Pentru că bateriile sunt soluţii scumpe, companiile specializate în minerit lansează utilaje prietenoase cu mediul care funcţionează conectate la prize prin cabluri

15/12/2023

Din păcate actuala tehnologie a bateriilor fie nu este potrivită pentru anumite domenii de activitate, fie este prea scumpă, iar din acest motiv unele industrii ce au nevoie de utilaje mari, puternice, cu autonomii bune, sunt nevoite să caute alternative.

Deoarece toată planeta caută soluţii eco friendly, companiile specializate în minerit s-au întors la o soluţie veche de zeci de ani, una folosită în prezent pe milioane de electronice şi electrocasnice. Pentru a spune nu combustibililor fosili şi bateriilor scumpe şi grele, producătorii de utilaje pentru minerit, forare, excavare etc., lansează modele ce funcţionează prin clasica metodă de conectare la priză prin cablu.

Recent compania suedeză Sandvik a lansat un încărcător minier uriaş electric. Denumit Toro LH625iE, utilajul poate ridica până la 25 de tone cu ajutorul unei cupe de 7 metri cubi. Încărcătorul se conectează direct la priză cu ajutorul unui rotor care îşi ajustează tot timpul tensiunea astfel încât vehicului să nu calce niciodată pe cablu.

Un alt exemplu este proaspătul excavator Liebherr 9400 E, unul ce funcţionează conectat la priză cu un cablu a cărui lungime atinge 2 kilometri. Excavatorul are o rolă cu un mecanism hidraulic pe spate care tensionează automat cablul astfel încât utilajul să nu poată călca niciodată pe el. Excavatorul are o capacitate totală de 400 de tone.

Se dovedeşte astfel că unele soluţii există deja, trebuie doar să le adaptăm.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.