Smartphone

Credit foto

Ideea unui astfel de articol mi-a venit atunci când am citit ceva similar pe un site mare tech din dot com. M-am gândit că ar fi de bun augur să prezentăm “poveștile” noastre legate de primul smartphone, acest gadget ce a ajuns un fel de must have pentru toată lumea. 

Emil Dragotă

Emil-Dragota

“Primul meu smartphone a fost Samsung i550, iar dacă aveți curiozitatea să vă uitați în arhiva Gadget.ro găsiți și câteva impresii scrise prin 2010. L-am achiziționat de la Germanos, îl aveau pe la 500 – 600 lei fără abonament, iar la eMAG și alte magazine online nu cobora sub 7 – 800 lei. i550 era pe sfârșit de producție, fiind lansat comercial încă din 2007.

Știu că l-am cumpărat după ce mi-am pierdut Samsung S5230 pe o bancă din Herăstrău. Important este că persoana ce l-a găsit s-a ales și cu o husă nou nouță + card microSD, pus de 1 – 2 zile. De la Samsung S5230 mi s-a tras și febra recenziilor, prin 2009 era un telefon low-cost cu touch. După ce am scris câteva impresii pe blogul meu de atunci / blog a cărui arhivă se află integrată în Gadget.ro, mi-a crescut traficul de la 1 – 200 unici pe zi la 4 – 500 unici, iar unul dintre articolele legate de S5230 are peste 1000 de comentarii.

Să revin la Samsung i550, un telefon solid cu display de 2.6 inch, tastatură fizică, procesor TI OMAP 2430 la 330 MHz, 150 MB spațiu de stocare, cameră de 3.15 Megapixeli și frontală de 0.3 Megapixeli, baterie de 1200 mAh. Pe partea de conectivitatea nu avea Wi-Fi ci doar bluetooth 2.0, radio FM.

Rula Symbian OS 9.2 în versiunea Series 60 v3.1. Un element inedit era trackball-ul ce funcționa impecabil. Avea un meniu relativ simplu, din păcate să instalezi aplicații se dovedea a fi o adevărată corvoadă. Trebuia să le găsesc prin magazine de aplicații de pe web, să le descarc în memoria cardului microSD și să mă rog a fi compatibile cu sistemul de operare al telefonului. De aceea cred că mai mult de 2 – 3 aplicații nu am reușit să pun pe el. La fel și cu GPS-ul pus pe device, complet inutil și neutilizabil.

Prin 2010 mi-am achiziționat și primul telefon Android – LG Optimus One, ca experiență de utilizare se situa la ani lumină față de Samsung i550. Pentru impresiile formate de cele trei telefoane: Samsung S5230, Samsung i550 și LG Optimus One vă invit să folosiți căsuța de căutare din colțul situat în dreapta sus. Îmi este un pic rușine să dau linkuri spre articolele de atunci. Nu aveam prea mare experiență în ce privește formatarea etc. Cu toți avem un început într-un domeniu și aici ar trebui să pun un zâmbilici.”

Cosmin Mușat

Cosmin-Musat

“Întotdeauna mi-a plăcut să povestesc despre telefoanele mele mai vechi deoarece fiecare poartă cu sine o poveste, o semnificaţie pentru perioada respectivă. Primul meu smartphone a fost Samsung Galaxy S şi a fost o experienţă unică în condiţiile în care treceam de la un Sony Ericcson K550.

Îmi aduc aminte că pentru a-mi achiziţiona Samsung Galaxy S am strâns 2 burse la facultate (aproximativ 800 de lei) + banii primiţi de la rude şi prieteni de ziua mea. În total am avut un buget de 1300 lei, suficient cât să îmi cumpăr un Samsung Galaxy S nou de la “băieţi”. Acest lucru se întâmpla în primăvara lui 2011.

Eu mi-am luat smartphone-ul înainte să apară Samsung Galaxy S II, deci la acel moment aveam unul dintre cele mai performante telefoane din lume. Dar eu nu ştiam asta. L-am luat doar pentru ca avea ecranul mare şi îmi plăcea ca design. Samsung Galaxy S dispunea de un ecran Super AMOLED de 4.0 inci cu rezoluţie de 800 x 480 pixeli, procesor single-core Samsung Hummingbird la 1 GHz, 8 GB memorie internă + 512 MB RAM şi o cameră foto de 5 megapixeli.

Smartphone-ul era o navă spaţială pe lângă celelalte telefoane pe care le-am avut înainte. O fază amuzantă am trait-o chiar în seara în care l-am achiziţionat. M-am dus la prietena mea la garsonieră şi i-am arătat noua mea jucărie. Când a văzut cât de bine ieşeau fotografiile cu acest telefon, toată seara s-a transformat într-o şedinţă foto în care eu eram fotograful şi ea fotomodelul.

Samsung Galaxy S a fost device-ul care mi-a deschis apetitul pentru această lume. Am început să citesc mai mult, să scriu pe forumuri, să comentez pe bloguri, să pun întrebări etc. Cu cât aflam mai multe informaţii, cu atât vroiam să descopăr şi mai multe. Eram fascinat. Un nebun frumos. Mi-am deschis un blog  în wordpress, însă după scurt timp am văzut că gadget.ro caută editori (la început de 2012). Am aplicat, normal. După câteva zile de probe am primit ok-ul lui Emil. Mi-a zis: “De azi înainte poţi publica direct articolele pe site”. Eram foarte încântat. Atât de încântat încât la 3 ani şi jumătate de la acea dată încă sunt aici. Cu acelaşi entuziasm, cu aceeaşi dorinţă de a învăţa.

