Prestigio MultiPhone 5550 DUO este primul dispozitiv pe care îl testez de la acest producător. Compania era cunoscută până nu demult ca fiind una rusească, dar căutările mele actuale mi-au arătat că acum ar avea sediul în Cipru. Probabil această măsură a fost luată pentru a evita plata unor taxe mai mari în Rusia sau pentru a scăpa de embargoul pus de UE țării conduse de Vladimir Putin.

Oricare ar fi motivele, acum Prestigio se pare că este o companie cipriotă, dar pe noi mai puțin ne interesează acest aspect și mai mult cum se descurcă gadgeturile produse de ei. Să începem analiza smartphone-ului prin

Specificațiile detaliate pentru Prestigio MultiPhone 5550 DUO:

Specificatii Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Design

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Prestigio MultiPhone 5550 DUO este disponibil pe piață în trei culori distincte pentru carcasă: Albastru (Navy Blue), Gri (Gunmetal) și Negru (Graphite Black). Nouă ne-a ajuns la test ultima variantă, iar alături de smartphone-ul propriu-zis, în cutie mai găsim bateria de 3000 mAh, cablul microUSB – USB 2.0, încărcătorul, manuale de utilizare și certificat de garanție internațională.

Ca aspect, Prestigio MultiPhone 5550 DUO nu pot să spun că iese cu ceva anume în evidență. Designul nu a reprezentat o prioritate, dar asta nu înseamnă că avem parte de un telefon urât. Pe partea din față nu avem niciun element care să iasă în evidență, sub ecran fiind cele trei taste capacitive cu rol de Back, Home și Options (de la dreapta la stânga), iar deasupra display-ului vedem grila difuzorului pentru apeluri și camera frontală în stânga acestuia. Spatele smartphone-ului adăpostește senzorul camerei foto de 13 Megapixeli, LED flash-ul, denumirea și logo-ul producătorului și grila speaker-ului extern.

Materialele folosite în construcția lui Prestigio MultiPhone 5550 DUO sunt plăcute, par destul de bune calitativ și se simt foarte bine la atingere. Cel puțin capacul spate are o textură plăcută, nu este lucios și oferă un grip bun, esențial pentru un device cu asemenea dimensiuni.

Finisările sunt bune, nu există lufturi sau elemente prost asamblate, dar construcția putea fi mai rigidă. Strâns în mână, va scoate sunete mai puțin plăcute, în special pe la colțurile capacului spate. Nu este ceva foarte grav, dar strică impresia generală bună lăsată de materiale și finisări.

Ecran și sunet

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Probabil că unul dintre cele mai importante aspecte care ne interesează la un smartphone cu ecran de 5.5 inci este dat tocmai de acest element. Prestigio MultiPhone 5550 DUO dispune de un display IPS OGS cu tehnologie ”full lamination” și rezoluție HD 1280 X 720 pixeli, ce oferă o densitate de 267 ppi.

Totul arată bine la acest ecran: culori, luminozitate și unghiuri de vizualizare foarte bune, cel puțin pentru această categorie de preț. Chiar dacă rezoluția ar părea insuficientă și poate v-ați fi dorit un panel FullHD, vă spun că nu este nevoie. Rare sunt situațiile în care imaginile sau textele apar mai slab conturate sau pixelate. De fapt, sunt foarte rare și densitatea pixelilor nu deranjează aproape deloc.

Sunetul emis prin difuzorul de pe spatele smartphone-ului este puternic și destul de bun calitativ. Nu există prea mult bass, dar în general se descurcă onorabil, intensitatea maximă fiind suficientă. Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă și nu avem parte deloc de un sound bun. Este decent pentru clipuri pe youtube sau alte astfel de activități, dar pentru a asculta muzică trebuie să vă îndreptați către alt dispozitiv.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Din punct de vedere al specificațiilor hardware Prestigio MultiPhone 5550 DUO se prezintă la apel cu o soluție foarte des întâlnită în această categorie de preț. Procesorul MediaTek MT6582 quad-core la 1.3 GHz cu accelerator grafic Mali-400MP, 1 GB de RAM și 8 GB spațiu de stocare se dovedesc suficient de puternice pentru majoritatea situațiilor.

Aplicații mai complexe sau jocuri cu cerințe mai ridicate vor pune ceva probleme, dar nu unele prea grave. Real Racing 3, de exemplu, poate fi jucat într-o manieră decentă, chiar dacă uneori mai avem parte de un ușor lag. Alte titluri mai cunoscute, precum Subway Surfers sau Temple Run, nu crează dificultăți.

Sistemul de operare de pe Prestigio MultiPhone 5550 DUO este un Android 4.4.2 KitKat fără modificări majore din partea producătorului. Interfața grafică nu diferă prea mult, dar sunt unele momente când mai agață sau apare un ușor lag. Deși sunt foarte rare am decis să le remediez prin instalarea unui alt launcher din Play Store – Nova Launcher. Totul s-a schimbat și nu au mai existat niciun fel de probleme.

