Retelistica

Conform unui raport al firmei daneze de analiză şi cercetare Strand Consult, patru subsidiare Vodafone din Europa, inclusiv cea din România, folosesc în proporţie de 100% echipamente Huawei pentru reţelele de telefonie mobilă. Alături de România, celelalte trei subsidiare sunt Cehia, Grecia şi Ungaria.

Operatorul telecom are o dependenţă ridicată de Huawei în Europa, Vodafone utilizând cu preponderenţă şi în alte ţări echipamente Huawei: Spania – 67%, Marea Britanie – 62%, Germania – 53% şi Italia – 50%.

“Vodafone și-a asumat un risc calculat. Și-a pus toate ouăle într-un coș chinezesc.”, a declarat directorul general Strand Consult. Potrivit acestuia, Vodafone se bazează pe echipamentele Huawei mai mult decât alte companii de telefonie din Europa. “Cota de piață a Huawei la Vodafone în Europa o depășește pe cea întâlnită la oricare dintre operatorii chinezi de telefonie mobilă”, a precizat șeful Strand Consult.

Reprezentanții Vodafone au refuzat să comenteze cifrele privind ponderea echipamentelor Huawei în funcție de piețele de operațiuni, însă au precizat că estimările Strand se referă, cel mai probabil, la toate tipurile de rețele de telefonie ale grupului – 2G, 3G, 4G și o porțiune “relativ redusă” din rețelele 5G. Mai mult, datele Strand “nu reflectă uzul echipamentelor Huawei în nucleul rețelei, unde sunt procesate datele sensibile”, potrivit Vodafone.

Interesant este că Vodafone anunţa în februarie 2020 că va elimina toate echipamentele Huawei din reţelele sale de bază de telefonie mobilă din Europa în următorii 5 ani. Luând în calcul procentele de mai sus, procesul se anunţă foarte costisitor (Vodafone estimează aproximativ 200 milioane de euro, însă acesta ar putea fi mult mai ridicat).

Sursa: profit.ro

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.