Recenziile de PC-uri sunt realizate de obicei de către colegii mei Darius și Cezar. Sistemul PC gaming DRAGON Legendar în ediție 2024 a ajuns la mine și l-am testat pentru o săptămână, iar impresiile formate le-am grupat în materialul de față

O să fac o scurtă introducere. Primul meu calculator a fost un PC, țin minte că tata a făcut un credit când eram în facultate ca să-l cumpere și l-am folosit printre altele ca să-mi redactez lucrarea de licență. Când am ajuns profesor am făcut pasul spre un laptop și așa am rămas până în prezent. 

Laptopurile sunt de-a dreptul excelente, dar de când companiile și-au propus să le facă cât mai subțiri și ușoare, răcirea dată de către ventilatoarele integrate intră serios în sarcină când editezi în 4K, spre exemplu. 

De aici și interesul meu spre a testa un PC, să văd care este sporul de performanță față de un notebook echivalent. Pe de altă parte, sistemul sosit de la PC Garage are o etichetă interesantă: Game Ready. A fost conceput din start pentru cei ce preferă simplitatea în operare. Are Windows preinstalat și alte aplicații necesare unui gamer. Pur și simplu, deschizi pachetul, îl conectezi la o sursă de energie și la un monitor & gata, descarci jocurile și aplicațiile favorite. 

Specificații 

Date tehnice

Desktop PC
PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready
CarcasăALPHAGEAR Artisan ARGB cu 3 unități de stocare pentru HDD și 2 unități de stocare pentru SSD, panou lateral transparent și dimensiuni de 480 x 470 x 205 mm
Sursă750 Watt cu eficiență 90% și certificare 80+ Gold
Placă de bazăAMD B650 cu 4 x SATA-III și 3 x Slot M.2
ProcesorAMD Ryzen 5 7600X pe socket AM5, 6 nuclee și 12 thread-uri, dezvoltat pe 5nm, TDP maxim de 105W și frecvență maximă de 5.3 GHz
Memorie32 GB memorie RAM DDR5 la 5200 MHz
Placă videoAMD Radeon RX 7900XT cu 20 GB GDDR6 și 320-bit bus memorie
Sistem de operareWindows 11 Home preinstalat

Pachet + design 

În pachet veți găsi pe lângă unitatea în sine ce este bine protejată și cablul de alimentare, informații despre licența de Windows activată, mai sunt o sumedenie de alte cabluri auxiliare ce pot fi folosite spre a customiza desktop PC-ul după achiziție. 

Carcasa în care sistemul a fost asamblat este ALPHAGEAR Artisan ARGB cu o mulțime de ventilatoare RGB ce pot fi customizate după preferințe (le găsiți atât în partea față, cât și pe spate, în partea superioară etc). Ventilatoarele sunt poziționate 3 în față de 3 x 120 mm cu LED ARGB și unul de 120 mm LED ARGB pe spate. 

Mi-a plăcut faptul că o latură este din sticlă, iar panoul poate fi îndepărtat facil de la un accesoriu dedicat. Întreg designul l-am apreciat pentru caracterul ușor stealth, dacă-mi permiteți o caracterizare mai plastică. Negrul mat este folosit extensiv și pe lângă carcasă am apreciat și simplitatea interiorului, aș spune că avem o mică operă de artă și acolo. 

Elemente de conectivitate se regăsesc atât pe partea spate, cât și în partea superioară a carcasei. În partea frontală se află o grilă ce acomodează în spatele său cele trei ventilatoare. Pe lateral dreapta au ales o bucată mare de metal și niciun element nu atrage atenția. 

Am făcut o sumedenie de poze, atât cu deschiderea pachetului ca să vedeți cum sunt poziționate protecțiile de la interior ce necesită a fi scoase, dar și cu sistemul în lucru și LED-urile RGB ce-i conferă un plus de culoare. Bineînțeles, cei ce doresc, le pot dezactiva etc. 

Recunosc că nu sunt cel mai mare utilizator de PC-uri, dar am citit recenziile colegilor mei etc. Nu am cum să nu remarc soliditatea întregului sistem, atenția la detalii, cât de bine este lucrat sistemul și la interior. Nu spun că nu m-aș descurca și singur până la urmă să configurez un sistem, deși cred că mi-ar lua mult timp, dar când totul vine la gata = de-a dreptul excelent. Până și cele 4 piciorușe de susținere își fac treaba bine și când l-am poziționat pe birou, a stat cumva la fix. 

