Proiector 4K HDR BenQ W1700 – review

05/02/2018

Tot mai multe proiectoare au ajuns în ultimul timp la noi spre a fi testate și ulterior prezentate vouă. De la mini proiectoare, precum Vivitek Qumi Q3 Plus, la proiectoare UST, ca LG Minibeam UST PF1000U, până la cele cu laser, ca Epson EH-LS100. Fiecare aruncă anumite elemente în față, spre a atrage o anumită categorie de clienți.

Astăzi, vedem cu ce se laudă BenQ W1700. Pe scurt, aduce rezoluție nativă 4K UHD și suport HDR10, ceea ce înseamnă că se adresează în special amatorilor de home cinema. O să descoperim pe larg tot ce oferă acest proiector, deocamdată principalele caracteristici.

Specificații proiector BenQ W1700

  • Tehnologie DLP;
  • Rezoluții suportate: de la VGA (640 x 480) la 4K UHD (3840 x 2160);
  • Culori afișate: 1.07 miliarde;
  • Luminozitate: până la 2200 ANSI Lumens;
  • Contrast: 10.000:1;
  • Suport HDR10;
  • Durată de viață lampă: până la 15.000 de ore în modul LampSave, până la 10.000 ore în mod Economic, până la 8.000 de ore în mod SmartEco și până la 4.000 de ore în mod Normal;
  • Diagonală: 60 inch (152 cm) – 200 inch (508 cm);
  • Conectivitate: HDMI 2.0, HDMI 1.4a, VGA In, Audio Out (jack de 3.5 mm), Audio In (jack de 3.5 mm), USB Type A, miniUSB;
  • Sunet: 1 x 5W;
  • Consum: 385W (maxim), 330W (normal), 250W (economic);
  • Dimensiuni: 353‎ x 272 x 135 mm;
  • Greutate: 4.2 kg.

Design

În cutia în care am primit noi produsul, am găsit proiectorul alături de telecomandă și cablul de alimentare. Trebuie să precizez că am avut de-a face cu un sample de test și nu cu o versiune de retail. De aceea, trebuie să știți că în pachetul destinat comercializării veți mai găsi și un manual pe CD, un ghid de pornire rapidă, precum și certificatul de garanție.

Despre aspectul proiectorului nu știu câte ar fi de spus. Nu este unul de mari dimensiuni și nici foarte greu nu mi s-a părut.

În partea frontală vedem lentilele alături de inscripția 4K HDR, deasupra căreia este poziționat senzorul IR pentru recepția semnalului ce vine de la telecomandă. Pe laterala din dreapta avem grila de ventilare și cea în spatele căreia se află difuzorul de 5W. Pe stânga este doar o a doua grilă de aerisire, iar pe spate sunt poziționate toate elementele de conectivitate.

Pe partea de sus avem comenzile de reglaj al focusului și al zoom-ului, în colțul opus găsim butoanele de control. Baza prezintă cele trei piciorușe, toate reglabile pe înălțime, dar și mai multe locașuri cu filet pentru fixarea proiectorului pe un suport dedicat.

Telecomanda ce vine la pachet cu proiectorul oferă mai mult decât suficiente butoane de control. Spun asta, fiindcă, în afară de cele esențiale, avem și multe butoane ce sunt de fapt scurtături către submeniuri ce ar necesita mai multe apăsări ale altor taste. Astfel de exemple sunt butoanele: HDR, 3D, Sound Mode, Bright, Contrast, Sharp (sharpness) ș.a.

Toate butoanele de pe telecomandă sunt iluminate din spate, asta fiindcă se presupune că în camera în care proiectorul va fi montat o să fie mai mereu întuneric, așa cum este normal când vorbim despre un proiector din gama home cinema.

BenQ W1700 este un proiector ce nu aduce elemente neobișnuite la capitoul design, dar care se prezintă bine aici. Nu am ce reproșuri să-i aduc, însă nici motive să-l ridic în slăvi nu găsesc.

Imagine și sunet

Dacă despre aspect nu sunt de obicei prea multe de spus în cazul unui proiector, nu același lucru îl facem la analiza imaginii.

De la bun început trebuie să recunosc că imediat ce am pornit proiectorul am fost impresionat de culori și de contrast. Luminozitatea nu este cu adevărat cea mai intensă pe care am întâlnit-o, dar își face suficient de bine treaba chiar și într-o cameră cu ceva lumină ambientală.

BenQ W1700 nu este proiectorul care să înlocuiască un televizor, nicidecum. El are nevoie de foarte puțină lumină ambientală, perfect ar fi întuneric total. Așadar, vorbim despre un proiector ce își va expune toate atuurile într-un mediu controlat, într-o cameră ce trebuie să fie rezervată conceptului de home cinema.

Am pentru început câteva imagini ce dezvăluie diferențele de imagine dintre modul de proiecție cu multă lumină ambientală față de cel în care jaluzelele sunt trase. Deși fără întuneric total, diferențele sunt clare (prima imagine din fiecare serie este cu lumină ambientală din plin, a doua cu mult mai puțină):

Vedem că nivelul contrastului, dar și culorile, în principiu calitatea generală a imaginii are mult de suferit într-o încăpere bine iluminată. Odată ce controlăm nivelul iluminării ambientale ne alegem cu niște culori de-a dreptul superbe și cu un contrast mult îmbunătățit.

