Așa cum probabil vă puteți aduce aminte dacă v-ați petrecut copilăria prin anii ’90, Polaroid era cunoscut atunci pentru camerele foto de tip instant. Acestea ”developau” poza pe moment, fără a mai fi nevoie să mergeți cu filmul din aparatul foto la centre specializate.
Am deținut și noi prin familie un astfel de gadget cu care reușeam să facem senzație pe la petrecerile din acei ani. Costul nu era unul modic nici pentru aparatul în sine și nici pentru un set de 10 poze. Totuși, amintirile păstrate prin intermediul acelui aparat Polaroid merită acum fiecare bănuț plătit atunci.
Spun asta pentru că dacă ar fi fost să folosim un aparat clasic, cu film ce necesita developare, probabil multe dintre amintiri ar fi rămas blocate în acele filme, fără a mai fi aduse la lumină.
Așadar, cel mai în măsură să propună și în aceste vremuri un aparat foto ce printează fotografiile pe moment mi se pare natural să fie tot Polaroid. Modelul Snap a ajuns și pe la noi în teste și mi-a făcut o deosebită plăcere să-l analizez.
Specificații pentru Polaroid Snap
Design
Aparatul foto Polaroid Snap vine într-o cutie interesantă ca aspect, în care mai găsim și un cablu microUSB – USB 2.0 și un șnur ce se poate atașa camerei pentru mai multă siguranță în operare. Ambele accesorii sunt de culoare albă.
Am primit la test varianta neagră a lui Polaroid Snap, dar poate fi comandat și în nuanțe de alb, albastru sau roșu.
De la prima vedere aparatul foto instant arată ca o cameră banală, nu are ecran, nici prea multe butoane sau obiectiv care să iasă mult în afară. Acesta din urmă este protejat de un capac ce se fixează extrem de ușor, prin contact magnetic. Practic, doar apropii capacul la câțiva milimetri de obiectiv și este atras ca prin magie exact acolo unde trebuie. Fixarea este foarte puternică și capacul nu se poate desprinde în mod accidental.
Singurele elemente de culoare care mai trezesc la viață un design simplu, dar plăcut, sunt reprezentate de curcubeul specific companiei Polaroid și de butonul pentru captarea pozelor, de culoare roșie.
Polaroid Snap este fabricat integral din plastic (cel puțin la suprafață), dar este unul ce se simte plăcut în mână. Construcția este solidă, întregul dispozitiv îți dă senzația de robustețe.
Dimesniunile și greutatea le găsesc normale, fără să deranjeze. Asta fiindcă vorbim de un aparat foto ce printează pozele instant, care practic încorporează o imprimantă.
Utilizare și funcții
Simplitatea este cuvântul de ordine atunci când ne referim la modul de utilizare a aparatului. Polaroid Snap poate fi controlat doar prin 4 butoane, 5 dacă considerăm și vizorul mobil, care odată deschis face ca aparatul să pornească, acționând ca un buton on/off.
Deci, pentru a-l porni pe Polaroid Snap nu este nevoie decât de o mică apăsare pe vizorul aparatului. Acesta este amplasat, ca și restul butoanelor de altfel, pe latura de sus a camerei.
În momentul în care vizorul este ridicat primim câteva informații despre starea aparatului prin intermediul a trei leduri (de la stânga la dreapta):
- cel pentru baterie se aprinde alb atunci când avem suficientă energie și clipește în roșu când nivelul bateriei scade sub 10%;
- cel care ne anunță dacă avem hârtie foto în aparat. În alb dacă există, în roșu când s-a terminat;
- cel care dă informații despre cardul microSD. Alb când avem suficient spațiu de stocare, clipește lent în roșu când avem mai puțin de 1 GB liber și clipește rapid în roșu când memoria se apropie de zero sau dacă este o eroare de accesare a cardului.
Pentru a introduce hârtie foto în Polaroid Snap este necesar să desfacem capacul de pe spate și să așezăm maxim 10 coli conform instrucțiunilor de pe pachetul Polaroid ZINK Paper sau Polaroid Premium ZINK Paper.
Apoi ridicăm vizorul și pentru a capta o poză doar apăsăm butonul roșu. În cazul în care avem card microSD fotografiile vor fi salvate și pe acest mediu de stocare, la o rezoluție de 10 Megapixeli. În cazul în care nu avem memorie externă, pozele vor fi doar printate. Pe de altă parte, dacă nu avem hârtie foto în aparat, dar avem card microSD, fotografiile vor salvate pe card, dar (normal) nu vor fi printate.
În cazul în care doriți să captați patru poze la un interval de câte 4 secunde între ele, puteți ține apăsat continuu butonul de captură pentru 3 secunde. Cele 4 poze vor fi imprimate pe aceeași coală de hârtie foto.
