BenQ este una dintre companiile de top în ceea ce privește producția și vânzările de proiectoare și astfel gama lor de astfel de produse este foarte extinsă. De la cele pentru acasă și Home Cinema, la cele de business și pentru educație, până la cele portabile sau recomandate pentru gaming, BenQ are de toate.
Azi vedem cum se prezintă un proiector 4K cu caracteristici smart date de un accesoriu ce vine la pachet. Este recomandat pentru utilizare acasă, pentru entertainment de tip Home Cinema. BenQ GP500 are un sistem de sunet cu 4 difuzoare reglate de treVolo și o formă ce-l face mai ușor de mutat și poate de transportat, așa că putem spune că este un proiector gen all-in-one.
Specificații proiector 4K BenQ GP500
Date tehnice Proiector | BenQ GP500 |
---|---|
Sistem de proiecție | DLP |
Lampă | 4LED, 20.000 de ore durată de viață în mod Normal, 30.000 de ore în modul Eco |
Luminozitate maximă | 1.500 ANSI Lumeni |
Culori | 1.07 miliarde, acoperire 90% DCI-P3, 97% Rec.709 |
Raport contrast (FOFO) | 100.000:1 |
Rezoluție nativă | 4K UHD 3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9 |
Raport proiecție | De la 1 la 1.3 |
Dimensiuni diagonală proiecție | De la 26 la 391 inch |
Conectivitate | 3 x HDMI 2.0b / HDCP2.2 (2 x porturi externe + 1 x port intern), 2 x USB-A 2.0, ieșire digitală sunet SPDIF, ieșire sunet prin jack de 3.5mm + Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 / 5 GHz și Bluetooth 4.2 prin dongle ce rulează Android TV 10 |
Sunet | 4 x difuzor de 5W |
Consum energie | 150W Normal, 0.5W Standby |
Greutate | 5.4 kg |
Dimensiuni | 266.5 x 260 x 182.5 mm |
Pachet, design și construcție
Cutia de retail în care l-am primit pe BenQ GP500 mai conține o altă cutie în care sunt așezate toate celelalte accesorii. Vorbim despre o altă cutie pentru dongle-ul BenQ QS01, de telecomanda cu baterii compatibile, de cablul de alimentare și de o serie de pliante cu diferite informații, printre care și cel cu rol de Ghid de pornire rapidă. Stick-ul ce rulează Android TV 10, adică BenQ QS01, vine și el alături de un ghid de utilizare rapidă.
Eu am folosit dongle-ul BenQ QS01 atașat la unul dintre porturile HDMI de la exteriorul proiectorului BenQ GP500. Există însă un port HDMI și sub capacul de sus, ce se desface după deșurubarea a două șuruburi, pe care eu însă nu l-am mai accesat.
Totuși, pentru utilizare îndelungată, pentru acasă, recomand să introduceți dongle-ul acolo sus, sub capac, unde este și un cablu microUSB pentru alimentarea accesoriului inteligent. Astfel aveți libere toate porturile de la exteriorul proiectorului.
Telecomanda din pachet permite controlarea atât a meniului OSD al proiectorului, cât și rularea interfeței Android TV 10 de pe dongle.
Telecomanda este de culoare albă, dimensiuni optime, se așează bine în mână și aduce cele mai importante butoane pe care le vei folosi fix acolo unde ajungi cel mai comod cu degetul opozabil.
Proiectorul BenQ GP500 are o formă mai puțin convențională, să zic așa. Este ca un cub, cu lungimea și lățimea aproape egale și cu o înălțime ceva mai mică. Toate colțurile sunt destul de rotunjite, iar zona cu lentila de proiecție și cu sistemul de autofocus și cel pentru determinarea formei imaginii este ușor ieșită în față. Această zonă are și o culoare bleu, în rest proiectorul este alb.
Pe aproape jumătate din înălțime este o grilă metalică în spatele căreia sunt poziționate cele 4 difuzoare, câte unul spre fiecare colț. Lateralele sunt reprezentate, în cea mai mare parte, de grile. Partea de jos pentru difuzoare, așa cum am spus, cea de sus pentru sistemul de ventilație, ce introduce aer sub carcasă pe o parte, pe care îl evacuează apoi pe cealaltă.
