Pasionații audio știu deja că o pereche bună de căști sau de boxe nu sunt suficiente spre a primi cel mai bun sunet. Contează enorm sursa la care legăm aceste periferice, precum desigur și calitatea fișierelor audio.
Azi vedem cum poți primi un sunet excelent de la o placă audio pentru PC. Creative Sound BlasterX AE-5 este promovat drept componentă de gaming, dar, așa cum aveam să descopăr în decursul testului, se pretează perfect pentru orice fel de audiție.
Specificații pentru placa audio de gaming Creative Sound BlasterX AE-5
- Interfață: PCIe, cu alimentare separată pentru iluminarea Aurora RGB prin conector molex 4-pin;
- DAC: SABRE Ultra Class, Hi-Resolution, Ultra-Low Distortion and Jitter, 32-bit 384kHz, 122 dB DNR;
- Amplificator de căști Xamp cu amplificare separată pe fiecare canal audio, impedanță între 16 – 600 ohm;
- Compatibilitate ASIO pentru redare și înregistrare;
- Tehnologii Audio: Sound Core3D, CrystalVoice, BlasterX Acoustic Engine, Scout Radar Mode 2.0, Discrete 5.1 Surround, Virtual 7.1 Surround;
- Iluminare RGB cu 16.8 milioane culori, tehnologie Aurora Reactive Lighting System;
- Conectivitate: ieșire audio digitală TOSLINK, 1 x jack de 3.5 mm pentru căști, 3 x jack de 3.5 mm pentru ieșire boxe frontale, posterioare și centru/subwoofer, 1 x jack de 3.5 mm intrare microfon;
- Dimensiuni: 145 x 20 x 128 mm.
Design
Am primit placa audio Creative Sound BlasterX AE-5 în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit și o bandă cu 10 LED-uri RGB de 30 cm lungime, un cablu prelungitor pentru alimentarea acestei benzi, un ghid de pornire rapidă și certificatul de garanție.
Tot mai mulți utilizatori au carcase transparente sau în mare parte transparente pentru desktop-uri. Aceștia vor fi satisfăcuți de designul plăcii audio Creative Sound BlasterX AE-5, care va contribui la crearea unui interior cel puțin interesant în carcasă.
Mai mult, pasionații de jocuri vor fi cel mai probabil încântați și de sistemul de iluminare RGB cu 16.8 milioane de culori. Există două benzi pe partea frontală ce se întind și spre cea superioară, alături de denumirea produsului, a căror iluminare poate fi personalizată.
Tot pentru iluminarea RGB în pachet mai găsim și o bandă cu 10 LED-uri de circa 30 cm lungime. Aceasta pote fi montată oriunde îți dorești, pentru alimentarea ei avem în cutie și un cablu prelungitor de circa 20 cm lungime. Banda cu LED-uri RGB este magnetică, deci poate fi poziționată pe orice suprafață metalică și reașezată pe aceasta foarte ușor. Totodată, partea magentică este și autoadezivă, doar că astfel, odată fixată banda, va rămâne în acel loc.
Nu știu ce aș mai putea adăuga aici. Închei prin a afirma că placa audio Creative Sound BlasterX AE-5 este fabricată în mare parte din metal, pare foarte solidă, absolut nimic nu mi-a lăsat impresia unui produs prost fabricat, ba din contră.
Sunet
Dacă te interesează o placă audio, atunci înseamnă că ești pasionat de sunet. Dacă citești această recenzie, probabil ești și gamer. Asta înseamnă că placa audio Creative Sound BlasterX AE-5 ți se adresează.
După ce ai montat placa în carcasă, este neapărat nevoie să instalezi software-ul Sound Blaster Connect 2, disponibil gratuit pentru descărcare de pe pagina web Creative. În acest program este inclus și driver-ul pentru placa audio, dar, mult mai important, aici vei găsi multe posibilități de ajustare a sunetului.
Capturi de ecran din aplicația Creative Sound Blaster Connect 2 pentru Windows 10:
După cum puteți vedea mai sus, există multe posibilități de reglare a sunetului, avem și control pentru modul de iluminare RGB, plus setarea sursei de ieșire – căști, boxe stereo, sunet surround 5.1, virtual 7.1 ș.a.m.d.
Eu am testat placa audio Creative Sound BlasterX AE-5 doar cu căști, mai multe perechi au fost conectate la ea. Chiar și fără instalarea sau pornirea software-ului Sound Blaster Connect 2, diferența între ceea primeam prin placa de bază față de ceea ce oferă Creative Sound BlasterX AE-5 este mare.
Doar că, după ce ajustezi sunetul din programul Sound Blaster Connect 2 realizezi că nu ai beneficiat de tot ce pot căștile tale până acum. Aș spune chiar că descoperi alte căști, unele pe care nu le credeai în stare de o asemenea calitate a sunetului.
