de software-ul sau contextul oferit. Este posibil ca cei de la Patriot să fi introdus în mod inteționat această limită, pentru a proteja SSD-ul?

Scriere

Viteza maximă de scriere a lui Pyro SE a fost, în testele noastre, de aproximativ 230MB/s. Ca și minime de sciere, Pyro SE nu a coborât sub 150MB/s.

Media de scriere obținută este destul de bună: 217MB/s.

Timpul de acces este de 0.169ms. Utilizarea CPU – în cazul benchmark-urilor de 60gb – a fost de 4%.

Există deci câteva diferențe între scriere și citire. Viteza de citire este – statistic – mai mare decât cea de scriere, totuși viteza de scriere este mult mai constantă.

Putem spune că acest lucru reprezintă un avantaj deoarece, în mediul de producție, viteza de scriere este mai importantă (mission-critical – erorile aparând în principal în momentul scrierii informației, nu a citirii acesteia) decât viteza de citire.

Ștergere / space-filling

Am făcut și câteva teste de ștergere / space-filling. Umplerea/ștergerea celor 60GB a durat aproximativ 6 minute, la o viteză de aproximativ 210 MB/s.

Utilizare / producție

Pe lângă benchark-uri am dorit să testăm Pyro SE și în mediul de producție.

Instalarea unui Windows 7 la 64bit a durat aproximativ 9 minute. S-a contorizat timpul din momentul pornirii instalării până în momentul afișării desktop-ului.

Timpul de repornire a PC-ului de a fost de 5 secunde. Timpul de bootare a fost de 9 secunde.

Am testat și timpul de deschidere/închidere a anumitor aplicații. Ca exemplu, Adobe Photoshop CS 5.1 @ 64bit a avut un timp record de deschidere: 4 secunde. De asemenea Adobe Dreamweaver CS 5.5 a avut un timp de deschdere de (sub) 4 secunde.

Concluzii

Putem reproșa un singur lucru, și anume faptul că cei de la Patriot au trecut în specificații niște cifre mult prea „optimiste”, viteza reală de funcționare a lui Pyro SE ne fiind de 500 MB/s ci (eventual) de 250 MB/s.

Luând însă în considerare cifrele demai sus, putem spune ca Pyro SE ne-a surprins într-un mod plăcut, concurând cu gama de top.

La un preț de nici 600ron cei de la Patriot au reușit să ofere un produs stabil, care își poate avea locul în PC-ul oricărui gamer.

UPDATE: benchmark-urile de mai sus sunt facute pe SATA II. Vitezele specificate mai sus se dubleaza in cazul in care veti folosi Pyro SE pe SATA III.

Razvan Rosca
Fondator Gadget.ro. Scrie atunci când timpul îi permite. Axat pe partea de productivitate.