Prestigio este o companie destul de bine reprezentată în țara noastră, cu o ofertă de produse relativ bogată. De la ei am mai testat în trecut un MultiPhone 5550 DUO care, pentru prețul afișat, s-a descurcat bine.

Astăzi vom vorbi despre Prestigio MultiPad Consul 7008 4G ce se prezintă la apel cu două elemente prin care vrea să atragă: conectivitate 4G și un chipset din noua generație Qualcomm pe arhitectură 64-bit. La prima vedere nu sunt și alte elemente, în afară de design, cu care să iasă în evidență, dar haideți să analizăm fiecare aspect în parte și să începem prin prezentarea tuturor specificațiilor.

Specificații detaliate pentru Prestigio MultiPad Consul 7008 4G:

Specificatii Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Design

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

În pachetul în care a venit tableta, mai există și cablul microUSB – USB 2.0, încărcătorul, o husă de protecție, un cablu OTG, manual de utilizare și certificat de garanție.

În cutie sunt accesoriile obișnuite, cu un plus în dreptul husei de protecție Prestigio. Despre cum arată acest accesoriu vă faceți o idee mai bună prin galeria de imagini de la sfârșit, eu o să vă vorbesc despre calitate. Realizată din piele ecologică moale, cu burete și material textil pe interior, în culoare neagră cu cusături și interior roșu, husa chiar mi-a plăcut. În colțul din dreapta-jos este și logo-ul companieie Prestigio, care aduce și mai multă prestanță.

Tableta Prestigio MultiPad Consul 7008 4G are un design ușor diferit față de ceea ce întâlnim în mod normal în această categorie de preț. Nu este vorba de forme rotunjite și nici măcar de colțuri drepte. Multe muchii la diferite unghiuri întregesc un peisaj pe care l-am apreciat.

Pe partea din față, la baza ecranului, stă scris numele producătorului, iar pe spatele tabletei găsim logo-ul companiei și, mai jos, modelul tabletei însoțit de alte detalii. O bandă metalică, ce pare prinsă prin două nituri, stă pe aproape toată lățimea tabletei undeva sub camera principală de 2 Megapixeli. Rolul său consider că este pur decorativ.

În afară de acest element, de butoanele pentru reglarea volumului, cel power și de un inel din jurul camerei de pe spate, tableta este fabricată integral din plastic. Acesta este de bună calitate și oferă un grip excelent, având o textură cauciucată.

Construcția este solidă și numai dacă dorim cu adevărat vom scoate zgomote neplăcute din partea carcasei. Este nevoie de ceva efort să realizăm acest lucru și nu știu câți dintre voi veți face asta în mod neintenționat.

Finisările generale sunt bune, dar nu excelează. Mai poți găsi un mic luft sau o muchie ceva mai ascuțită, dar nimic neobișnuit la un produs ce nu emite pretenții premium.

Ecran și sunet

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Ecranul de 8 inci cu rezoluție 1280 x 800 pixeli, în urma căreia rezultă o densitate de 188 ppi, este de tip IPS și nu păcătuiește decât în dreptul luminozității. Normal că și o rezoluție Full HD ar fi fost binevenită, dar în acest segment este normală cea HD.

Culorile sunt plăcute, dar mi-ar fi plăcut totuși să fie ceva mai vii, iar unghiurile de vizualizare suficiente. Sticla ce acoperă display-ul reflectă cam tare mediul ambiant și, alături de luminozitatea destul de scăzută, ne crează probleme în lumina naturală. Cu greu vei putea folosi un Prestigio MultiPad Consul 7008 4G în exterior.

Sunetul extern vine de la un speaker situat pe spatele tabletei, în colțul din dreapta-jos. Grila de mici dimensiuni te poate induce în eroare cu privire la volumul maxim oferit. Acesta este foarte puternic, dar îi lipsește o calitate adecvată. Bass-ul nu este deloc prezent, iar la intensitate maximă sunt transmise vibrații în carcasă. Oarecum normal la cât de tare se aude.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet bun, cu suficient bass și de calitate, dar dacă doriți un volum de la care să vă doară urechile, trebuie să căutați în altă parte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G se bazează pe un procesor Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 quad-core la 1.20 GHz pe Cortex-A53. Acesta este urmașul lui Snapdragon 400, pe care l-am întâlnit de atâtea ori în trecut. Noul chipset este realizat pe arhitectura 64-bit și, la fel ca orice nouă generație, promite performanță crescută în condițiile unui consum de energie mai redus.

Alături de 1 GB de memorie RAM și de un accelerator grafic Adreno 306 mă așteptam ca Prestigio MultiPad Consul 7008 4G să se descurce bine. Nu este cazul și performanțele generale sunt mediocre, dar asta se întâmplă în special din cauza unui soft prost optimizat. Spațiul de stocare de 8 GB este în realitate de doar 4.63 GB. Din fericire, nu este partiționat și poate fi extins cu un card microSD de până la 32 GB.

