Cele 7 pământuri rare vizate sunt samariu, gadoliniu, terbiu, disproziu, luteţiu, scandiu şi ytriu, iar pentru acestea China aproape că nu are concurenţă (are capacitatea de a rafina mai bine de 90% din producţia mondială).
În prezent există posibilitatea de a cumpăra astfel de pământuri rare, însă pentru a face acest lucru este necesară obţinerea unei licenţe speciale (pentru obţinerea acesteia procedura este greoaie, iar aprobarea destul de subiectivă).
Mai mulţi oficiali importanţi din industria auto (General Motors, Toyota, Volkswagen, Hyundai etc.) au transmis luna trecută o scrisoare către administraţia Trump prin intermediul căreia au tras un semnal de alarmă referitor la restricţiile Chinei.
Aceştia sunt îngrijoraţi că un eventual deficit de pământuri rare în industrie ar putea duce la închideri de fabrici în toată lumea, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Fără aceste materiale, multe componente esenţiale într-o maşină nu vor mai putea fi fabricate (vorbim de la banalele ştergătoare de parbriz, până la cutii de viteză sau motoare).
Dacă pentru Statele Unite ale Americii restricţiile rămân valabile, se pare că pentru Europa există ceva şanse de relaxare în obţinerea acelor licenţe speciale. Oficialii de la Beijing caută consens şi cooperarea cu Uniunea Europeană.
Sursa: reuters.com