Porsche 919 Hybrid gAuto

Una dintre cele mai renumite curse din motorsport este cu siguranță cea de la Le Mans, din cadrul Campionatului Mondial de Anduranță (WEC). Anul trecut, putem spune că Porsche a dominat etapa din Franța, clasându-se în final pe primul, al doilea și al cincilea loc. Modelul care a reușit această performanță este Porsche 919 Hybrid.

Acum, pentru prima oară de la introducerea acestui prototip în WEC, Porsche publică primele imagini cu inima ce a condus la performanțele sus-amintite. Motorul de numai 2 litri cilindree este o adevărată vitrină tehnologică, iar mai jos aveți 3 imagini la rezoluție înaltă, pentru a le putea analiza în detaliu.

Probabil vă întrebați cum Porsche 919 Hybrid a putut obține primele locuri anul trecut la Le Mans 24h folosind un motor de numai 2000 cmc. Răspunsul nu este tocmai simplu, dar, după cum probabil vă așteptați, agregatul cu patru cilindri în V la 90 de grade folosește tehnologia supra-alimentării. Astfel, motorul turbo pune la dispoziția roților din spate circa 500 de CP.

Dacă această putere nu este de ajuns, atunci în ecuație se mai adaugă încă vreo 400 de CP ce angrenează puntea față. În total, aproximativ 900 de CP dintr-un sistem hibrid complex, care include motorul de 2 litri și două surse de recuperare a energiei provenite de la frânare, respectiv din gazele de evacuare. Ultimele două trimit energie electrică la bateriile litiu-ion ce alimentează motorul electric din sistemul hibrid.

Reglementările pentru noul sezon (2016) al Campionatului Mondial de Anduranță se schimbă, iar acesta este și motivul pentru care Porsche 919 Hybrid își dezvăluie pentru prima dată motorul în câteva imagini. Pentru anul în curs constructorul german pregătește probabil schimbări majore ale sistemului hibrid, totul pentru a obține cât mai multe victorii și un nou titlu de campion în WEC.

Dezvoltarea motoarelor și a sistemelor hibrid din motorsport conduce ulterior la implementarea soluțiilor și pe automobilele de stradă. Noul Porsche 718 Boxster este ultimul exemplu în acest sens, întrucât folosește un motor turbo de mică cilindree, dar care este extrem de performant și eficient în același timp, moștenind gene de la modelul de curse 919 Hybrid.

Porsche 718 Boxster

Pentru cei interesați, iată mai jos calendarul Campionatului Mondial de Anduranță 2016:

  • 25 – 26.03 –  Prolog, Paul Ricard (Franța);
  • 17.04 – Cursa de 6 ore de la Silverstone (Marea Britanie);
  • 07.05 – Cursa de 6 ore de la Spa-Francorchamps (Belgia);
  • 05.06 – Testele oficiale de la Le Mans (Franța);
  • 18 – 19.06 – Cursa de 24 de ore de la Le Mans (Franța);
  • 24.07 – Cursa de 6 ore de la Nürburgring (Germania);
  • 03.09 – Cursa de 6 ore din Mexico City (Mexic).

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.