Xenium în gama de telefoane Philips este sinonim cu autonomie bună oferită de acumulator, asta deoarece capacitatea lui este apreciabilă. Totuși, cum nu doar asta contează pentru utilizator, este nevoie de o analiză mai amănunțită.

Exact asta îmi propun acum, când vom vedea tot ce are de oferit și cum se comportă Philips Xenium V787.

Ca și în cazul televizoarelor, nici telefoanele Philips nu sunt produse de compania olandeză. China Mobile Corporation stă în spatele diviziei de telefoane Philips, având dreptul de a folosi brandul cunoscut de noi toți.

Cât contează sau nu aceste date, nu știu. Cred că mai important este să vedem cum se descurcă Philips Xenium V787.

Specificații pentru Philips Xenium V787:

Specificatii Philips Xenium V787

Design

philips-xenium-v787-3

Modelul de test a venit în cutia de retail în care am mai găsit: încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști in-ear, folie de protecție pentru ecran, ghid de utilizare și certificat de garanție.

Odată scos din cutie observăm că este un telefon solid, cu mare parte din spate realizată din metal. Doar zona unde este difuzorul principal și cea de sus, de lângă camera de 13 Megapixeli sunt din plastic. Tot aici este și capacul ce îți dă acces către cele două sloturi pentru cartele sim și cel pentru card microSD.

Dacă materialele și construcția se situează la un nivel bun, nu același lucru îl pot spune și despre finisări. Mai pe la toate colțurile și îmbinările sunt lufturi și mici imperfecțiuni. Asta strică o imagine bună și un design ceva mai deosebit, în sensul că avem colțuri aproape drepte și o margine a carcasei ce iese ușor în evidență. Și iese puțin în afară cu o muchie ce permite un bun grip.

Mi-a plăcut faptul că butoanele pentru reglarea volumului sunt pe partea stângă, iar cel power pe dreapta. Astfel, nu sunt șanse de a le încurca. Deasupra tastei power este și un buton ce culisează și care face trecerea din modul standard de utilizare a bateriei către modul de economisire a acesteia. O caracteristică pe care am mai întâlnit-o și la alte modele Xenium.

Denumirea Philips se regăsește deasupra ecranului, dar și pe spatele dispozitivului. Mai jos, este trecută particula Xenium. Camera principală este la același nivel cu spatele telefonului, deci nu sunt șanse prea mari ca sticla să fie zgâriată.

Philips Xenium V787 putea să se prezinte excelent la capitolul design dacă finisările erau mai atent lucrate. Și nu este vorba doar de mici scăpări pe ici pe colo, ci de imperfecțiuni la aproape toate îmbinările. Păcat.

Ecran și sunet

philips-xenium-v787-18

Display-ul de 5 inch cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli este bun. Mai ales pentru categoria din care face parte Philips Xenium V787. Densitatea de 441 ppi face ca și cele mai mici texte să apară bine conturate.

Culorile sunt naturale, chiar dacă mi-ar fi plăcut ceva mai vii. Luminozitatea maximă este suficientă în majoritatea situațiilor, doar că sticla reflectă cam tare mediul ambiant, așa că în soare direct este cam greu de descifrat ceva pe ecran. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar culorile și contrastul nu au mult de suferit indiferent de unghiul din care privim ecranul. Un panel bun, pe care îți face plăcere să-l privești.

Sunetul extern redat de Philips Xenium V787 are o intensitate mare, nu ai cum să ratezi apeluri. Totuși, dacă telefonul este așezat pe o suprafață plană undele sunt obstrucționate, iar volumul maxim este mult redus. Calitatea este bună, fără a impresiona. Desigur, frecvențele joase lipsesc, iar sunetul capătă o nuanță metalică.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet bun, cu toate frecvențele prezente atât cât este nevoie. Bass-ul este bun, iar înaltele bine definite. Căștile din pachet sunt de bună calitate, în construcția lor și-a făcut loc și metalul. Nu vor fi dezamăgiți de calitatea sunetului primit decât cei foarte pretențioși pe această direcție.

Hardware, sistem de operare și aplicații

philips-xenium-v787-19

Philips Xenium V787 vine cu un ansamblu hardware des întâlnit în zona mid-range, partea inferioară a acesteia. Vorbim despre un chipset MediaTek 6753 cu procesor octa-core la 1.3 GHz, ajutat pe partea de grafică de un GPU Mali-T720, cu memorie RAM de 2 GB și spațiu de stocare de 16 GB. Din aceștia, sunt disponibili utilizatorului circa 12.27 GB, însă pot fi suplimentați cu un card microSD de până la 32 GB.

Galerie cu capturi de ecran din CPU-Z cu specificațiile lui Philips Xenium V787:

În realitate, ansamblul hardware se dovedește suficient pentru a rula destul de fluent sistemul de operare Android 5.1 Lollipop. Launcher-ul pus de Philips modifică multe elemente: ecranul de deblocare; dispare meniul cu toate aplicațiile, acestea sunt aranjate direct pe ecranele de start; icon-urile. În rest, avem parte de același meniu, aceeași zonă de notificări și aceeași parte cu setările rapide.

Interfața de pe Philips Xenium V787 poate să nu placă, mai ales din cauza icon-urilor cel puțin ciudate. Mari, dreptunghiulare și în care este cuprinsă și denumirea aplicației, acestea necesită un timp de acomodare. În unele cazuri nici nu-ți poți da seama rapid despre ce aplicație este vorba.

