Procesoarele AMD Ryzen generatia a 3-a Hardware

Intel a dominat mulți ani piața procesoarelor pentru computer, neavând un competitor adevărat, care să ofere produse comparabile la nivel de performanță. Cum vremurile se schimbă continuu, AMD a arătat prin gama de procesoare Ryzen că poate reveni la același nivel cu Intel, de ce nu chiar să-l depășească.

Această afirmație stă acum parcă și mai puternic în picioare, odată cu prezentarea procesoarelor AMD Ryzen din a treia generație, ce se bazează pe noua arhitectură Zen 2. Odată cu această generație de produse CPU, AMD a prezentat și noile procesoare grafice fabricate pe tehnologie de 7 nm, ce promit noi funcționalități și o experiență îmbunătățită pentru gameri, entuziaști și creatori de conținut.

În cadrul discursului de deschidere de la Computex, Președintele și CEO-ul AMD, Dr. Lisa Su, a făcut scos în evidență următoarele:

  • noua arhitectură Zen 2 core depășește toate creșterile de performanță înregistrate vreodată la lansarea unei generații noi de produse CPU, cu până la 15% mai multe instructions per clock (IPC) comparat cu precedenta generație a arhitecturii Zen;
  • cea de a 3-a generație AMD Ryzen desktop processor family include un produs complet nou cu 12 nuclee, procesorul Ryzen 9, care oferă cele mai bune performanțe în categoria sa de produs;
  • noul chipset AMD X570 pentru socket AM4, reprezintă primul chipset cu support PCIe 4.0. Vor fi disponibile peste 50 de noi modele de plăci de bază încă de la lansare;
  • noua arhitectură de gaming RDNA creată pentru viitoarele PC-uri de gaming, console și cloud va oferi performanțe ridicate, eficiență energetică și memorie rapidă într-un design și mai compact;
  • noile plăci grafice pe 7 nm AMD Radeon RX 5700-series vor folosi memorii rapide GDDR6 și suport pentru interfața PCIe 4.0.

În cadrul evenimentului de lansare au fost rulate mai multe demonstrații live care au dorit să arate plusul de performanță al noii generatii AMD Ryzen CPU comparativ cu produsele concurente:

  • Ryzen 7 3700X vs. i7-9700K real-time rendering – Ryzen 7 3700X oferă cu 1% mai multă performanță single-threaded și cu 30% mai mult în multi-threaded;
  • Ryzen 7 3800X vs. i9-9900K în PlayerUnknown’s Battlegrounds – performanțe similare;  
  • Ryzen 9 3900X vs. i9-9920X în Blender Render – Ryzen 9 3900X a depășit Intel i9 9920X cu un scor mai mare cu 16 procente.

Cele mai importante specificații pentru procesoarele AMD Ryzen din a treia generație, precum și prețurile recomandate (în dolari) sunt în tabel:

Specificatii procesoare AMD Ryzen generatia a 3-a

Prețurile de mai sus vor fi valabile la data introducerii pe piață, ce a fost fixată pentru 7 iulie 2019.

Categorii: arhivahardware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.