Smartphone

Cei de la Counterpoint Research au publicat un raport destul de pesimist legat de piaţa globală a telefoanelor inteligente.

Conform estimărilor acestora în 2023 se vor înregistra cele mai slabe vânzări din ultimii 10 ani. Pentru anul în curs proiecţiile actuale indică un minus de 6% vs vânzările din 2022, adică aproximativ 1.15 miliarde de unităţi.

Se pare că marile minusuri vin din Asia (fără China), India, Statele Unite ale Americii şi mai ales China. În general în China se vând anual între 350 şi 450 de milioane de telefoane inteligente, însă pentru 2023 se estimează doar 270 de milioane de unităţi. Problemele economice din această ţară se reflectă vizibil în priorităţile chinezilor, produsele tech fiind puse pe o listă de aşteptare mai lungă.

În general mai toţi jucătorii de pe piaţă vor avea de suferit, cu o singură excepţie: Apple. Pentru mărul muşcat previziunile sunt optimiste, Counterpoint Research estimând chiar că Apple va deveni cel mai mare producător de pe piaţă la nivel de volume pe întreg anul 2023. Ar fi o surpriză interesantă, Apple să vândă cele mai multe smartphone-uri într-un an.

Se pare că cele mai afectate sectoare sunt cele ale telefoanelor entry-level şi mid-range, modelele din gama premium fiind mult mai rezistente la stresul macroeconomic. Nu degeaba se spune că în crize economice săracii devin tot mai săraci, iar bogaţii tot mai bogaţi. Această expresie clişeică se vede în rezultate.