În urmă cu câteva zile, mai exact în data de 16 septembrie 2022, iStyle a organizat evenimentul de lansare a gamei iPhone 14, precum și a noilor Apple Watch Seria 8 & Watch Ultra. Din păcate nu am putut veni mai devreme cu acest articol și îmi pare rău pentru asta. Ar fi meritat să știți mai devreme că iStyle avea deja de la data evenimentului stoc pentru produsele ce intră pe piața din țara noastră. Asta a făcut ca la momentul la care am ajuns la magazinul iStyle din Băneasa Shopping City era formată o coadă de câteva persoane care veniseră să ridice produsele precomandate sau să le cumpere direct pe cele disponibile.
Trebuie specificat de la bun început că anul acesta marchează o premieră care nu poate decât să ne bucure și să ne facă cumva mândri. Apple a trecut România pe lista țărilor ce primesc noile modele de telefoane și ceasuri inteligente din primul val.
La evenimentul iStyle au fost prezente extrem de multe persoane interesate de noile produse de top marca Apple și, cu toate că au fost multe unități iPhone din seria 14 disponibile pentru un scurt hands-on, eu nu am apucat să mă joc decât pentru câteva minute cu un iPhone 14 Pro. Pe de altă parte, este foarte posibil ca acesta să fie unul dintre cele mai căutate modele, dat fiind că vine cu un pachet de specificații dintre cele mai echilibrate. Sunt curios să văd câtă cerere va fi pentru noul venit iPhone 14 Plus, ce apare pentru prima dată în gama Apple, ducând la dispariția modelului Mini. Așadar, cei care preferă un smartphone de top compact au acum și mai puține opțiuni și trebuie fie să aleagă un iPhone Mini din generațiile trecute, fie să privească și către lumea Android, deși nici acolo nu sunt prea multe dintre care ar putea alege.
Revenim la iPhone 14 Pro și vă prezint în continuare câteva impresii, dar mai întâi să vedem principalele specificații:
- ecran OLED LTPO Super Retina XDR de 6.1 inch, aspect 19.5:9, rezoluție 2556 x 1179 pixeli, 460 ppi, 120 Hz, HDR10, Dolby Vision, luminozitate maximă 1000 nits / 2000 nits în peak;
- procesor Apple A16 Bionic, 4 nm, hexa-core cu 2 x 3.46 GHz Everest + 4 x 2.02 GHz Sawtooth, accelerator grafic Apple GPU, 6 GB de RAM și 128, 256, 512 GB sau 1 TB spațiu intern de stocare, fără slot pentru card de memorie;
- sistem de operare iOS 16;
- conectivitate 5G, Wi-Fi 6, dual-band, Bluetooth 5.3, localizare dual-band prin A-GPS, GLONASS; GALILEO, BDS și QZSS, NFC, port Lightning (USB 2.0);
- cameră principală cu senzor wide 24 mm de 48 MP, f/1.8, 1/1.28 inch, 1.22 µm, dual pixel PDAF, sensor-shift OIS + senzor ultrawide 13 mm de 12 MP, f/2.2, 1/2.55 inch, 1.4 µm, dual pixel PDAF + senzor telephoto 77 mm de 12 MP, f/2.8, 1/3.5 inch, PDAF, OIS, filmare 4K cu 24, 25, 30 și 60 fps, 1080p cu până la 240 fps, suport codec Apple ProRes, 10-bit HDR, Cinematic mode, Dolby Vision HDR;
- cameră frontală 23 mm de 12 MP, f/1.9, 1/3.6 inch, PDAF și OIS (neconfirmat);
- baterie de 3200 mAh / 12.38 Wh, încărcare rapidă (50% în 30 de minute), încărcare wireless MagSafe cu 15W, încărcare wireless Qi cu 7.5W;
- dimensiuni de 147.5 x 71.5 x 7.9 mm;
- greutate de 206 grame.
Specificațiile sunt preluate de pe GSMArena.com și pot conține date neconfirmate oficial.
