Telefoane Mobile

Piața de smartphone-uri din India are o dinamică aparte. Sunt încă sute de milioane de indieni ce folosesc un feature phone și constituie o piață potențială pentru telefoanele inteligente.

Fiecare companie încearcă să iasă în evidență prin telefoane mobile dedicate, ce impresionează prin raportul preț / specificații etc. Facebook a investit de curând într-un producător local ce deține și o platformă de interes pentru brandul american.

Apropo, Samsung a gândit seria M special pentru India, iar succesul de acolo a încercat să-l replice și pe alte piețe, inclusiv în România (telefoane mobile ce le găsești doar online, nu în oferta operatorilor de telefonie mobilă, nu în magazinele de retail clasice).

Canalys a venit cu un raport legat de livrările de smartphone-uri în India pe primul trimestru din 2020. Locurile fruntașe sunt ocupate de către:

  1. Xiaomi – 10.3 milioane unități, creștere de 8.4% față de aceeași perioadă din 2019;
  2. Vivo – 6.7 milioane unități, creștere de 48.9% față de Q1 2019 (de-a dreptul spectaculos pentru producătorul chinez ce face parte din grupul BBK alături de Oppo și OnePlus);
  3. Samsung – 6.3 miloane unități, scădere de 13.7%;
  4. Realme – 3.9 milioane unități, creștere de 200% (divizia era la început de drum prin 2019);
  5. Oppo – 3.5 milioane unități, creștere de 22.4%;
  6. Alții – 2.8 milioane unități, scădere de 34.6%.

Concluzia: Companiile chinezești au cucerit piața de smartphone-uri din India. Samsung a ajuns în poziția de intrus, cu ghilimele de rigoare.

Piața de smartphone-uri din India este cumva la început de drum. Sunt milioane unități, dar vorbim de o populație de peste 1.3 miliarde locuitori, cu multe sute de milioane în sărăcie extremă. Încetul cu încetul se va ridica și economia indiană, probabil nu la fel de spectaculos precum cea chineză. India este cea mai mare democrație din lume.

Cum o parte din producția localizată în China se va muta din ce în ce mai tare spre India (Apple a dat un semn în acest sens), puterea lor de cumpărare va crește și nu m-aș mira dacă la un moment dat vor fi cea mai mare piață de smartphone-uri, cel puțin ca volum.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.