De cele mai multe ori proiectoarele sunt folosite în mediul corporate sau educațional și mai puțin pentru acasă. Pentru cei din urmă, cei care doresc să reproducă în propria locuință experiența de cinema, există proiectoare precum cel pe care îl voi prezenta în continuare.
Formatul UHD 4K nu mai reprezintă de câțiva ani ceva neobișnuit, așa că majoritatea noilor clienți își doresc dispozitive ce pot suporta această rezoluție. Astfel, proiectoarele încep ușor ușor să adopte la scară largă rezoluția 4K. Totuși, pentru o experiență desăvârșită, nu doar rezoluția trebuie să fie la cote înalte, ci și alți parametri ai imaginii. Desigur trebuie introdus în discuție și un sunet de calitate.
Cam asta vrea să aducă la pachet proiectorul ViewSonic X10-4K, ce nu se oprește doar la atât, ci plusează și cu sistem de operare direct integrat și conectivitate extinsă. Vedem mai departe cât de bine îi reușește să se descurce cu tot ce are de oferit.
Specificații proiector ViewSonic X10-4K
- Tehnologie RGBB LED;
- Rezoluții suportate: de la VGA (640 x 480) la 4K UHD (3840 x 2160);
- Culori afișate: 1.07 miliarde;
- Luminozitate: până la 2400 LED Lumens;
- Contrast: 3.000.000:1;
- Suport HDR10 și 3D (3D doar la rezoluție Full HD);
- Durată de viațăsursă lumină: până la 30.000 ore;
- Diagonală: 30 inch (cca. 75 cm) – 200 inch (cca. 500 cm);
- Sistem de operare bazat pe Android;
- Procesor quad-core, 2 GB de memorie RAM și 16 GB spațiu de stocare;
- Conectivitate: Wi-Fi pe 5 GHz prin dongle inclus, Bluetooth 4.0, 2 x HDMI 2.0 compatibil HDCP 2.2, Audio Out (jack de 3.5 mm), Audio In (jack de 3.5 mm), USB Type-C, ieșire audio digitală optică, slot card microSD de până la 64 GB, LAN RJ-45, 1 x USB 2.0 și 1 x USB 3.0;
- Sunet: 2 x 8W;
- Consum: 140W (normal);
- Dimensiuni: 271 x 261 x 166 mm;
- Greutate: 4.1 kg.
Design
Cutia în care vine proiectorul ViewSonic X10-4K mai conține și telecomanda cu baterii compatibile, două cabluri de alimentare, unul cu ștecăr de Europa, celălalt pentru UK, un cablu HDMI, un cablu USB Type-C și ghidul de pornire rapidă:
Cei mai atenți la detalii au observat poate că pe cutia de retail apare mândru logo-ul iF alături de premiul pentru design obținut de acest proiector. ViewSonic X10-4K chiar merită o astfel de distincție, fiind cel mai reușit proiector din acest punct de vedere.
Culoarea dominantă este un gri închis, ce se asorteză frumos cu fâșiile din piele ecologică de pe mânerul de trasnport rabatabil și de pe acoperitoarea zonei de conectivitate.
Aceasta din urmă poate fi dată la o parte doar pe jumătate sau poate fi desprinsă complet. Este ținută la locul ei de un bandă magnetică, astfel este foarte simplu de desfăcut, dar și de montat.
Mare parte din exteriorul acestui proiector este fabricat din plastic, unul de bună calitate. Sunt și zone unde este prezent metalul, dar și sticlă pentru zona frontală, acolo unde este montată lampa.
În partea de sus este singurul buton de pe proiector, unul de tip rotativ, dar care fi și apăsat.
Lateralele sunt de tip grilă, pentru o ventilație corespunzătoare a interiorului. Pe partea stângă (când privim proiectorul din față) este ventilatorul ce trage aer, iar pe dreapta este cel care îl evacuează. Tot în spatele acestor grile sunt și difuzoarele sistemului audio integrat.
Zona de jos integrează patru piciorușe de cauciuc, un element rabatabil ce permite ajustarea pe două poziții a înclinării, precum și trei șuruburi ce permit montarea proiectorului pe un suport compatibil.
Telecomanda ce vine în cutie este destul de mică și ușoară. Și ea are un buton mare de tip rotativ, dar care permite și control de tip sus-jos / stânga-dreapta. În plus poate fi și apăsat. Mai există un buton de tip slider ce reglează volumul, dar care pote fi și apăsat pentru Mute
În rest, pe telecomandă mai sunt 6 butoane în partea de sus, pentru cele mai importante funcții și alte 2 butoane mai jos, pentru Home și Back.
ViewSonic X10-4K impresionează nu doar ca aspect, ci și din punct de vedere al calității de fabricație. Nimic nu te duce cu gândul la un produs ieftin, iar asta este foarte bine, fiindcă nici nu avem de-a face cu unul.