Toate acestea de la un telefon. Mulţumesc Samsung Galaxy S!”

Darius Pană

Darius-Pană

“Primul meu smartphone? A fost, de fapt, un telefon pe care tatăl meu îl primise de la serviciu, dar, din cauză că el nu se putea ”înțelege” cu butoanele prea mici, a ales să mi-l dăruiască mie.

Așa se face că experiența mea în lumea telefoanelor inteligente a început cu un Nokia E51. Ce pot să spun?! Un smartphone pentru mediul business în mâna unui tânăr de aproape 25 ani (atât aveam în toamna lui 2008). Probabil nu eram exact în targetul celor de la Nokia, dar mă bucuram nespus de noul meu telefon.

Era incredibil pentru mine că mă pot conecta la internet oriunde găseam o rețea Wi-Fi liberă. Prin Mall-uri, la unele restaurante de tip fast-food ș.a.m.d. Recunosc că existau momente în care mă făleam că pot naviga pe internet cu acel smartphone. În plus, el costa destul de mult, cu atât mai mult pentru mine, la început de drum în a face proprii bani.

Chiar dacă despre aplicații sau alte softuri nu mi-am pus problema în a adăuga, existau totuși niște teme opționale de la Nokia pe care le-am încercat. Cam atât.

Am apreciat foarte tare faptul că puteam adăuga un card microSD. Ceea ce am și făcut, cheltuind destul de mult pe unul cu capacitate de 512 MB. Deh, anul 2008. Pe acel card am adăugat muzică, câteva poze și chiar câteva filmulețe amuzante. Iarăși, cu Nokia E51 în acea perioadă reușeam să atrag ceva atenție asupra mea.

Camera de 2 Megapixeli reprezenta și ea un element mai deosebit. În general camerele din acea perioadă se opreau pe la o rezoluție VGA. Chiar dacă nu reușea poze de cea mai bună calitate, totuși ea exista, avea 2 Megapixeli, filma la 320p și asta era ceva special pentru mine.

Să nu uit: bateria de 1050 mAh ținea o veșnicie dacă ar fi să comparăm cu smartphone-urile de azi. Cel puțin 2 – 3 zile și chiar până la 5 atunci când nu-l foloseam prea mult.

La toate cele de mai sus se adauga o construcție cu adevărat solidă și cu materiale de cea mai bună calitate. Căutând pe net specificațiile lui Nokia E51, am găsit comentarii ale unor utilizatori ce-l folosesc și în ziua de azi. Nu mai puțin de 7 ani au trecut peste unele exemplare și, dacă ar fi să-i credem pe cei care au postat comentariile, smartphone-ul încă funcționează și arată impecabil (toți recunosc însă că au schimbat bateria de câteva ori).

Iată deci un smartphone cu adevărat nemuritor. Cu atât mai mult pentru mine, pentru care Nokia E51 rămâne unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe care le-am folosit până în ziua de azi. Oarecum normal, având în vedere că a fost primul.”

Ovidiu Ioniță

Ovidiu-Ioniță

“Prima experiență cu un smartphone a fost cu un Nokia 9210i Communicator pe care mi l-a lăsat fratele meu timp de două zile, însă atunci nu știam mare lucru și mă mulțumeam cu faptul că aveam cel mai performant terminal mobil din școala generală. :) Primul smartphone personal a fost tot un Nokia, primit cadou tot de la fratele meu, și anume Nokia 6600. Țin minte că eram fascinat de acest telefon, ecranul fiind unul din categoria celor mari pentru acea vreme, având o diagonală de 2.1 inch. La fel și camera foto VGA (640×480 pixeli), o rezoluție acceptabilă atunci, mă impresiona destul de ușor.

Alt aspect ce m-a atras la acest telefon a fost și posibilitatea de extindere a memoriei cu ajutorul unui card MMC. Chiar dacă atunci cardurile nu dispuneau de capacități precum cele de astăzi, faptul că puteam avea mai multe fișiere MP3 (nu doar cel pentru ringtone) era o performanță inginerească pentru mine.

Cu ajutorul acestui telefon am pășit în lumea modificărilor sistemelor de operare mobile, la acea vreme acestea rezumându-se la căutarea aplicațiilor în format .SIS pe diferite siteuri obscure și aplicații P2P (DC++, Kazaa Media Desktop etc). Acum puteam să folosesc Yahoo! Messenger pe telefonul mobil (WOW!). Amuzamentul mobil era atunci mai puțin pretențios, dar la fel de spectaculos. Dacă țin minte bine datorită acestui telefon am descoperit protocolul BitTorrent.

Chiar dacă telefonul nu era unul performant și nu oferea aceleași posibilități ca smartphone-urile de astăzi, pentru mine a fost un deschizător de drumuri, mi-a stârnit curiozitatea și pasiunea pentru aceste device-uri și pentru gadgeturi mobile în general, influențându-mi decizia privind cariera către care mi-am dorit să mă îndrept.”

În rubrica de comentarii așteptăm detalii legate de primele voastre telefoane inteligente. 

Categorii: telefoane-mobile
Tag-uri: smartphone
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.