Apropo de ventilator, acesta este extrem de silențios, nici la turație maximă nu deranjează absolut deloc. BenQ GP500 este unul dintre cele mai „tăcute” proiectoare când ne referim la sistemul de răcire.
Pe partea de sus, spre latura din față, sunt câteva butoane de control – Power, reglare sunet și activare Bluetooth, precum și rotița pentru reglarea zoom-ului lentilei de proiecție.
Pe partea de jos vedem cele trei piciorușe, toate permit reglare pe înălțime prin înșurubare / deșurubare pe o distanță suficientă. Tot aici sunt și cele patru șuruburi unde poate fi fixat un sistem de prindere pe tavan.
În spate este zona de conectivitate, amplasată sus, pentru ca jos, pe centru să fie mufa unde se conectează cablul de alimentare.
Construcția este chiar ok, din orice parte am privit și analizat nu am găsit probleme. BenQ GP500 este chiar solid, bine finisat, iar plasticul este de bună calitate. Este ușor mat, dar cumva „mătăsos” la atingere. Există și metal la exterior, reprezentat de grila ce înconjoară la 360 grade parte de jos, acolo unde am mai spus de două ori că sunt cele 4 difuzoare.
Imagine
Principalele calități pe care BenQ GP500 le scoate în față sunt date de rezoluția 4K și de suportul pentru HDR10 și HLG. Să nu uităm de culori, cu 1.07 miliarde reprezentate și cu acoperire foarte bună a două dintre cele mai pretențioase spectre – DCI-P3 cu 90% și Rec.709 cu 97%.
Ce înseamnă asta în realitate? Păi în primul rând, deși luminozitatea nu pare extrem de ridicată din fișa tehnică – 1500 ANSI Lumeni, în fapt se dovedește mai mult decât suficientă atunci când vezi imaginile. Asta și pentru că 1 ANSI Lumen = 2.4 LED Lumen. Deci, dacă ar fi să transformăm cei 1500 ANSI Lumens în LED Lumens, am avea o valoare de 3600, ceea ce subit nu mai pare deloc puțin.
În fine, important este ce înseamnă asta la o vizionare într-o cameră cu ceva lumină ambientală. Ei bine, nu-i totul perfect, culorile nu sunt chiar atât de saturate, iar contrastul are evident de suferit. Cu jaluzele sau draperii trase, situația se îmbunătățește evident și aș spune că în așa condiții poți urmări orice fel de conținut în bune condiții.
Doar că BenQ GP500 arată exact de ce este în stare într-o încăpere întunecată. Atunci culorile sunt cu adevărat excelente, deși contrastul încă nu este de top. Negrul nu apare decât ca un gri închis, iar dinamica are astfel de suferit ușor.
Sunt 8 moduri predefinite pentru imagine – Luminos, Cinema, Joc, HDR10, HLG, Camera de zi, Sport și Utilizator. La acestea se adaugă cel 3D, fiindcă BenQ GP500 vine și cu suport pentru astfel de conținut. De menționat că pe 3D rezoluția maximă suportată este Full HD 1080p.
Revenind la modurile de imagine, mie mi s-a părut cel mai potrivit cel Cinema, ce aduce un balans de alb reglat aproape perfect. Culorile sunt pe cât de poate de naturale și exacte, dar luminozitatea proiecției este ceva cam scăzută în acest mod, deci l-aș activa doar în întuneric complet. Și modul Utilizator este foarte echilibrat, dar nici aici luminozitatea nu este extraordinară.
În rest, pe Luminos, Camera de zi, Joc sau HDR10 ai parte, într-adevăr, de luminozitate corectă, dar cu sacrificiu la contrast și reprezentarea culorilor.