Am avut șansa de a face un adevărat unboxing pentru un iPhone 14 Pro în versiunea pe care eu o consider albă cu nuanțe de gri, denumită oficial Starlight. Cutia era sigilată așa că iată ce am găsit înăuntru:
Sigur că accesoriile nu sunt reprezentate decât de un cablu Lightning la USB-C, fiindcă a dispărut de ceva vreme un încărcător, iar de căști nici nu mai poate fi vorba deja de și mai mult timp. Nu fac aceste remarci ca și reproșuri, fiindcă nici flagship-urile din zona Android nu mai pun în pachetele de retail astfel de accesorii.
Apple iPhone 14 Pro a rămas un smartphone compact, dar ceva cam greu raportat la dimensiuni. Eu sunt unul dintre cei ce apreciază designul introdus odată cu seria 12 și nu aș spune că mă deranjează că două generații mai târziu Apple a decis să păstreze în cea mai mare măsură același aspect. Se pare totuși că la interior s-au făcut schimbări accentuate, unele de bun augur după analiza celor de la iFixit care au remarcat că seria iPhone 14 va fi mai ușor de reparat.
Sunt și câteva diferențe la exterior, cea mai mare ține de dispariția bretonului și apariția unui decupaj în partea superioară a ecranului, pe centru.
Știm deja despre ce este vorba, ideea este că nu aș spune că ai parte de o îmbunătățire a experienței de utilizare grației acestei noi abordări.
Ce nu mi-a plăcut este că amprentele degetelor apar imediat pe laterale și sunt extrem de vizibile pe un exemplar precum cel pe care l-am avut la dispoziție la iStyle Băneasa.
Aș putea face câteva aprecieri la nivel de display, dar ce este cu adevărat de menționat este că acesta este de top, chiar nu văd ce ai putea reproșa unui astfel de panou. Culori aproape perfecte, contrast cum altfel decât infinit de la un OLED, luminozitate realmente uriașă, conturare excelentă chiar și a celor mai fine detalii, rată înaltă de refresh… Pe scurt, așa cum am precizat deja, un ecran de cea mai bună calitate.
Am văzut și ceea ce înseamnă Always On Display la iPhone 14 Pro. Dacă totul a fost setat corect, AOD nu prea are cum să fie ceea ce sperau fanii Apple sau care să poată fi comparat cu ceea ce știm din lumea Android.
Practic, îți este afișat ecranul de deblocare la o luminozitate ceva mai scăzută și cu mai multe nuanțe închise… Repet, sper că fie altceva AOD și că nu a fost setat din fabrică, iar eu să fi văzut altceva în cele câteva minute de interacțiune.
Din păcate, nu m-a dus capul să fac și un scurt test de sunet, dar nu cred că iPhone 14 Pro poate dezamăgi la acest capitol. Am folosit pentru mai bine de jumătate de an un iPhone 11 și deja acela suna excelent, așa că cel mai nou telefon Apple nu are cum să fie mai prejos.
Am făcut câteva poze de test cu toți senzorii de pe telefon. Sincer, aici nu aș spune că se pot observa direct pe ecranul terminalului diferențe majore față de ce vedeam la iPhone 13 Pro. Sunt sigur că au fost aduse îmbunătățiri față de generația precedentă, dar va fi nevoie de teste mai complexe spre a putea face aprecieri pe cât se poate de pertinente pe partea foto.
Fiecare senzor captează poze de bună calitate, doar cel ultrawide nu mi s-a părut că ar fi cu ceva special. Camera de selfie, pe de altă parte, este dintre cele mai bune cu care m-am fotografiat până acum.
Am vorbit de fotografie, dar am și filmat cu fiecare senzor de pe iPhone 14 Pro, iar aici nu pot să spun decât WOW! Da, pe ecranul telefonului, clipurile video arată senzațional, aici aș spune că acest model este cu adevărat impresionant. Nu foarte departe de ceea ce știam de la generația trecută, dar zic că evident mai bine. Expunere la fix, autofocus perfect, interval dinamic extrem de larg… Ce să mai, filmările cu iPhone 14 Pro mi s-au părut dintre cele mai bune.
În rest, nu știu ce aș mai putea adaugă după doar câteva minute de contact. Dacă sunt printre voi proprietari ai unor modele din seria iPhone 14 vă așteptăm cu propriile impresii în secțiunea de comentarii.