În ultimele zile am avut ocazia să testez și tableta Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85. Este o tabletă cu display de 7.85 inch și procesor quad-core de proveniență Rockchip. Mai multe detalii legate de experiența de utilizare oferită veți găsi pe parcursul capitolelor dedicate.

Prestigio este un brand internațional cu destul de mare succes pe plan local. Microsoft a selectat această companie să producă și telefoane cu WP 8.1. Intră într-un club destul de restrâns cu nume mari din industrie. Au o multitudine de tablete cu Android, de curând au făcut pasul și spre Windows 8.1. Mai mereu în pachetele lor sunt tot felul de accesorii negăsite la concurență, remarc atenția lor la detalii.

Și acum să revin la tableta Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85 cu specificațiile detaliate. Numele său de cod este Prestigio 7079D_Quad.

Tabletă

Date tehnice

Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85

Ecran

IPS de 7.85 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli

Procesor

Rockchip quad-core la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A9

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

4700 mAh

Greutate

406 gr.

Grosime

8.3 mm

Design

Prestigio-Multipad-4-Diamond-7.85 (2)

În pachet dați de tabletă, husă din piele ecologică ce arată într-un mare fel și se dovedește un accesoriu util ce te scutește de o achiziție ulterioară, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare, cablu pentru conectarea unui stick cu memorie flash sau modem 3G.

Majoritatea tabletelor de 7.85 inch sunt realizate după modelul iPad Mini și aici mă refer la liniile de design. Nu este și cazul lui Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85. Colțurile sunt rotunjite puțin de tot, muchie din aluminiu ce contribuie la impresia de rezistență în timp. Metalul utilizat pe lateral contribuie și la greutatea tabletei, 406 gr. și 8.3 mm grosime. Asta în contextul în care la început de 2014 au fost anunțate tablete de 10.1 inch cu greutate de sub 500 gr., iar la 7.85 inch diagonală a display-ului aș spune că deranjul dat de cele 406 gr. îl resimți în timp.

Spatele lui Multipad 4 Diamond 7.85 este fabricat dintr-un plastic de foartă bună calitate, mat și nu adună amprentele într-un mod deranjant. În anumite situații de utilizare merge a fi folosită și cu o singură mână. Logo-ul Prestigio nu-l regăsiți în partea frontală ci doar pe spatele tabletei. Marginile ecranului sunt ceva mai reduse pe lateral, față de alte tablete concurente. Ecranul este înconjurat de margini negre, lucioase.

Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85 este o tabletă robustă, în ce privește greutatea și se recomandă prin sentimentul de tabletă premium dat de aluminiul utilizat pe lateral, designul îngrijit, original.

Ecran și sunet

Prestigio-Multipad-4-Diamond-7.85 (10)

IPS de 7.85 inch cu rezoluția clasică de 1024×768 pixeli. Mi s-a părut a nu excela la capitolul luminozitate și reflecție a spațiului ambiant, stă ceva mai bine în ce privește unghiul de vizualizare. Cred că este un panel IPS din categoria B, cele din zona A sunt de calitate iPad, B și C-ul în segmente mai slabe.

Prestigio și-a propus să livreze un sound stereo la Multipad 4 Diamond 7.85. Pe spatele tabletei sunt două speakere, le remarci imediat prin fantele dedicate. Și-au făcut bine treaba pe partea de sunet, calitate foarte bună, sunet amplu și bine calibrat, suficient de mult bass. Le-aș face o mică recomandare, cele două speakere să nu fie pe aceeași latură ci unul în dreapta, iar celălalt în stânga pentru un plus la capitolul stereo când tableta este în mod landscape.

Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, pe lateral. Nu sunt incluse căști în pachet, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă bine conturată și foarte ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Prestigio-Multipad-4-Diamond-7.85 (11)

Rockchip quad-core la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A9 + accelerator grafic Mali-400, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Aici este cu dus și întors. Procesorul Rockchip promite mult, dar performanțele sale sunt sancționate de firmware-ul scris de către producătorul hardware. La Multipad 4 Diamond 7.85 aș spune că un update de firmware ar fi de bun augur.

Tableta are momente când livrează o experiență nefastă, lag în utilizare. Mai ales când încerci a efectua mai multe sarcini în mod simultan (browsing + update-urile de software în fundal, ar fi un exemplu). Tableta Prestigio este compatibilă cu majoritatea aplicațiilor din Google Play. Recomand și instalarea unui launcher în stilul Nova sau Apex spre a oferi un plus pe partea de viteză în interfață.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean. Centrul de notificări nu este activabil printr-un swipe de sus în jos cu două zone dedicate în stilul Nexus ci în colțul din dreapta, de la bază. Nu sunt schimbări majore în zona de setări sau în meniul cu aplicațiile instalate pe device. Au mers pe simplitate din acest punct de vedere.