Lângă butonul de captură instantanee există și un buton cu rol de timer. Odată apăsat aveți la dispoziție 10 secunde până ce poza va fi captată. Ideal pentru selfie-uri sau fotografii de grup în care toată lumea vrea să apară în instantaneu.
Mai departe găsim butonul ce adaugă o ramă albă pozelor, iar lângă acesta avem butonul prin care putem selecta modul de captare și printare: normal (color), efect Sepia sau alb-negru. Ambele butoane trebuie apăsate înainte de a face următoarea poză, selecția neputând fi făcută ulterior.
Pe partea frontală, aproape de obiectiv există și un blitz ce se activează automat în funcție de lumina ambientală detectată.
Pe marginea inferioară, Polaroid Snap are și un filet interior pentru a putea fi fixat pe un trepied.
Cameră foto
După cum vă spuneam există posibilitatea de a capta fotografii atât pe hârtie, cât și doar pe cardul microSD. Am explicat mai sus în ce scenarii.
Haideți să vedem acum cum se descurcă Polaroid Snap. În ambele cazuri destul de rău. Adică, nici pe hârtie, dar nici în format digital, aparatul foto nu reușește să impresioneze.
Detaliile lipsesc în ambele moduri, culorile nu sunt reprezentate corect nici măcar în lumină naturală abundentă. Cele mai reușite mi s-au părut pozele alb-negru, care aduc o notă retro pe care sincer am apreciat-o.
Vizorul nu te ajută mai deloc în a încadra subiectul sau peisajul, în special pentru scenele de aproape. Există șansa de a surprinde mai puțin decât ți-ai dorit. Aveți cel puțin un exemplu în acest sens în galeria de mai jos.
O poză este printată în aproximativ 1 minut de la apăsarea butonului de captură.
Plaroid Snap nu poate filma, așa că vă las cu câteva exemple despre ce știe să facă. Aveți fotografii atât în format digital, cât și pe hârtie:
Conectivitate
În afară de suportul pentru carduri microSD de până la 32 GB, Polaroid Snap nu mai aduce decât port microUSB. Prin intermediul acestuia putem încărca bateria fie direct de la PC, fie printr-un încărcător pe USB.
De asemenea, fișierele de pe cardul microSD pot fi accesate printr-un calculator tot prin portul microUSB, asta dacă nu dispuneți de un card reader.
Autonomie
Nu am găsit niciun detaliu despre capacitatea acumulatorului încorporat de Polaroid Snap. Oricum ar fi, cât timp l-am testat nu mi s-a aprins ledul ce anunță epuizarea bateriei. Asta poate și din cauză că s-a întâmplat ca de două ori să conectez aparatul la PC prin portul microUSB. În acest timp bateria s-a încărcat, dar nu pentru mai mult de 10 minute în total.
Cert este că dacă printați fotografiile (ceea ce bănuiesc că veți face, altfel puteți folosi un smartphone pentru poze) bateria se va descărca mai repede decât în cazul în care doar stocați fotografii pe cardul microSD.
Preț
Aparat foto instant Polaroid Snap – 499 lei pe CamereDigitale.ro cu bonus 10 coli hârtie foto
Concluzii
Acum e acum. Sunt absolut sigur că mulți dintre cei care au parcurs această recenzie vor spune că n-au nevoie de așa ceva. Există telefoane care surprind poze mult mai bune, există mini imprimante foto pe care utilizatorii le pot lua după ei și alege ce poze să printeze ș.a.m.d.
Totuși, Polaroid Snap este altceva. Da, este clar că nu prea se adresează tinerilor sau celor ce sunt în pas cu tehnologia. Însă pe Polaroid Snap îl văd ca pe un cadou ideal pentru părinții noștri, pentru bunici, pentru cei care pur și simplu au rămas ușor în urma dezvoltării tehnologice.
Aceștia vor aprecia simplitatea în utilizare mult mai mult decât vor aprecia calitatea pozelor și în final cred că vor fi mulțumiți. Așa că chiar dacă nu oferă rezultate excelente, aș spune nici pe departe, unii dintre cei care vor folosi un Polaroid Snap s-ar putea să fie încântați de acest gadget.
Unora și prețul li se va părea ridicat, dar până la urmă vorbim despre un produs de nișă, fără o concurență reală sau prea agresivă. În plus, costul de comercializare nu a fost stabilit neapărat tînându-se cont de veniturile românilor, nu?
Haideți să vedem la final principalele puncte pro sau contra pentru Polaroid Snap:
PRO
- design simplu, dispozitiv compact și relativ ușor (dacă ne gândim că este și cameră foto și imprimantă în același timp);
- construcție solidă, materiale și finisări de calitate;
- extrem de facil de utilizat, simplitate maximă în operare.
CONTRA
- calitate dezamăgitoare a fotografiilor, atât a celor pe hârtie, cât și a celor digitale;
- vizorul analog nu te ajută deloc în a face o încadrare corectă a subiectului.