Am avut mai multe chestionare în ultimele două săptămâni, iar rezultatele le contabilizăm în articolul de față. Am zis că vocea voastră este cea mai importantă, iar premiile cititorilor Gadget.ro ne dorim să devină o tradiție pe care să o perpetuăm de la an la an. 

I.  Cel mai bun smartphone din 2016 – 793 răspunsuri;

  1. Samsung GALAXY S7 Edge – 20.6% și 164 voturi;
  2. Huawei P9 – 10.9% și 87 voturi;
  3. Samsung GALAY S7 – 9.6% și 77 voturi.

Samsung GALAXY S7 Edge este smartphone-ul pe care l-ați apreciat în mod deosebit, iar Huawei P9 și-a făcut loc între cele două telefoane sud-coreene. Alte mențiuni importante: OnePlus 3T cu 58 de voturi, OnePlus 3 cu 50 voturi – OnePlus a reușit prin flagship-urile sale din 2016 să-și creeze o impresie pozitivă în rândul celor pasionați de tehnologie. La polul opus se află Apple cu iPhone 7 și iPhone 7 Plus ce abia au strâns 16 și respectiv 23 voturi.

II. Cel mai bun operator de telecomunicații din 2016 – 1510 răspunsuri;

  1. Digi Mobil – 39.3% și 593 voturi;
  2. Orange – 29.3% și 442 voturi;
  3. Vodafone – 26.4% și 399 voturi;
  4. Telekom – 5% și 76 voturi.

Observați ecartul dintre Telekom și restul plutonului, ar trebui să le dea de gândit o astfel de poziționare. Victoria Digi Mobil arată și trendul ascendent pe care se află operatorul de telecomunicații autohton. În 2016 au reușit să adune un segment important din clientela obișnuită cu serviciile concurenței. Interesant cum percepția asupra Orange și Vodafone se situează în aproape aceeași linie, ușor avans pentru operatorul portocaliu.

Chestionarul dedicat operatorilor de telecomunicații s-a bucurat de un succes neașteptat, exact la fel s-a întâmplat și în 2015. Există o percepție PRO pentru Digi Mobil și alta CONTRA, dar acel CONTRA se împarte între Orange și Vodafone.

III. Cel mai bun producător de laptopuri din 2016 – 568 răspunsuri;

  1. ASUS – 38.7% și 219 voturi;
  2. Lenovo – 20.3% și 115 voturi;
  3. Dell – 10.1% și 57 voturi.

ASUS este no.1 pe piața locală de laptopuri, iar percepția asupra brandului taiwanez este foarte bună, de aici și rezultate pe care le-a obținut. Aproape că a strâns jumătate din voturile exprimate. Sunt și cei mai prezenți în presa tech locală, în comunitățile de gaming etc. Lenovo se află pe locul 2, o poziție cu care nu prea sunt obișnuiți pe această nișă. Cred că mai au de învățat de la ASUS, au intrat în 2016 pe nișa de gaming în mod mai pronunțat, în 2017 vedem rezultatele acestui demers.

IV. Cel mai bun magazin online cu profil IT&C din 2016 – 638 răspunsuri;

  1. eMAG – 52.2% și 333 voturi;
  2. PCgarage – 16.8% și 107 voturi;
  3. Altex.ro – 8.6% și 55 voturi.

PC Garage a intrat în portofoliul eMAG din 2016, iar cele două shop-uri se bucură de aprecierea celor ce ne citesc, concurența se află la mare distanță. eMAG joacă autoritar aici, poziția de lider pe online se reflectă și în aprecierea publicului.

Aici ar fi un semnal de alarmă pentru concurență. Mai au mult de lucrat la notorietate, dar și în ce privește serviciile postvânzare. Aici cred că avem elementul-cheie în favoarea eMAG. Normal că fiind no.1, cu sute de mii de comenzi mai apar și disfuncționalități, un sistem atât de complex nu are cum să fie perfect. Avem un întreg lanț de slăbiciuni ce se poate declanșa, dar ei par a oferi cel mai bun suport.

V. Cel mai bun producător de telefoane mobile în 2016 – 2758 răspunsuri;

  1. Huawei – 68.4% și 1887 voturi;
  2. Samsung – 15% și 414 voturi;
  3. Apple – 4.7% și 129 voturi.

Aici au fost și cele mai multe voturi din cele 5 chestionare pe care vi le-am adus pe sfârșit de 2016. Huawei a stârns un scor zdrobitor în fața concurenței, peste 1800 de voturi, iar Samsung abia a atins puțin peste 400 de voturi. Pe de o parte, Samsung a pierdut ca brand awarness după scandalul generat de Samsung GALAXY Note7, iar Huawei printr-o gamă echilibrată de telefoane mobile a fost pe val în 2016. Au crescut spectaculos din 2014 și până în prezent, de la poziția de outsider la cea de lider pe piața chineză și locul 3 în plan global, cu vânzări ce trec pe anul în curs de pragul a 140 milioane unități.

Huawei a știut să puncteze și la serviciile postvânzare, dar și în ce privește promovarea în mediul online. Nu sunt așa prezenți pe TV precum Samsung, dar au început să lovească punctul pe outdoor, să le găsiți produsele recenzate pe blogurile și site-urile de specialitate din dot com și dot ro. Nu vreau să-i laud, dar fac o campanie mai bună față de ceea ce livrează concurența.

Samsung nu este într-o groapă așa mare, precum s-ar crede. Samsung GALAXY S8 trebuie să-i scoată din nou în frunte, totul depinde doar de ei. Un al doilea eșec în genul GALAXY Note7 aș avea curajul să spun că le-ar fi de-a dreptul capital pe nișa flagship. Pe de altă parte, Huawei trebuie să livreze performanță, fiabilitate, costuri modice, să crească percepția din spatele brandului. Sper că nu vor veni cu prețuri din ce în ce mai mari, OnePlus și alți vendori din China abia așteaptă să vină din spate. Huawei și-a propus locul 1 până în 2020, să vedem ce suprize ne pregătesc în 2017. O să fie un an important pentru fiecare producător de telefoane mobile, piața se apropie de suprasaturație, lupta va fi la baionetă. Mulți jucători mici dispar, multe nume de tradiție vor ieși pe ușa din spate. Suntem aici și vom relata zi de zi.

Acestea sunt premiile cititorilor Gadget.ro pe anul în curs. Vă mulțumesc pentru participare și pentru că ați fost alături de noi. Pregătim surprize interesante, stați aproape!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.