După review-ul la phabletul de buget Prestigio MultiPhone PAP5000 DUO ați întrebat dacă va sosi o recenzie și la vârful de gamă al companiei rusești. Uite că la scurt timp a sosit și această prezentare a lui MultiPhone 4500 DUO, un alt smartphone dual-sim cu Android la un preț fără concurență.
Ofensiva Prestigio pe domeniul smartphone-urilor a început în 2013 și până acum ne obișnuiseră cu tabletele lor cu Android și accesoriile adiacente. Vor intra în concurență directă cu brandul Allview al brașovenilor de la Allview. Ei au o gamă cu multe telefoane și tablete, dual-core, dual-sim, pe diverse diagonale. Concurența este benefică și în rândurile următoare voi încerca a vă prezenta Prestigio MultiPhone 4500 DUO ce am remarcat că începe a fi prezent și în stocurile magazinelor online în genul eMAG, după ce inițial erau regăsite doar la Domo și Altex / magazine de retail tradiționale.
Nu cred că mai are rost să deschid discuția legată de utilitatea unui smartphone dual-sim cu Android. Telefoanele dual-sim erau realizat la început de către companiile mici din industrie. Treptat au devenit interesante și pentru producători de top. Nokia și Samsung au o gamă întreagă de telefoane dual-sim de la cele de tip feature phone cu preț sub 2 – 300 de lei până în categoria mid-range precum Samsung Galaxy S Duos. Veți vedea în 2013 că și telefoane cu hardware puternic vor primi dual-sim. Asta arată un singur lucru. Există cererea în piață și aceste telefoane chiar se vând. Multe persoane au câte două cartele și li se pare de bun augur să le utilizeze într-un singur device. Preferă să le aibă într-un singur telefon și să nu-și țină buzunarele pline cu telefoane, agende diferite, etc.
Prestigio MultiPhone 4500 DUO este vârful de gamă și spun asta referindu-mă la ce vând ei în momentul ăsta / aprilie 2013 pe piața noastră. Presupun că vor mai aduce telefoane noi, vă vom ține la curent. 4500 DUO are și un preț bun relaționat cu specificațiile tehnice, costă sub 900 de lei la liber.
Câteva detalii hardware legate de Prestigio MultiPhone 4500 DUO:
Smartphone Date tehnice |
Prestigio MultiPhone 4500 DUO |
Ecran |
IPS de 4.5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli și protejat cu sticlă Gorilla Glass |
Procesor |
Dual-core la 1 GHz, Mediatek MT6577 |
Memorie |
1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB |
GPU |
PowerVR SGX531 |
Sistem de operare |
Android 4.0 Ice Cream Sandwich |
Conectivitate |
3G, Wi-Fi, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS |
Cameră foto și video |
8 Megapixeli cu autofocus și LED flash și filmează HD, fără cameră frontală |
Baterie |
1850 mAh |
Greutate |
158 gr. |
Grosime |
9.6 mm |
Design
În cutie dați de telefon, bateria de 1800 mAh, husă din piele ecologică, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, manual de instrucțiuni destul de generos. De când îl iei în mână dă impresia de telefon solid, mult plastic utilizat, dar rigiditatea nu are de suferit. Spatele / capacul bateriei este lucios și adună amprentele. Scoate un sunet specific când este înlăturat sau montat, obișnuitele pocnituri. Ceva similar era și la Samsung Galaxy S sau la Samsung Galaxy S II.
Spatele din plastic și marginile rotunjite contribuie la un grip slab. Îl poți ține fără probleme cu o singură mână și faci diverse sarcini, dar mereu dă impresia că-ți va scăpa din mână și necesită un plus de atenție.
Nu este un telefon urât și impresionează plăcut. Prestigio a avut grijă să nu dea impresia că ai un smartphone ieftin în mână. Controalele de pe lateral sunt frumos integrate, BlackBerry ar avea câte ceva de învățat de aici. Aș fi preferat un plastic cauciucat moale precum cel de la BB Z10. Ar fi ieșit în evidență la grip și nu aduna nici amprentele. Senzorul camerei de 8 Megapixeli iese în profil, dispune și de LED flash. Difuzorul frontal a fost frumos integrat în carcasă, dar boxa spate pare a fi pusă acolo în mare viteză de către cei care au conceput liniile exterioare.
Ecran și sunet
IPS de 4.5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli. Aș zice că este unul din punctele PRO ale acestui telefon. L-am ținut cu luminozitatea la maxim și se vede bine. Adună amprentele rapid pe ecran, dar cam așa se întâmplă la toate telefoanele cu display touch.
Se vede bine, touch-ul răspunde rapid la comenzi. La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de customizare a ecranului de start, ieșirea din orice aplicație sau din meniu pe ecranul de start și ultima tastă cu rol de back.
Boxa lui Prestigio 4500 DUO a fost poziționată în spate. Nu impresionează prin volum, bass-ul lipsește în mare parte. Mi s-a părut mediocru din acest punct de vedere. Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus pe lateral, în partea superioară. Căștile din pachet sunt negre, formă clasică. Se aud ceva mai bine, sunet clar, destul de ok.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Mediatek MT6577 dual-core la 1 GHz + 1 GB RAM + 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Pentru a-l accesa pe ultimul este nevoie ca bateria să fie înlăturată. Și pentru montarea SIM-urilor trebuie făcută aceeași operație, deși acestea nu se află sub acumulator.
