Software

HarmonyOS este un sistem de operare apărut din nevoia de a renunţa, treptat, la dependenţa de Google. Huawei avea în plan de ceva timp acest sistem, însă restricţiile impuse de SUA a forţat compania chineză să urgenteze proiectul.

Momentan nu este ceea ce trebuie, varianta HarmonyOS 2.0 Beta având preponderent un feedback negativ. Sunt totuşi la început şi cu siguranţă se vor investi bani grei pentru dezvoltarea acestui sistem de operare, unul ce trezeşte deja interes.

Surse din China susţin că mai mulţi producători de smartphone-uri din această ţară au început să se intereseze de HarmonyOS, dacă pe viitor l-ar putea integra în device-urilor lor. Vorbim de nume importante din domeniu precum Xiaomi, Oppo, Vivo sau Meizu.

Sigur că este dificil, dacă nu aproape imposibil, de creat un ecosistem similar cu cel Android într-un timp scurt, însă cel puţin la început s-ar putea face câţiva paşi în această direcţie pentru piaţa chineză (oricum acolo telefoanele nu vin cu aplicaţii Google preinstalate).

Interesant este că la scurt timp de la apariţia acestei veşti, Huawei a confirmat că “HarmonyOS este disponibil tuturor producătorilor de smartphone-uri”. Xiaomi şi Oppo au refuzat să comenteze pe subiect.

Statul chinez este decis să reducă cât mai mult dependenţa de tot ce înseamnă Made in USA, iar un sistem de operare propriu merită orice sacrificiu. În 2-3 ani îl vom vedea destul de prezent în China, însă peste alţi câţiva ani am putea avea şi ceva surprize globale.

Sursa: techradar.com

Categorii: software

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.