Chiar în introducerea recenziei pentru repeater-ul Wi-Fi Tenda A18 vorbeam despre posibilitățile multiple de a crea o rețea wireless cât mai performantă și mai extinsă. Acum trecem la adaptoarele pe fir ce permit crearea unei rețele de mare viteză cu acces la internet fără a trage cabluri suplimetare, așa că vă voi prezenta în continuare un kit cu două adaptoare Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3.
Specificații Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3
- Interfață RJ45 Gigabit LAN cu viteze 10/100/1000 Mbps;
- Standard HomePlug AV2;
- Protocoale: IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab;
- Tehnologie modulație: OFDM, CSMA/CA;
- Frecvență Powerline: 2 – 86 MHz;
- Putere consumată: minimum 0.36W, maximum 3.2W;
- Dimensiuni: 82 x 60 x 32 mm;
- Greutate: 101 grame.
Design
Cutia în care vin cele două adaptoare Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3 mai conține și două cabluri ethernet Cat5e de circa 1 metru lungime, un ghid de pornire rapidă și un certificat de conformitate.
Cele două adaptoare au dimensiuni și greutate reduse. La exterior sunt fabricate integral din plastic, excepție făcând contactele pentru priză, desigur. Plasticul de pe partea frontală este lucios, iar aici vedem denumirea producătorului și trei LED-uri de status.
Pe laterala de jos avem portul RJ45 și butonul Pair, singurul de pe dispozitiv de altfel. Cele două laterale sunt pline de fante de aerisire, în timp ce pe laterala de sus nu este nimic. Pe partea din spate sunt oferite mai multe informații despre produs.
Adaptoarele sunt solid construite, se simt foarte rezistente și nu lasă impresia de calitate slabă de fabricație. Singurul lucru pe care nu am cum să nu-l critic la acest capitol este dat de lungimea prea scurtă a celor două cabluri ethernet din pachet. Cu doar 1 metru lungime, sunt șanse foarte mari să fie nevoie să înlocuiești cel puțin unul dintre ele.
Instalare și utilizare
Dacă despre design nu sunt multe de spus, aici cu atât mai puțin. Asta fiindcă nu ai de făcut nimic mai mult decât să introduci fiecare adaptor Tenda PH3 în câte o priză, după care să conectezi cablurile ethernet. Unul dintre ele va intra în portul LAN al routerului Wi-Fi, celălalt în portul LAN al dispozitivului pe care vrei să-l conectezi la internet. Acesta poate fi un desktop PC, un laptop, un televizor sau altele asemenea.
Deși avem un buton Pair pe dispozitive, în cazul meu nu a fost nevoie să-l apăs pe niciunul dintre cele două adaptoare. Imediat ce le-am introdus în prize au mers, toatele cele 3 LED-uri s-au aprins în verde, semn că totul este în regulă. Kit-ul a fost sigilat când a ajuns la mine, semn că nu au fost preconfigurate.
În ghidul de pornire rapidă se specifică faptul că butonul Pair apăsat timp de o secundă pe fiecare dintre cele două adaptoare, în decurs de maxim 2 minute distanță între apăsări, activează securizarea rețelei.
Performanță
Nu ar fi multe de discutat nici aici dacă nu ar exista diferențe destul de mari de viteză în funcție de priza în care introducem adaptoarele.
Astfel, dacă ambele adaptoare sunt puse fiecare direct într-o priză din rețeaua electrică a casei, atunci ai parte de performanță maximă. În cazul meu, având o conexiune la internet de maximum 50 Mbps download/upload, am primit cele mai bune viteze în acest scenariu, în care ambele adaptoare au fost direct în câte o priză a instalației electrice a casei. De menționat totuși că una dintre prize era pe o siguranță, cealaltă pe o alta din panoul electric. Asta înseamnă că circuitul parcurs nu a fost deloc scurt, ceva mai bine de 30 de metri de cablu au trebuit parcuși, iar circuitul a inclus și două siguranțe.
Test cu fiecare adaptor Tenda PH3 în câte o priză a rețelei electrice:
Al doilea scenariu a fost cu primul adaptor, cel ce este conectat la router, pus într-un prelungitor cu protecție la supratensiune. Rezultatele la viteză au fost asemănătoare cu cele din primul caz, cu o diferență de PING de câteva milisecunde. Oricum performanța a fost în continuare la înălțime.
Test cu primul adaptor Tenda PH3 în prelungitor cu protecție la supratensiune, al doilea direct într-o priză din rețeua electrică:
Ultimul tip de test a adus și o degradare evidentă a performaței. PING-ul a rămas bun, dar vitezele download/upload au scăzut drastic, aproape de 6 – 7 ori mai slabe ca în primele două scenarii. De data aceasta ambele adaptoare au fost introduse în câte un prelungitor cu protecție la supratensiune.
Test cu ambele adaptoare Tenda PH3 introduse în prelungitoare cu protecție la supratensiune:
Testele de mai sus ne arată că performanța oferită de adaptoarele Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3 depinde în mod direct de calitatea rețelei electrice în care sunt introduse. În cazul în care firele de curent sunt de calitate superioară și nu există multe interferențe pe rețeaua electrică se obțin rezultate extrem de bune.
Neavând o conexiune mai rapidă la internet, am căutat online alte teste spre a afla dacă Tenda PH3 chiar poate atinge vitezele maxime anunțate, de până la 1000 Mbps. Se pare că în condiții bune nu sunt probleme în a trece bine de viteze de peste 900 Mbps, așadar promisiunile sunt respectate atât timp cât utilizatorul poate pune la dispoziția adaptoarelor Powerline Tenda PH3 o rețea electrică de calitate.
Preț
Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3 – 155 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Nu pot să găsesc un punct cu adevărat slab pentru acest kit de adaptoare Powerline. Tenda PH3 nu este deloc scump pentru ceea ce oferă, anume viteze maxime de până la 1000 Mbps ce pot fi atinse prin intermediul unei rețele electrice de calitate.
Un astfel de kit îl văd excelent atunci când ai nevoie de o rețea pe fir de mare viteză și nu vrei sau nu poți să tragi un cablu ethernet prin casă. La prețul său, kit-ul Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3 merită cu siguranță atenție. Dacă includea direct din pachet și cabluri ethernet ceva mai lungi, era perfect.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru kit Powerline Gigabit AV1000 Tenda PH3:
PRO
- vitezele maxime de până la 1000 Mbps nu sunt doar teoretice, pot fi atinse atât timp cât rețeaua electrică este de calitate și nu sunt folosite prelungitoare;
- extrem de simplu de instalat, cu adevărat Plug and Play;
- raport bun între preț și specificații.
CONTRA
- cele două cabluri ethernet din pachet au o lungime prea mică.