Imagine
În primul rând trebuie să vă spun că ViewSonic X10-4K folosește o sursă de lumină de tip LED și nu una Laser sau o lampă convențională DLP. Asta înseamnă în primul rând că durata de viață a celei mai importante piese a unui proiector este una ridicată, în acest caz fiind vorba despre aproximativ 30.000 de ore de funcționare.
Apoi, măsurarea intensității luminoase nu se face în ANSI Lumeni, ci în LED Lumeni pe care producătorul îi echivalează la ANSI Lumeni din cauză că intensitatea luminoasă de la LED este considerată mai ridicată decât cea de la o lampă convențională de proiector. ViewSonic X10-4K promite circa 2400 LED Lumeni.
Singura mică problemă ce derivă din această valoare este dată de vizibilitatea conținutului într-o cameră cu multă lumină ambientală. Imaginea are de suferit mai ales din punct de vedere al contrastului când proiectezi într-o încăpere puternic luminată. Este nevoie doar de niște jaluzele ori draperii trase și imediat imaginea prinde mai mult contur.
Trebuie să vorbim despre cum este afișată imaginea în condiții perfecte pentru un proiector. Asta înseamnă să folosim ViewSonic X10-4K noaptea, într-o cameră întunecată, pe un ecran de proiecție de bună calitate. Acum cu totul altfel stă treaba, chiar dacă nu perfect.
Cel mai mult impresionează rezoluția. Sincer, chiar și pe diagonală de aproape 2.5 metri totul apare sharp, extrem de bine conturat. Desigur, contează și distanța de la care privești, eu am stat la circa 4.2 metri distanță și la o diagonală de aproape 100 inch nu prea am avut ce reproșa din punct de vedere al rezoluției.
Distanța de proiecție este una scurtă. De la un metru se formează deja o diagonală de circa 142 cm, pentru ca la 1.77 metri distanță de proiectare să avem o diagonală de 254 cm, adică de 100 inch.
În întuneric, luminozitatea se dovedește mai mult decât suficientă, totuși contrastul nu este extrem. Negrul nu este perfect, ci mai degrabă un gri foarte închis. Apoi, deși anunță suport pentru HDR10, intervalul dinamic nu este atât de extins precum la un TV de top.
Culorile sunt vii, plăcute, aici nu prea am ce comenta. Poate singura nemulțumire ar putea fi dată de balansul de alb, ce mi s-a părut a fi reglat un pic spre zona rece, adică o temperatură de culoare un pic mai ridicată decât ar fi fost perfect pentru un proiector de Home Cinema. Aici depinde mult și de preferințele personale.
Una peste alta, imaginea oferită de ViewSonic X10-4K este de foarte bună calitate, eu am fost foarte exigent în aprecieri din cauza prețului acestui proiector. Însă, așa cum vom vedea mai departe, prețul include și multe alte funcții disponibile, pe lângă cea de bază – proiecția.
Sunet
De obicei, lângă un proiector de bună calitate este nevoie să așezi un sistem de sunet cel puțin la fel de bun. În cazul ViewSonic X10-4K nu mai este neapărat nevoie de așa ceva. Dacă proiectorul va fi folosit în mai multe locații (și cred că pentru asta a fost gândit dat fiind mânerul de trasnport integrat și dimensiunile suficient de compacte) atunci în mod clar te poți baza strict pe sunetul intern.
Asta fiindcă ViewSonic X10-4K folosește difuzoare Harman Kardon. Sunt două la număr și fiecare are o putere de câte 8 W. Astfel, cu 16 W disponibili, sunetul are un volum maxim mai mult decât suficient pentru o cameră de dimensiuni medii (20 – 25 mp). Chiar și pentru muzică am găsit volumul maxim suficient, pentru filme cu siguranță nu este nevoie de mai mult.
Calitatea sunetului este și ea la un nivel foarte ridicat. Singurul minus poate fi pus în dreptul bass-ului, ce nu este pe atât de adânc pe cât ar trebui. Frecvențele joase sunt acolo într-o măsură echilibrată, dar redarea lor nu este perfectă. Nici nu ar avea cum în cazul de față, cu difuzoare integrate în carcasa unui proiector.
Pe celelalte frecvențe, anume medii și înalte, chiar nu am ce să reproșez. Extrem de bine redate, perfect separate, cu medii clare și înalte ascuțite, pe care le-aș numi chiar cristaline.
În meniul de sunet al proiectorului avem o presetare pentru Filme, dar și posibilitatea de a regla sunetul din egalizator. Diferențele sunt sesizabile și recomand reglarea sunetului din egalizator după preferințe.
Funcții speciale
Chiar dacă nu este tocmai o funcție specială, o să încep cu sistemul de operare pe care acest proiector îl pune la dispoziția utlizatorului.
Meniul OSD al proiectorului ViewSonic X10-4K:
Este un SO bazat pe Android, ce-ți permite să folosești proiectorul fără a-l conecta la un alt dispozitiv. Ai direct din proiector mai multe aplicații pe care le poți instala din magazinul Aptoide. Dintre acestea enumăr Netflix, un emulator de YouTube, Kodi, Plex, ABC News și altele.
