Hardware

În ultimele zile au fost prezentate mai multe procesoare noi destinate a fi implementate pe tabletele și telefoanele ce le vom vedea din a doua parte a lui 2013 sau în 2014. Există o emulație în acest segment și asta mai ales în contextul în care smartphone-urile și tabletele sunt pe un trend exploziv pe parte ade comercializare.

a.  ARM Cortex-A12 și Mali-622  GPU;

ARM lansează Cortex-A12, un intermediar între Cortex-A9 și Cortex-A15. Promite cu 40% mai multă performanță peste A9, suportă big.LITTLE și se poate realiza combinația cu Cortex-A7 pentru un plus pe partea de autonomie și eficiență.

Seria Mali-600 reprezintă viziunea ARM pe parte de GPU. Google Nexus 10 / Samsung Nexus 10 vine cu un astfel de GPU. Mali-622 a fost gândit spre a veni alături de ARM Cortex-A12, în segmentul mid-range. Mali-622 respectă standardele OpenGL ES 3.0, DirectX 11, OpenCL 1.1 și ar oferi cu 505 mai multă eficiență energetică față de Mali-604.

Primele telefoane și tablete pe ARM Cortex-A12 și Mali-622 sunt așteptate a fi lansate pe la mijlocul lui 2014.

b. Intel Atom quad-core cu LTE;

Intel este un jucător de seamă și își dorește să ia o porție sănătoasă din piața de telefoane și tablete. Cel mai nou produs al lor se numește Intel Bay Trail-T SoC cu modem LTE integrat. Tehnologia folosită este pe proces de 22nm. Promite de 3x mai multă performanță față de CPU Intel Atom din prezent și de 5x mai multă autonomie în funcție de diferite situații de utilizare.

Este un CPU quad-core, dar poate avea până la opt nuclee de procesare. Procesorul va funcționa atât pe tablete cu Android cât și pe cele cu Windows 8.1. Vă dați seama că vor fi companii hardware care vor beneficia de o astfel de soluție spre a veni cu tablete de tip 2-in-1 atât cu Android cât și cu Windows.

Autonomia ar ajunge la peste 8h pentru o tabletă de 10.1 inch ce redă un clip la 1080p cu 30 fps. Suportă decodare 4k, promite performanțe bune în jocurile 3D. Nu s-a specificat nimic legat de GPU.

c. Qualcomm Snapdragon 400 de tip quad-core cu LTE. 

Qualcomm merge pe segmentul mid-range cu o variantă a Snapdragon 400 pe SoC cu LTE integrat. Interesant este că soluția hardware se potrivește atât pentru telefoanele cu Android cât și pe cele cu Windows Phone 8. Ar fi primul CPU quad-core pe telefoane cu WP8.

Vorbim de un CPU quad-core cu 4 x ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz. Suportă toate standardele Wi-Fi, inclusi 802.11ac, LTE, 3G cu viteze de download de până la 42 Mbps. Ar fi disponibil din 2013.

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.