Poți face ajustări prin Egalizatorul integrat de softul Sound Blaster Connect 2, dar așa nu aș spune că primești chiar tot de la placa audio. Recomand să te joci un pic cu reglajele disponibile în modulul Acoustic Engine. Acolo găsești toată experiența Creative pe partea de sunet. Diferențele sunt evidente, de aici înainte depinde doar de preferințele fiecăruia și de tipul de melodie ascultat.
Oricum ar fi, am rămas cu adevărat impresionat de diferența pe care o poate face placa audio Creative Sound BlasterX AE-5 alături de aplicația Sound Blaster Connect 2. Am auzit sunete pe care până acum nu le știam în melodiile de test, asta cu două perechi de căști conectate la placă – Audio-Technica ATH-TAD400 și Sony WH-1000XM3.
Cu fișiere lossless am descoperit în melodiile mai vechi (muzică din anii 60 -70) anumite sunete nedorite ce au ajuns în înregistrare fără voia inginerului de sunet, datorate cel mai probabil tehnologiilor disponibile la acea vreme. Impresionant câte detalii primești de la această placă audio.
Nu are rost să vorbesc de frecvențe, sunt excelent reproduse fiecare, clar, perfect delimitate, cu o fidelitate de admirat. Căști pe măsura acestei plăci audio să ai, Creative Sound BlasterX AE-5 nu va dezamăgi.
Volumul maxim pe care îl poți primi este mult peste limita de suportabilitate a urechii. Pur și simplu, de pe la 60% în sus nu-ți vei face decât rău. Amplificatorul ce poate urca până la 600 ohm (în funcție de căști) se asigură că vei primi calitatea optimă cu orice fel de căști.
Haideți să vedem cum se descurcă Creative Sound BlasterX AE-5 și în jocuri, fiind un produs de gaming. Aș putea spune că excelent și gata, dar hai să dezvolt puțin.
Am făcut teste cu Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition, căști de gaming pe care le-am apreciat la momentul testului. Acum, cu ele conectate la Creative Sound BlasterX AE-5 aveam să fiu și mai încântat de ele. Reușesc să ofere o direcționare și o spațialitate excelente, în orice fel de joc simți că ești chiar acolo, în mijlocul acțiunii.
Am testat în CounterStrike: Global Offensive cu modul personalizat de sunet din programul Sound Blaster Connect. N-aș spune că diferența este uriașă, dar parcă un plus se simte ca și direcționare și claritate a fiecărui sunet.
Când activezi modul Scout 2.0, cu Scout Radar și Scout Mode bifate ambele, ai parte de o și mai bună direcționare a fiecărui sunet, oricât de fin ar fi.
Acum, după ce am lăudat atât de tare această placă audio, vor fi probabil câțiva care o vor comanda și vor spune apoi că nu e chiar așa.
Ideea este că diferențele sunt mari, dar le vei simți doar cu o pereche de căști de calitate și doar dacă ești cu adevărat pasionat de sunet. Dacă te mulțumești cu ce ai acum, poate că o placă audio precum Creative Sound BlasterX AE-5 nu ți se va părea impresionantă. În schimb, dacă ești exigent pe partea audio, atunci garantez că vei simți fiecare plus pe care îl primești, oricât de mic ar fi.
Preț
Placă audio de gaming Creative Sound BlasterX AE-5 – 584 de lei pe CEL.ro
Placă audio de gaming Creative Sound BlasterX AE-5 – 750 de lei pe PCgarage.ro
Concluzii
În mod clar placa audio Creative Sound BlasterX AE-5 este una extrem de reușită, oferă un sunet de cea mai bună calitate, fără discuție. Iar dacă vi se pare scumpă, atunci trebuie să înțelegeți că nu cred că există ceva mai bun în această zonă de preț. Nu zic că nu mi-ar plăcea să fie mai ieftină, cel mai probabil se va întâmpla și asta, dar nu știu când vom vedea o reducere de preț. Fără iluminarea RGB ar fi costat ceva mai puțin, iar asta chiar ar fi fost de preferat.
Nu cred că unui adevărat pasionat audio îi va părea rău de suma investită în Creative Sound BlasterX AE-5. În niciun caz! Ba chiar un cunoscător va simți că a făcut o afacere excelentă, primind un produs cu un raport optim calitate / preț.
Prin Sound BlasterX AE-5, Creative demonstrează că încă poate face unele dintre cele mai bune plăci audio de PC, asta după ce au fost inventatorii acestei componente în anii `80.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru placa audio de gaming Creative Sound BlasterX AE-5:
PRO
- sunet excelent, mult peste ceea ce mă așteptam;
- amplificator de căști Xamp foarte bun;
- DAC intern de calitate;
- software simplu de înțeles, dar care oferă multe opțiuni de reglare a sunetului, cu multe preset-uri pentru anumite tipuri de jocuri, dar și pentru titluri distincte.
- raport optim între preț și performață.
CONTRA
- iluminarea RGB Aurora necesită alimentare separată prin conector molex 4-pin;
- mi-ar fi plăcut să existe și o versiune fără iluminare RGB Aurora, care ar fi fost astfel mai ieftină.