Sistemul de operare îți permite și integrarea proiectorului ViewSonic X10-4K cu asistenții virtuali Google și Alexa. Este nevoie să creezi un cont în aplicația ViewSonic Remote pe care să-l integrezi cu oricare dintre acești doi asistenți, iar apoi poți folosi comenzi vocale spre a controla câteva dintre funcțiile proiectorului, precum volumul, input-ul sau auto-focusul.
Da, ViewSonic X10-4K aduce autofocus. Ce înseamnă asta? Că nu mai ai o rotiță din care să găsești manual punctul de clar, fiindcă proiectorul face asta automat la doar o apăsare de buton sau complet automat atunci când detectează că imaginea nu este perfect în focus. În momentul în care funcția de autofocus lucrează apare o imagine gen țintă pe care ViewSonic X10-4K o pune în clar în doar 2 – 3 secunde.
Sistemul de operare și conectivitatea Wi-Fi îți permit să faci screen mirroring de pe un dispozitiv Android sau iOS. Astfel, o prezentare poate fi făcută direct de pe smartphone pe un ecran de până la 5 metri diagonală.
Mai vorbesc aici și despre senzorii din spatele grilei de sub lentile. Aceștia pot opri proiecția dacă ceva obstrucționează lampa de la o distanță de 50 – 100 cm, în funcție de setările utilizatorului. Această funcție este utilă dacă ai copii ce sunt atrași de lumina ce vine de la proiector și decid să privească direct în lampă de la mai puțin de 1 metru distanță. În astfel de cazuri, proiecția este oprită automat.
Conectivitate
Zona de conectivitate este aglomerată, să spun așa. Nicidecum în sensul rău, ci în sensul că avem multe elemente prin care ne putem conecta pe fir la ViewSonic X10-4K.
Sunt două porturi HDMI, ambele de tip 2.0, compatibile HDCP 2.2. Mai vedem un port USB Type-C, două porturi USB Type-A, unul de tip 2.0 ce oferă și funcție de încărcare la 5V / 1.5 A, celălalt de tip 3.0 ce oferă curent la 5V / 2 A.
Există și un port LAN RJ-45 prin care putem conecta proiectorul la o rețea de internet, dar mai avem și un slot pentru card microSD, ce acceptă carduri de tip SDXC de până la 64 GB.
Pentru sunet există conexiune digitală optică de tip S/PDIF, dar și două jack-uri de 3.5 mm, unul cu rol de ieșire și unul pentru intrare.
Tot în zona de conectivitate există și un slot USB în care putem introduce un dongle Wi-Fi.
Este oferit unul direct din pachet, dar putem folosi și altul dacă avem nevoie. Nu sunt necesare setări suplimentare la introducerea stick-ului Wi-Fi, operațiunea este de tip plug and play.
Tot la partea de conectivitate wireless putem adăuga și conexiunea Bluetooth 4.0. Aceasta nu oferă decât funcție audio in, în sensul că poți folosi difuzoarele integrate de proiector spre a reda conținut audio din alte surse. Practic, transformi proiectorul într-o boxă Bluetooth. Mi-ar fi plăcut să existe și posibilitatea ca prin Bluetooth să conectezi proiectorul la un sistem de sunet separat.
Preț
Proiector ViewSonic X10-4K – 6.680 de lei pe ITGalaxy.ro
Concluzii
ViewSonic X10-4K nu este un proiector ieftin, însă îl pot introduce în categoria cu produse ce oferă suficient raportat la preț.
Imaginea este de bună calitate, chiar dacă nu tocmai perfectă. Însă, rezoluția mare, culorile vii și luminozitatea suficientă sunt atuuri clare de partea sa. Mai mult, cu 30.000 de ore de funcționare, acest proiector este o investiție sigură pentru mulți ani.
Sunetul integrat este bun nu doar când ne gândim că vorbim de un proiector, ci la modul general. Poți folosi boxele Harman Kardon integrate ca sistem de sunet separat, prin Bluetooth sau conectivitate pe fir.
Apropo de conectivitate, chiar nu am la ce să mă gândesc că-i lipsește acestui proiector. În plus, faptul că vine cu un sistem de operare bazat pe Android, ce-i permite să ruleze conținut fără a fi nevoie de alt dispozitiv reprezintă încă un plus important.
Designul și construcția vin să încheie lista de aprecieri pozitive.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul ViewSonic X10-4K:
PRO
- design reușit, construcție solidă, cu atenție la detalii;
- calitate generală a imaginii foarte bună;
- sunet puternic, de foarte bună calitate;
- conectivitate completă;
- sistem de operare integrat, ce permite rularea de conținut, dar care oferă și alte funcții suplimentare (integrare cu Google Assistant sau Alexa, screen mirroring de pe dispozitive Androis sau iOS, de exemplu);
- sursă de lumină cu durată de viață de 30.000 de ore.
CONTRA
- contrastul și intervalul dinamic puteau fi ceva mai ridicate.