Aplicațiile preinstalate pe Prestigio MultiPhone 5550 DUO sunt destul de numeroase. În afară de multitudinea de la Google, mai avem:

Battery Doctor – promite o creștere a autonomiei oferite de acumulator;

Booking.com – aplicație a celebrului site pentru rezervări online de camere de hotel;

Clean Master – oferă funcții de optimizare a sistemului de operare;

Deezer – muzică la cerere;

eBay – aplicație a binecunoscutului site de comerț online;

eReader Prestigio – soft dedicat citirii și administrării de cărți electronice;

McAfee Mobile Security – antivirus;

MultiCloud Prestigio – serviciu stocare în cloud;

MultiShare – soft ce permite partajarea facilă de fișiere între dispozitive ce au instalată această aplicație;

MultiStore – magazin de aplicații de la Prestigio în genul Play Store;

Office Suite – software de editare documente tip Word, Excel, PowerPoint și PDF;

Prestigio Plaza – magazinul online oficial Prestigio;

QR Droid – soft pentru citirea codurilor QR folosind camera foto a telefonului;

Tap the Frog HD – joc.

La toate cele de mai sus se adaugă celebrele Facebook, Skype, Lanternă și alte câteva care nu mai au nevoie de nici o prezentare.

Chiar dacă sunt foarte multe aplicații aduse de către producător, majoritatea dintre ele pot fi dezinstalate. În acest fel putem scăpa de o mare parte din bloatware.

Performanță

Teste Benchmark Prestigio MultiPhone 5550 DUO

A trecut prin încercările testelor de benchmark și Prestigio MultiPhone 5550 DUO, iar rezultatele sunt grupate în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Conectivitate

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Prestigio MultiPhone 5550 DUO este un smartphone dual sim ce suportă o cartelă micro sim și una de dimensiuni normale. Pe lângă conectivitatea 3G pe una dintre ele, mai oferă Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm.

În ceea ce privește dispunerea elementelor de conectivitate, avem pe partea dreaptă tastele pentru reglarea volumului și cea power, sus jack-ul de 3.5 mm și jos portul microUSB. Latura din stânga este lăsată liberă.

Toate elementele de conectivitate au funcționat normal, nici unul nu mi-a creat probleme. Calitatea convorbirilor este bună, difuzorul oferind un sunet clar și suficient de puternic, iar semnalul GSM este stabil și bine recepționat.

Cameră foto și video

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Camera principală a lui Prestigio MultiPhone 5550 DUO afișează 13 Megapixeli, dar conform site-ului producătorului acesta dispune de un senzor de 8 Megapixeli, iar valoarea maximă este atinsă prin interpolare.

Pozele sunt reușite, oferă detalii bune și o reprezentare corectă a culorilor. Clipurile video nu sunt chiar în aceeași notă, dar oferă o calitate decentă.

Aveți mai jos exemple atât pe partea foto, cât și video. Prima fotografie din galerie este lăsată la rezoluția de 8 Megapixeli, pentru a vă putea face o mai bună impresie asupra capacității camerei principale de pe Prestigio MultiPhone 5550 DUO.

Clip video făcut cu Prestigio MultiPhone 5550 DUO;

Autonomie

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Acumulatorul de 3000 mAh din Prestigio MultiPhone 5550 DUO se descurcă bine și reușește să ofere o zi de autonomie în condiții solicitante. Ansamblul hardware și ecranul cu rezoluție HD (și nu FullHD) nu pun la o încercare prea grea bateria.

Folosit intens, dar cu luminozitatea ecranului pe Auto, Prestigio MultiPhone 5550 DUO nu prea are cum să nu reziste 12, poate chiar 14 ore. Într-un scenariu de utilizare mai reținută, cu datele activate doar la nevoie și fără sincronizări în fundal, poate trece destul de lejer și de două zile.

Preț

Prestigio MultiPhone 5550 DUO – 689.54 lei la itgalaxy.ro.

Concluzii

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Dacă sunteți în căutarea unui smartphone dual sim cu ecran mare și care să ofere o autonomie bună, dar care să nu facă o gaură mare în portofel, atunci Prestigio MultiPhone 5550 DUO poate fi soluția cea mai bună.

Ecranul și camera de 13 Megapixeli sunt bune, iar toate acestea sunt oferite pentru mai puțin de 700 de lei. Nu este rău deloc.

Există și câteva dezavantaje, precum sunetele scoase de carcasă atunci când strângem mai puternic telefonul în mână ori sound-ul slab oferit prin jack-ul de 3.5 mm. Totuși, aș spune că pentru banii ceruți, Prestigio MultiPhone 5550 DUO nu reprezintă o afacere rea. Asta dacă ești pregătit pentru un device cu dimensiunile afișate de acest smartphone.

În final, vă las cu principalele puncte PRO sau CONTRA pentru Prestigio MultiPhone 5550 DUO:

PRO

– ecran de calitate, ce oferă culori, luminozitate și unghiuri de vizualizare foarte bune pentru această clasă de preț și nu numai;

– autonomie bună oferită de acumulatorul de 3000 mAh;

– camera foto principală oferă poze reușite.

CONTRA

– deși materialele și finisările sunt bune, construcția generală este umbrită de sunetele scoase de carcasă;

– sunetul redat prin jack-ul de 3.5 mm nu este tocmai bun.