Sistemul de operare ce rulează în spatele lui Prestigio MultiPad Consul 7008 4G este un Android 4.4.4 KitKat fără modificări la nivel de interfață. Din această cauză este foarte ciudat să vedem că totul rulează cu lag, cu mari întârzieri în preluarea comenzilor, lăsând impresia că avem un procesor dual-core și 512 MB de RAM.

Aici este marea problemă pentru Prestigio MultiPad Consul 7008 4G. Experiența în utilizare este compromisă total de un firmware scris (am impresia) în mare grabă. Un update de software care să rezolve întârzierile chiar și de ordinul câtorva secunde este crucial în asigurarea unui succes pentru această tabletă.

Aplicațiile preinstalate pe Prestigio MultiPad Consul 7008 4G sunt într-un număr mai redus față de ceea ce am întâlnit la MultiPhone 5550 DUO. Pe lângă cele de la Google, mai avem:

eReader Prestigio – soft dedicat citirii și administrării de cărți electronice;

McAfee Mobile Security – antivirus;

ES File Explorer – manager de fișiere;

MultiStore – magazin de aplicații de la Prestigio în genul Play Store;

OfficeSuite – software de editare documente tip Word, Excel, PowerPoint și PDF;

Prestigio Clock – widget (ceas);

Performanță

Teste benchmark Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

În tabelul de mai jos sunt trecute rezultatele obținute de Prestigio MultiPad Consul 7008 4G după rularea mai multor teste de benchmark:

Tabel teste benchmark Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Conectivitate

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Acum intră în discuție cel de-al doilea element distinctiv pentru Prestigio MultiPad Consul 7008 4G. Conectivitatea 4G LTE cu viteze de până la 75 Mbps în download și 50 Mbps în upload, este disponibilă după introducerea unei cartele mini SIM în locașul dedicat. Bine, mai este nevoie și de semnal 4G de la operatorul de telefonie mobilă. Dacă acesta nu este de găsit, atunci merge și pe 3G cu viteze maxime HSPA+.

Pe lângă suportul 4G, Prestigio MultiPad Consul 7008 4G mai oferă și Wi-Fi 802.11 în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm. Ultimele două elemente de conectivitate se află situate pe laterala de sus a tabletei.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power se află pe partea dreaptă, sus. Un pic prea sus, aș spune, mai ales butonul power pe care nu prea îl putem accesa decât dacă ținem tableta cu ambele mâini.

Elementele de conectivitate s-au comportat normal, fără a crea probleme. Semnalul GSM este bine recepționat și stabil.

Cameră foto și video

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Nu știu câți dintre voi veți cumpăra un Prestigio MultiPad Consul 7008 4G pentru a face poze, dar dacă vreți să vă faceți o idee despre ce poate camera principală de 2 Megapixeli, aveți o galerie de imagini mai jos. Din ea veți observa că nu reușește să redea culorile în mod corect, iar nivelul de detalii este scăzut. Până la urmă vorbim de 2 Megapixeli. Măcar avem un LED flash decent pentru a folosi tableta ca lanternă ad-hoc.

Autonomie

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Cu o baterie de 3700 mAh, Prestigio MultiPad Consul 7008 4G nu poate emite pretenții când vine vorba de autonomia oferită. Este păcat să nu oferi un acumulator de capacitate mare unei tablete cu conectivitate 4G. Se presupune că o vei folosi pe drum sau undeva unde nu o vei putea ține la încărcat.

Autonomia se situează undeva la 3 – 4 ore de utilizare medie, cu luminozitatea ecranului pe auto. Forțată, în jocuri sau aplicații complicate, cu 100% la ecran, nu vei prinde nici măcar 2 ore, foarte greu 2 ore și jumătate.

Preț

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G – 845 lei la ITGalaxy.ro

Concluzii

Prestigio MultiPad Consul 7008 4G

Marea problemă pentru Prestigio MultiPad Consul 7008 4G stă în sistemul de operare prost optimizat. Experiența în utilizare are mult de suferit din această cauză și momentan nu am cum să o recomand. Din fericire, acest aspect poate fi rezolvat printr-un update de software, pe care Prestigio ar trebui să-l trimită utilizatorilor cât mai repede. O ajustare a prețului este și ea recomandată, întrucât există ceva alternative interesante în piață.

Mai jos vă las cu principalele plusuri sau minusuri pe care i le-am găsit lui Prestigio MultiPad Consul 7008 4G:

PRO

– cosntrucție solidă, design plăcut, materiale bune;

– husă de protecție de calitate ce vine direct în pachet;

– conectivitate 4G LTE.

CONTRA

– sistem de operare ce rulează greoi și care compromite experiența în utilizare;

– autonomie scăzută oferită de baterie.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.