Am uitat să adaug și bătrânul GPU – PowerVR SGX531. Același hardware l-am regăsit pe o mulțime de telefoane Android cu funcția dual-sim. A devenit un fel de standard și acum se merge pe cel de tip quad-core, tot de la Mediatek. Compania chineză ce produce aceste procesoare a devenit varianta de bază pentru producători micuți de hardware. Citeam zilele trecute că Sony se pregătește a folosi un CPU quad-core de la Mediatek pentru un phablet de buget.
De multe ori am spus că nu contează hardware-ul ci experiența oferită. Prestigio a ales Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, iar Prestigio 5000 DUO trecuse pe Android 4.1. Nu sunt informații referitoare la un eventual update pentru 4500 DUO, un anunț care s-ar dovedi de bun augur.
Principala întrebare la un telefon Android mid-range sau low-cost ar fi dacă are lag. Are. Nu-l simți de fiecare dată când pornești telefonul, dar îl simți la diverse operații. Știți și voi că doar la telefoanele de top nu prea se fac compromisuri. Rulează majoritatea aplicațiilor din Google Play fără probleme și aveți de unde alege, sunt peste 700.000 de aplicații.
M-am bucurat să văd că Prestigio nu pune o interfață ciudată peste Android. Sunt icon-urile de la versiunea pură regăsită pe telefoanele și tabletele din seria Nexus. Prestigio 4500 DUO a și primit un update firmware ce poate fi instalat urmând informații postate pe site-ul producătorului. Când ajungi în meniul cu aplicații nu vei sesiza nicio diferență față de un Nexus phone.
Aplicațiile de socializare merg fără nicio problemă (Facebook, Twitter, Instagram au fost încercate pe 4500 DUO și nu au dat nicio eroare). Real Racing 3 s-a dovedit a fi compatibil cu 4500 DUO și cu siguranță vă va oferi câteva ore relaxante de gaming pentru cei cărora le plac simulatoarele auto.
Și în browsing a plăcut. Încarcă paginile web destul de rapid. Spațiul de stocare de 4 GB se va goli rapid și un microSD se va dovedi util. Dintre aplicațiile preinstalate: eReader Prestigio, File Manager, Flashlight / Lanternă, Installer Prestigio cu o duzină de aplicații pe care le aduce pe telefon. În rest sunt doar aplicațiile obișnuite pe un smartphone Android: Browser, Calculator, Calendar, Camera, Email, Downloads, Gmail, Google+, etc.
Performanță
Am făcut câteva teste de benchmark și mai multe detalii găsiți în tabel cât și în galeria foto cu capturile de ecran. Pentru a face un screenshot trebuie apăsat concomitent butonul de power și tasta pentru reducerea volumului.
Smartphone Teste de benchmark |
Prestigio MultiPhone 4500 DUO |
Quadrant Standard |
2619 puncte |
AnTuTu Benchmark |
5897 puncte |
NenaMark1 |
42 fps |
NenaMark2 |
23.8 fps |
CF-Bench |
5159 puncte |
Vellamo |
1107 puncte în HTML5 357 puncte în METAL |
BrowserMark 2.0 |
1719 puncte |
HTML5test cu Chrome pentru Android |
417 puncte |
Conectivitate
3G, Wi-Fi, bluetooth, GPS – chestiile obișnuite pe un smartphone Android. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB pentru încărcarea telefonului și pentru conectarea la PC. În lateral dreapta dați de butonul de power și în stânga de tasta pentru reglarea volumului. Toate sunt ușor de accesat și plăcut integrate în designul telefonului.
Nu am sesizat probleme legate de funcționarea în 3G sau Wi-Fi. Se aude decent. Vocea celui pe care l-ai apelat se va auzi tare, vor fi mici distorsiuni.
Cameră foto și video
8 Megapixeli, autofocus, interfață ce se deschide rapid și un foarte ușor lag în captarea fotografiilor plus un sunet nesincronizat pentru captura foto. Faci fotografia și zgomotul dedicat se aude cu o întârziere de o fracțiune de secundă.
Vă las cu o galerie foto și mai multe clipuri video spre a vă forma o opinie:
Autonomie
4.5 inch, CPU dual-core, dual-sim, Android 4.0.4 și baterie de 1850 mAh. Trece pragul unei zile de utilizare cu greu. Vei remarca rapid cum procentele se duc rapid când telefonul este butonat, în sens figurat.
Concluzii
Pentru 899 lei primești un smartphone de tip best buy. Nu vă așteptați să ofere experiența unui smartphone de top, dar îl veți considera o supriză plăcută. Punctele PRO și CONTRA dovedesc că Prestigio este pe drumul cel bun și ne aduce un smartphone care-i un rival de seamă pentru două telefoane Allview care fac legea în acest moment: P4 DUO și P5. Contează și că i-au pus 1 GB RAM, de aici un plus de viteză, compatibilitate cu mai multe aplicații din Google Play.
Preț – 899 lei pe eMAG.ro.
PRO
– design plăcut pentru categoria sa de preț;
– display bun, vizibilitate de top, culori vii;
– Android 4.0 fără customizare majoră la nivel de interfață grafică;
– preț excelent în raport cu dotările tehnice;
– fără bloatware / aplicații puse de producător spre a evidenția anumite servicii, parteneriate, etc;
– fotografii destul de bine făcute la exterior.
CONTRA
– ușor lag resimțit în meniu atunci când telefonul face mai multe sarcini simultan;
– autonomie ce nu impresionează;
– sunet mediocru.
httpvh://youtu.be/djQ-UUtaYDQ