Am apreciat intervalul dinamic, ce este foarte ridicat și care păstrează atât detaliile din zonele puternic iluminate, albe, cât și pe cele din umbre, cele întunecate. Aici chiar mi s-a părut că BenQ GP500 se descurcă admirabil, iar pentru mine o gamă dinamică extinsă este foarte importantă în orice fel de conținut, în special în filme.
Rezoluția 4K face ca imaginile native la această rezoluție să arate extrem de bine, conturate fin, dar nu exagerat. Astfel, în filme nu ai acea senzație de supra procesare a imaginii, ci totul pare natural.
Până la o diagonală chiar și de 3 metri nu am simțit că rezoluția ar afecta în vreun fel calitatea generală a imaginii. Mai sus de atât încep să apară ceva pixeli mai evidenți, dar dacă te îndepărtezi corespunzător de ecran, adică proporțional cu diagonala afișată, atunci nu vei avea de ce să te plângi.
Apropo de diagonale, BenQ GP500 suportă diagonale ale proiecției de la 40 la 200 inch. Pentru o diagonală de 100 inch proiectorul poate fi poziționat la o distanță de la circa 2.5 la 2.8 metri (poți face zoom optic). Pentru o diagonală de 150 inch, distanța de proiecție este de aproximativ 3.8 – 4.3 metri.
Am apreciat la BenQ GP500 funcția de autofocus, ce pune totul în clar în mod automat în doar 3 – 4 secunde, precum și cea de reglare automată a trapezului. Pentru ajustarea imaginii pe lățime și înălțime, adică a trapezului, ai la dispoziție meniu dedicat. Asta înseamnă că poți proiecta un dreptunghi perfect chiar și dacă proiectorul nu este perfect perpendicular pe suprafața de proiecție. Totuși, ideal ar fi să poziționezi proiectorul perpendicular pe ecranul de proiecție, întrucât ajustările 2D keystone pot duce la o ușoară degradare a imaginii.
Una peste alta, calitatea imaginii pe care BenQ GP500 o reproduce este bună spre foarte bună. Culorile, în special, sunt foarte exacte, bine reglate din fabrică, în timp ce luminozitatea și contrastul se dovedesc suficiente doar în încăperi cât mai întunecate.
Sunet
Sunetul extern este reglat de divizia treVolo a celor de la BenQ. Astfel, cele 4 difuzoare a câte 5W fiecare se descurcă mai bine decât mă așteptam. Pe partea de bass nu e totul roz, fiind cumva sec, fără adâncime. În rest, mediile sunt foarte bune, vocea de orice fel este clară, iar înaltele sunt acolo în doze optime și la calitate corectă.
Impresionant este cum este distribuit sunetul, adică la 360 de grade. Cele 4 difuzoare sunt orientate spre colțurile proiectorului și astfel undele sonore se împrăștie cu adevărat în toate direcțiile.
Volumul maxim este la nivelul celor 20W, dar nu aș spune că este suficient pentru muzică. Da, pentru TV, filme și chiar sport nu ai nevoie de mai mult, dar pentru muzică vei vrea cu siguranță mai mult.
Sunetul prin jack-ul audio de 3.5 mm nu-i cel mai bun, recomand ieșirea optică pentru a nu pierde deloc din calitatea originală.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici nu vom vorbi despre hardware-ul, sistemul de operare și aplicațiile proiectorului, ce despre cele ale accesoriului BenQ QS01. Fără acesta, BenQ GP500 nu poate fi considerat un proiector smart.
BenQ QS01 se bazează pe un procesor Amlogic S905 Y2, realizat pe 12 nm, de tip quad-core cu nuclee ARM Cortex-A53 ce rulează la maxim 1.8 GHz. Acceleratorul grafic inclus este un ARM Mali-G31 MP2. Memoria RAM este de 2GB, iar cea flash este de 16GB.
Sistemul de operare este un Android TV 10, ce vine cu acces la Google Play Store, dar nu la toate aplicațiile disponibile acolo. Sunt destule însă dintre care poți alege, sigur că cele mai folositoare pentru un proiector sunt cele de streaming, iar acolo sunt mai toate disponibile. Cu Netflix era ciudat că nu putea fi instalat din Google Play Store, ci din BenQ Apps Manager, în rest toate importante le-am remarcat ca fiind acolo.
