Preview Samsung GALAXY S6 – primele impresii de la Unpacked 2015 [video]

02/03/2015

Samsung GALAXY S6 și Samsung GALAXY S6 Edge au fost prezentate în cadrul evenimentului Unpacked 2015 ce precede deschiderea Mobile World Congress 2015. Sunt telefoanele premium cu care compania sud-coreeană dorește a avea un cuvânt de spus în domeniu. Cuvânt de spus = milioane de unități comercializate.

Încep cu impresiile formate de Samsung GALAXY S6, urmează un alt articol pentru GALAXY S6 Edge + o postare legată de organizarea ireproșabilă a sud-coreenilor. Se vede experiența acumulată de-a lungul evenimentelor din seria Unpacked.

Samsung-GALAXY-S6 (14)

Specificații detaliate pentru Samsung GALAXY S6:

– display Super AMOLED cu rezoluție Quad HD / 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, sticla o regăsiți și pe spatele smartphone-ului;

– procesor Exynos 7420 de tip octa-core pe arhitectură big.LITTLE cu  4 x ARM Cortex-A57 la 2.1 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, Mali-T760 GPU, 3 GB RAM, 32 / 64 / 128 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD;

– Android 5.0.1 Lollipop cu TouchWiz UI;

– 4G cu viteze în download de până la 300 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, bluetooth 4.1, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS, Beidou;

– 16 Megapixeli, OIS, autofocus, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli ce filmează la 1080p;

– baterie de 2550 mAh, 138 gr. și 6.8 mm grosime.

Design 

Samsung-GALAXY-S6 (6)

Samsung a ales să cloneze iPhone 6, asemănarea este evidentă în linia generală a telefonului, dar mai ales la bază unde dispunerea portului microUSB, a speaker-ului și a jack-ului de 3.5 mm pare a fi preluată de la telefonul companiei americane. Or să fie multe discuții pe această temă, iar Samsung mai bine alegea o altă soluție.

Sunt și alte elemente demne de a fi luate în calcul: nu are slot pentru microSD, nu ai acces la baterie, carcasă unibody cu spatele din sticlă Corning Gorilla Glass 4. Adună amprentele în ritm galopant și asta se vede în fotografiile făcute la fața locului, mai ales că nu am avut o cârpă ca să-l șterg cât mai bine. Da. Ai senzația de telefon premium, mai pregnant ca la orice alt smartphone al Samsung lansat până la momentul actual. Aș fi preferat spatele mat din plastic, adică mai mult caracter practic și mai puțin wow pe partea de design.

500Q HD DE 630x90

Senzorul de 16 Megapixeli se profilează amenințător și dacă la iPhone 6 au fost mii de comentarii pe această temă, la S6 ar trebui să se înregistreze zeci de mii.

Ecran

Samsung-GALAXY-S6 (3)

Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție Quad HD / 2560×1440 pixeli. Redactez acest articol de pe un laptop de 13 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli. Și Samsung a urcat la Quad HD pe un minion display de 5.1 inch. Are peste 550 de ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. Nu s-a mai spus nimic legat de protecția la picăturile de apă sau praf, probabil că nu mai are o certificare în domeniu.

Display = excelent ar fi cuvântul de ordine, dar nu mi se pare a fi cu nimic superior față de ecranul lui GALAXY S5 cu rezoluție FHD. Un display la 1080p ar fi oferit o autonomie mai mare. Quad HD-ul nu oferă beneficii reale, este un moft care scade nivelul bateriei la foc continuu. Atât. Speaker-ul și jack-ul de 3.5 mm coboară la baza telefonului. Nu am avut ocazia să le testez, mai ales în zgomotul de la standurile companiei sud-coreene.

Hardware și sistem de operare

Samsung-GALAXY-S6 (5)

S-a mers pe o arhitectură nouă, un procesor pe tehnologie de 14nm de tip octa-core  ( 4 x ARM Cortex-A57 la 2.1 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz). Se adaugă Mali-T760 GPU, 3 GB memorie RAM, 32 / 64 / 128 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Au renunțat la versiunea cu 16 GB spațiu de stocare, dar lipsa slotului pentru microSD are o altă direcție a la Apple.

Rulează Android 5.0.1 Lollipop și în cele câteva minute în care am avut ocazia să navighez prin meniu nu mi s-a părut a fi vreo schimbare majoră la nivel de interfață grafică față de TouchWiz-ul pus pe 4.4 KitKat. Totuși, pare a fi mai aerisit în ce privește numărul de aplicații preinstalate, setările rămân destul de complexe cu multe submeniuri și ai nevoie de timp ca să le parcurgi în întregime.

Nu am sesizat lag în meniu. Pe de altă parte, după cum este și firesc, rulează orice aplicaței sau joc din Google Play în condiții optime. Și în browsing mi s-a părut destul de sprinten. Nu am apucat să rulez vreun test de benchmark, era o adevărată nebunie la stand și acum suntem la sesiunea de prime impresii.

Sunt curios cum se descurcă camera de 16 Megapixeli și să văd ce autonomie oferă bateria de 2550 mAh. Acumulatorul se încarcă în ritm alert – 10 minute de încărcare = 4 ore de autonomie, cel puțin acestea sunt informațiile Samsung. Procesorul pe 14nm ar trebui să nu fie energofag.

Din păcate, Samsung GALAXY S6 va fi judecat rapid din prisma asemănării cu iPhone 6. Și mulți vor merge pe principiul: De ce o clonă și nu originalul? Prețurile vor fi similare, cel puțin la început. Dacă analizezi Samsung GALAXY S6 din prisma liniei GALAXY, este cel mai bun smartphone pe care l-a produs gigantul asiatic până în momentul de față. Adevărata armă pe segmentul smartphone-urilor premium mi se pare fratele lui S6, GALAXY S6 Edge.

httpvh://youtu.be/muHQTT9Vr7k

Câteva imagini cu Samsung GALAXY S6:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.