Am avut plăcerea de a descoperi tot ce are de oferit proiectorul BenQ W1700 alături de un player 4K și filmul Planet Earth II, ambele cu suport HDR. Nu pot decât să apreciez la maxim cum se descurcă acest proiector în asemenea companie.

Nu, BenQ W1700 nu este perfect, dar, pentru costul pe care îl afișează și mai ales pentru că oferă rezoluție nativă 4K UHD, nu prea ai ce să comentezi.

Culorile sunt extrem de vii, contrastul la un nivel suficient, iar gama dinamică mult mai bună față de ceea ce mă așteptam. Mici probleme sunt la nivelul de negru afișat, niciodată atât de adânc precum mi-ar fi plăcut. Mai apar și unele artefacte, dar doar în scenele complicate, în care chiar și un televizor modern ar mai da rateu.

Una peste alta, am găsit în BenQ W1700 un produs echilibrat în ceea ce privește imaginea afișată. Repet, asta când ne raportăm la ce primim pentru costul afișat. Cele mai importante aspecte, precum culorile, contrastul și finețea detaliilor, cu adevărat la nivel 4K UHD, sunt bine reprezentate.

Exemple de imagini oferite de proiectorul BenQ W1700:

De obicei nu am avut de adus laude niciunui proiector pe care l-am testat când a venit vorba de sunetul integrat. De data asta, deși BenQ W1700 anunță doar un difuzor cu putere maximă de 5W, nu am ce să reproșez. Se descurcă mai mult decât admirabil și, fără glumă, chiar face față cu brio atunci când urmărim un film. În Planet Earth II vocea naratorului a fost extrem de clară, bass-ul este și el acolo, iar per total chiar nu ai cum să ceri mai mult de la un singur difuzor integrat într-un proiector. În filmul Deadpool, cu multe scene de acțiune, nu pot să spun că este ideal, dar tot face față.

Totuși, fiindcă avem de-a face cu o calitate a imaginii foarte bună, recomand și un sistem de sunet care să se ridice la același nivel. Boxa integrată este bună, dar pentru o experiență completă este nevoie de ceva mai mult de atât.

Utilizare

Din punct de vedere al utilizării, proiectorul BenQ W1700 nu aduce elemente ieșite din comun. Avem la dispoziție telecomanda ce ușurează parcurgerea tuturor setărilor, iar pentru montare te poți folosi de un suport dedicat și prinderile speciale de pe baza proiectorului.

Meniul OSD este simplu, bine structurat, iar butoanele tip scurtături de pe telecomandă ușurează mult accesarea anumitor funcții și reglaje.

Capturi de ecran din meniul proiectorului BenQ W1700:

Din punct de vedere al nivelului de zgomot produs de sistemul de ventilație al proiectorului, o să spun că aici BenQ W1700 nu impresionează. Nu este nici cu adevărat gălăgios, dar îl vei auzi lejer atunci când în filmul pe care îl urmărești va fi o scenă fără sunet.

BenQ W1700 este un proiector clasic și nu unul cu tehnologie Ultra Short Throw (UST). Asta înseamnă că pentru a avea parte de o diagonală mare este nevoie și ca distanța de proiecție să fie ceva mai mare. Ca exemplu, pentru o diagonală de circa 100 de inch (aprox. 2.5 m) proiectorul trebuie poziționat la mai bine de 3 metri depărtare de ecranul de proiecție.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate BenQ W1700 nu impresionează. Nu avem niciun fel de element wireless, iar ca input video avem doar trei opțiuni: un HDMI 2.0, un HDMI 1.4a și un bătrân VGA analog. Pentru sunet avem intrare și ieșire prin jack de 3.5 mm.

Vedem deci că la capitolul conectivitate s-ar fi putut mai bine, însă pentru a ține prețul cât mai jos cu puțință, BenQ a trebuit să facă și ceva compromisuri în cazul modelului W1700.

Preț

Proiector BenQ W1700 – 8.000 de lei pe AVstore.ro

Concluzii

Probabil că, după ce am tot spus că BenQ W1700 vine la un cost rezonabil, vă asteptați la ceva mai puțin de 8.000 de lei. Totuși, aveți în vedere că acest preț aduce un proiector ce oferă rezoluție nativă 4K UHD, ceea ce este greu de găsit în această marjă. În plus, BenQ W1700 aduce și suport HDR10.

Fără a fi perfect, consider că BenQ W1700 merită a fi luat în considerare dacă rezoluția 4K este unul dintre principalele cerințe, iar bugetul nu este nelimitat. Calitatea generală a imaginii este bună, culorile foarte bine reprezentate, contrastul suficient de înalt, la fel și luminozitatea. Chiar și așa, toate arată bine doar într-o cameră fără lumină ambientală.

Oricum ar fi, consider că proiectorul BenQ W1700 oferă foarte mult pentru prețul cerut, cu un raport excelent al costului raportat la calitatea imaginii.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul BenQ W1700:

PRO

  • conținutul la rezoluție nativă 4K UHD și cel HDR aduc o experiență vizuală extrem de plăcută;
  • culori foarte bine reprezentate, vibrante, contrast suficient de înalt, la fel și luminozitatea;
  • difuzorul de 5W oferă un sunet surprinzător de bun;
  • preț bun pentru un proiector 4K UHD cu suport HDR10, dar și raportat la calitatea imaginii pe care o oferă.

CONTRA

  • nuanțele de negru puteau fi mai bine reprezentate, nefiind suficient de adânci;
  • conectivitate limitată.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.