Noroc cu launcher-ul Google Now, din Play Store. Odată instalat, acesta îl transformă pe Philips Xenium V787 într-un terminal din gama Nexus, minus update-urile rapide. Doar ecranul de deblocare a ecranului rămâne neschimbat față de interfața Philips, în rest avem un Android Lollipop curat și care rulează mult mai fluent decât atunci când telefonul a fost scos din cutie.

Recomand tuturor să instaleze launcher-ul Google Now, căci întreaga experiență cu Philips Xenium V787 se transformă radical. Nu există mai deloc lag, agățări sau întârzieri de orice fel. Doar dacă supra soliciți un ansamblu hardware mediu descoperi ceva probleme.

Am mai întâlnit și ezitări, când unele aplicații cedează și primim astfel de mesaje:

screenshot-philips-xenium-v787-14

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Philips Xenium V787:

Aplicațiile preinstalate pe Philips Xenium V787 sunt câteva la număr. Toată suita Goolge este prezentă, iar pe lângă aceasta mai găsim Star Taxi și Regim de economisire a bateriei. Nu doar atât, fiindcă modelul primit la test era unul ce ajunge și în oferta Digi Mobil, așa că am regăsit și Digi Recordbox, Digi Storage, Digi Online, Digi Oriunde și My Digi. Din fericire, oricare dintre cele de la Digi pot fi dezinstalate.

Performanță

teste-benchmark-philips-xenium-v787-1

Rezultatele testelor de benchmark pe care le-a susținut Philips Xenium V787 sunt toate trecute în tabelul următor:

teste-benchmark-philips-xenium-v787

Conectivitate

philips-xenium-v787-14

Pe partea de conectivitate, Philips Xenium V787 nu aduce nimic ieșit din comun. Avem un terminal dual-sim cu viteze 4G LTE Cat4 (până la 150 / 50 Mbps în download / upload), Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM, microUSB pe laterala de jos și jack de 3.5 mm în partea de sus.

Nu am întâmpinat niciun fel de probleme cu elementele de conectivitate. Semnalul GSM este recepționat normal, stabil, iar calitatea în apelurile de voce este bună. Nu m-a impresionat, cum nu pot spune nici că a dezamăgit în vreun fel.

Cameră foto și video

philips-xenium-v787-15

Camera de 13 Megapixeli de pe spatele lui Philips Xenium V787 reprezintă o mică dezamăgire. Nu reușește decât să redea culori fidele, vii. În rest, detaliile sunt limitate, iar zgomotul de imagine apare chiar și afară, cu lumină naturală, ce-i drept într-o zi înnorată. Totuși, aici telefonul nu avea mult de lucru, întrucât știm că nici lumina abundentă nu face bine în fotografie. Erau condiții bune spre a realiza poze reușite, însă senzorul pare depășit.

Cum poate este de așteptat, nici clipurile video nu se prezintă bine. Aceleași probleme, cu lipsa detaliilor și mult zgomot de imagine.

Galerie de fotografii făcute cu Philips Xenium V787:

Autonomie

philips-xenium-v787-9

Un capitol la care Philips Xenium V787 se descurcă bine este cel al autonomiei. Iată că particula Xenium își găsește acoperire și în viața de zi cu zi. Ecranul Full HD consumă mult, mai ales la luminozitate maximă, însă o zi de dimineața până seara poate fi atinsă fără prea multe compromisuri.

Te poți baza pe bateria de 5000 mAh și mai mult de două zile dacă scenariul tău de utilizare este unul mediu și dacă lași luminozitatea ecranului pe auto.

În testul nostru rezervat bateriei, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, prin conectivitate Wi-Fi la internet și cu luminozitatea ecranului la maximum, Philips Xenium V787 a rezistat 7 ore și 20 de minute. O valoare bună.

Preț

Philips Xenium V787 – 1200 lei la eMAG. Telefonul este disponibil și în oferta Digi Mobil la un preț de 999 lei cu condiția de a încheia un abonament.

Concluzii

philips-xenium-v787-21

Prețul la liber pentru Philips Xenium V787 nu cred că încurajează pe cineva către achiziție. Sunt multe, multe opțiuni mai bune la acest cost. Eu cred că acest terminal își dorește să atragă în oferta Digi Mobil, unde poate fi cumpărat și în rate, după plata unui avans începând de la 400 de lei.

Chiar și așa nu știu dacă merită să recomand cuiva acest smartphone. Desigur, bateria ține bine, ecranul este bun, dar cam atât. Din punct de vedere hardware îl găsesc ușor depășit, iar sistemul de operare este învechit și nu cred că va exista o actualizare către o versiune mai actuală.

Așadar, cu o reducere de preț poate că Philips Xenium V787 ar deveni mai atractiv, însă la circa 1000 de lei nu știu ce să zic. Unii ar putea fi atrași de brandul Philips, însă cei mai informați vor ști că de fapt această companie nu mai are mare lucru de-a face cu producția de telefoane mobile.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Philips Xenium V787:

PRO

  • ecran bun, cu panel de calitate;
  • sunet bun pe jack-ul de 3.5 mm și căști de calitate direct în pachet;
  • autonomie satisfăcătoare.

CONTRA

  • Android 5.1 Lollipop la sfârșit de 2016;
  • finisări ale carcasei ce lasă de dorit;
  • camera principală de 13 Megapixeli oferă rezultate mediocre.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.