Interfața sistemului de operare Android TV 10 de pe dongle-ul ce vine la pachet cu proiectorul BenQ GP500:
Din păcate, Android TV 10 pe BenQ GP500 prin intermediul accesoriului BenQ QS01 nu este cel mai bine optimizat. Nu e vorba că ar mai apărea lag sau ceva asemănător, ci că se mai întâmplă ca sistemul de operare să cedeze subit, să te trezești cu un restart atunci când navighezi prin interfață. Nu mi s-a întâmplat să cedeze când rula o anumită aplicație, gen YouTube, Disney+ sau Amazon Video, ci doar când eram prin interfață.
Totodată, trebuie specificat că BenQ QS01 vine cu suport Google Chromecast, așadar poți face streaming direct de pe dispozitive compatibile.
Trebuie să vorbesc aici și despre meniul OSD, cel cu setările proiectorului BenQ GP500. Ca de fiecare dată, meniurile sunt simplu și logic structurate, se ajunge rapid și intuitiv la oricare dintre ele prin intermediul telecomenzii.
Meniul OSD al proiectorului BenQ GP500:
Conectivitate
Aparte de ceea ce aduce pe partea wireless dongle-ul BenQ QS01, adică Wi-Fi ac dual band pe 2.4 și 5 GHz și Bluetooth 4.2 LE, proiectorul vine și el cu Bluetooth, dar nu am găsit ce versiune. Prin conexiunea Bluetooth de pe proiector poți folosi sistemul de sunet al proiectorului ca boxă externă wireless sau poți trimite sunetul de la proiector către alt difuzor / sistem de sunet cu Bluetooth.
Ca porturi fizice, BenQ GP500 aduce 3 x HDMI 2.0b cu HDCP2.2, dintre care două sunt pe spate (unul cu suport ARC) și unul sub capacul superior. Tot sub capac este și o mufă microUSB pentru alimentarea dongle-ului BenQ QS01. Revenind la zona de conectivitate de pe spate, mai avem acolo două porturi USB-A, ambele de tip 2.0 și cu capacitatea de a citi medii externe de stocare. Unul dintre aceste porturi oferă la ieșire o putere de 10W (5V/2A), celălalt se oprește la clasicul 5W (5V/1A).
Lista porturilor fizice este încheiată de cele pentru sunet, cu cel optic digital de tip SPDIF și cu jack-ul de 3.5 mm.
Preț
Proiector 4K BenQ GP500 – nu l-am găsit listat în magazinele online din țara noastră, iar prețul recomandat este de 1.799 Euro – circa 8.900 de lei.
- calitate înaltă de fabricație, proiectorul este solid, finisat atent cu materiale de calitate;
- imagine bună, culori naturale, foarte exacte din fabrică, conturare fină a detaliilor și interval dinamic extins;
- sunet extern bine reprodus, cele 4 difuzoare împrăștie undele sonore în încăpere la 360 de grade;
- Android TV 10 prin dongle extern;
- conectivitate suficient de bine reprezentată.
- contrastul nu este cel mai ridicat, la fel și luminozitatea, astfel imaginea apare cel mai bine doar în spații întunecate;
- sistemul de operare Android TV 10 nu este cel mai bine optimizat, apar crash-uri ce duc la restart, iar aplicația Netflix nu poate fi instalată direct din Google Play Store, ci prin metode ce nu permit update ulterior.
BenQ GP500 nu pare un proiector ieftin, dar este de fapt unul bine poziționat în segmentul unde concurează. Mă refer la proiectoare 4K cu capabilități HDR și cu funcții smart. Dacă adăugăm în ecuație că imaginea este de bună calitate, nu cu adevărat spectaculoasă, dar bună la modul general, și că boxele integrate completează corect imaginea, atunci înțelegem că BenQ GP500 reprezintă o alegere de luat în seamă.
Proiectorul BenQ GP500 a fost testat timp de 8 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui articol aparține strict auorului și nu a fost editat de altcineva.