Smartphone

Am intrat de câteva ore în 2024 şi iată că avem pregătite primele estimări pentru anul ce tocmai s-a încheiat.

Cifrele ne sunt oferite de Counterpoint Research, iar acestea vizează piaţa telefoanelor premium. În viziunea companiei de cercetare, un smartphone premium este acela al cărui preţ de achiziţie este de minim 600 de dolari.

Estimările pentru 2023 susţin că 24% din toate vânzările globale de telefoane au fost din categoria premium. Aproximând, putem spune că 1 din 4 device-uri vândute anul trecut au fost de top. Rezultatul este unul şi mai impresionant dacă ne gândim că în 2016 această categorie de smartphone-uri reprezenta doar 6% din toată piaţa.

În ceea ce priveşte brandurile, nu cred că este o surpriză pentru nimeni că Apple conduce detaşat această categorie, 71% din total vânzări terminale premium având pe ele logo-ul mărului muşcat. Pe locul 2 se află Samsung cu o cotă de 17%, iar pe trei Huawei cu o cotă de 5%. Xiaomi cu 2% şi Oppo cu 1% sunt următoarele în top.

Comparativ cu 2022 cota Apple este într-o uşoară scădere, asta şi pentru că în China statul a început o uşoară campanie de discreditare a companiei americane. Foarte probabil cota Apple îşi va menţine trendul descrescător în China (a doua cea mai populată ţară din lume) şi în 2024.