Performanță 

Mai jos găsiți o parte din specificații relevate de către CPU-Z. Discutăm despre un sistem dezvoltat pe o placă de bază AMD B650 cu 3 slot-uri M.2 și 4 SATA-III, procesor AMD Ryzen 5 7600X pe socket AM5, 6 nuclee ce rulează la 4.7 GHz și urcă la un maxim de 5.3 GHz, TGP maxim de 105W și o capacitate de 12 thread-uri, litografiat într-un proces de 5nm și piesa de rezistență – placa grafică dedicată AMD Radeon RX 7900 XT pe 320-bit și cu 20 GB GDDR6 alocați. 

Întreg sistemul folosește 32 GB memorie RAM de tip DDR5 la 5200MHz și un SSD de 2 TB pe M.2 și cu suport PCI Express 4.0 X4. 

Înainte de a face pasul spre testele de benchmark propriu-zise. Eu folosesc un laptop cu procesor Intel Core i9 din seria 12 și placă grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti ce la vremea sa a fost peste 11 – 12.000 de lei. Are punctele sale PRO și m-aș referi în special la dimensiunile compacte, dar performanțele în jocuri, editare foto și video etc sunt la un alt nivel pe sistemul de față ce are un preț de până 9000 lei 

Marele punct PRO nu mi se pare a fi neapărat faptul că are mai multă putere de procesare, dar o livrează constant pe o perioadă lungă de timp, iar zgomotul este chiar ușor mai mic față de cel al laptopului în sarcini similare, deși unitatea poate fi poziționat și sub birou și de acolo mai că nu se aude deloc. 

Specificații relevate de CPU-Z

Date legate de placa grafică dedicată și integrată în GPU-Z

Teste de benchmark sintetice 

Teste benchmark

Desktop PC
PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

761.3
5982.3
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core
1930 pts

14461 pts
PCMark 10 (puncte)8994
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike

18453
33820
Geekbench 6.2.2 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2918
13034
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


3597.86
2912.09

3075.44
2908.65

806.87
520.77

60.48
210.41

Teste de benchmark în jocuri 

Desktop PC

Jocuri
PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready
Grand Theft Auto V 100 - 120 fps
Far Cry 6Average - 134 fps;
Max - 168 fps;
Minim - 95 fps
Cyberpunk 77Average - 49.46 fps;
Min FPS - 42.66;
Max - 58.58 fps

Informații despre temperaturile atinse în HWmonitor

Preț 

PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready – 8998.99 lei; 

Concluzii 

PC Gaming DRAGON Legendar Game Ready
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • carcasă cu valențe stealth, simplitate și eficiență
  • pachet hardware capabil cu soluții AMD pe partea de placă de bază, procesor și placă grafică
  • echipat software și conceput din start să-l conectezi la priză și gata
  • suficient de multe LED-uri ARGB pentru a-l customiza după bunul plac
  • răcire cu lichid ce impresionează
Contra
  • viteze de până la 1 Gbps pe fir, când deja discutăm și ne dorim conexiuni multi-gigabit
  • stocarea putea fi ceva mai rapidă
Concluzii

PC Gaming DRAGON Legendar este cu adevărat un PC Game Ready. Nu trebuie să-ți bați capul cu instalarea de Windows, cu drivere sau orice altceva. Îl deschizi din cutie și gata, treci la lucru sau la joacă.

Piața de PC-uri merge mai departe și asta pentru că performanțele aduse nu au echivalent pe zona de laptopuri, iar cei ce doresc gaming fără compromis sau puterea de procesare în sesiuni prelungite nu pot obține asta din altă parte.

Sistemul de mai sus arată și de ce este capabil AMD, atât la nivel de procesor, dar și pe partea de plăci grafice & placă de bază. Intel are și el punctele sale PRO, dar mi se pare că nu au o abordare similară. Plăcile lor grafice lansate recent nu sunt încă la nivelul AMD, să nu mai zicem de rivalul taiwanez cu o capitalizare bursieră la cote astronomice în ultimele săptămâni.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.