Dintre aplicațiile preinstalate de către Prestigio: ES File Explorer, eReader Prestigio, Apk Installer, OfficeSuite. Au implementat și o aplicație denumită Installer Prestigio care te lasă să alegi dintr-o listă predefintă de aplicații pe care să le descarci și instalezi bulk / în grup (Chess Free, Facebook, Twitter, Google Translate, Currents, Skype etc).

Am instalat câteva jocuri uzuale și s-a descurcat nesperat de bine: Need For Speed: Most Wanted rulat cu lag minim, Subway Surfer, Temple Run, Plants vs Zombies fără probleme. Rulează clipuri la 1080p fără vreo întârziere în meniu. Multipad 4 Diamond 7.85 este o tabletă axată pe entertainment, dar se fac unele concesii când tableta rulează în modul full / un update de firmware ar fi excelent și sunt sigur că ar aduce un plus de viteză, ar tempera lag-ul.

Performanță

Screenshot_2014-03-29-13-14-13

Am rulat câteva aplicații de benchmark, iar rezultatele obținute le-am pus în tabel:

Teste de benchmark

Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85

Quadrant Standard

5456 puncte

AnTuTu Benchmark

16880 puncte

CF-Bench

15096 puncte

NenaMark 1

58.8 fps

NenaMark 2

58.9 fps

Vellamo

HTML5 – 1830 puncte

METAL – 477 puncte

3DMark

Ice Storm – 3606 puncte

Ice Storm Extreme – 2843 puncte

Ice Storm Unlimited – 3971 puncte

BrowserMark 2.0

 1772 puncte

GFX Bench

T-Rex – 155 / 2.8 fps;ALU – 495 / 15.5 fps;Render Quality – 2.554 mB PSNR.

Linpack

Single Thread – 49.812 MFLOPS;Multi-Thread – 92.829 MFLOPS.

Conectivitate

Prestigio-Multipad-4-Diamond-7.85 (7)

Nu are 3G, dar permite conexiunea la rețeaua 3G printr-un modem dedicat pe USB 2.0 și conexiune între tabletă și modem-ul respectiv printr-un cablu microUSB – USB 2.0. Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, nu are bluetooth integrat.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB fără vreo protecție din plastic. În lateral dreapta au poziționat butonul de power și reglarea volumului, ambele ușor de accesat. În lateral stânga nu găsiți niciun element de conectivitate, iar la bază se află portul microUSB pentru conexiunea cu PC-ul sau pentru reîncărcarea bateriei de 4700 mAh.

Apreciez că nu toate elementele de conectivitate sunt pe o singură latură, punct PRO în opinia mea. A funcționat fără probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi.

Cameră foto și video

Prestigio-Multipad-4-Diamond-7.85 (4)

2 Megapixeli pentru camera principală și un inel argintiu metalic ce înconjoară senzorul fără a se profila față de carcasă, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu are LED flash, oricum nu veți cumpăra Multipad 4 Diamond 7.85 pentru capacitățile sale foto & video.

Mai multe fotografii făcute cu tableta Prestigio:

Autonomie

Bateria de 4700 mAh este pusă la lucru de display-ul IPS de 7.85 inch și de procesorul Rockchip quad-core pe ARM Cortex-A9 cunoscut pentru valențele sale gurmande. În funcție de ceea ce faci pe tabletă reușește să țină de la 2.5 ore până la 4 – 5 ore. În gaming cu display-ul pe luminozitate maximă s-ar putea să nu treci nici de pragul a 2 – 2.5 ore. Cu luminozitatea la 50% și cu utilizare ocazională a tabletei, sincronizare în fundal și ajungi chiar la peste 10 – 12 ore.

Au mers pe o baterie generoasă, de 4700 mAh. Nu știu cum s-ar fi descurcat cu una sub 4000 mAh. Și sunt tablete concurente cu exact același hardware și baterii mai mici.

Preț

689 lei în oferta CEL.ro, varianta albă.

Concluzii  

Prestigio-Multipad-4-Diamond-7.85 (12)

Tableta Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85 are puncte PRO destul de puternice, dar și câteva elemente CONTRA, iar un firmware ar fi excelent. Aș spune că este axată pe partea de entertainment (redare de clipuri la 1080p, social media fără pic de lag, gaming). Se fac concesii în ce privește autonomia, în funcție de scenariile de utilizare și livrează ceva lag când o pui la lucru în mod susținut.

PRO

– design plăcut, ramă de aluminiu pe lateral;

– difuzoare stereo, sunet de calitate;

– Android 4.2 Jelly Bean cu o interfață aerisită, puțin bloatware preinstalat.

CONTRA

– lag resimțit când tableta rulează mai multe aplicații în mod simultan, un task manager și un launcher din Google Play atenuează fenomenul;

– autonomie ușor dezamăgitoare în funcție de scenariul de utilizare.

Partea de unboxing și primele impresii:

Câteva fotografii cu Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85: