BenQ este lider în piața de proiectoare DLP, iar asta se vede în oferta lor de astfel de dispozitive, având o gamă foarte extinsă din care poți alege.
Proiectorul pe care îl prezint azi face parte din categoria celor pentru acasă, mai exact a celor recomandate pentru Home Cinema, dar plusează cu câteva specificații ce-l recomandă și pentru gaming.
BenQ TH685 se laudă că poate suporta o rată de refresh de până la 120 Hz și un timp de răspuns de numai 8.3 ms. Mai mult, suportul HDR și luminozitatea maximă înaltă sunt alte caracteristici ce-l fac pe BenQ TH685 potrivit pentru jocurile pe consolă ori PC.
Specificații proiector BenQ TH685
- Sistem de proiecție – DLP;
- Lentile cu zoom 1.3x;
- Rezoluție – nativă 1920 x 1080 pixeli;
- Culori afișate – 1.07 miliarde;
- Luminozitate – până la 3.500 ANSI Lumens;
- Contrast FOFO (Full On Full Off) – 10.000:1;
- Durată de viață lampă – 15.000 de ore în modul Lamp Save, 10.000 ore în modul Eco, 8000 de ore în modul SmartEco și 4000 de ore în modul Normal;
- Diagonală – de la 60 inch (152 cm) – 200 inch (508 cm);
- Conectivitate: 2 x HDMI HDCP 2.2, 2 x VGA (PC In și MOnitor Out), 1 x USB Type-A cu alimentare la 1.5A, 2 x jack audio de 3.5 mm (In și Out), port RS232 (DB-9pin), 2 x receiver IR (frontal și sus);
- Sunet: 1 x 5W;
- Consum: 340W (maxim), 297W (normal), 206W (Eco);
- Dimensiuni: 312 x 225 x 110 mm;
- Greutate: 2.8 kg.
Design
BenQ TH685 a ajuns la mine în cutia de retail, care însă avea un conținut ușor diferit față de ceea ce vor primi clienții. Unitatea de review a venit cu cablu de alimentare, cablu VGA, ghid de pornire rapidă, un pliant cu informații de reglementare și un cablu HDMI. Cel din urmă nu vine în cutia de retail în mod normal, locul lui fiind luat de telecomandă, ce însă a lipsit din pachetul primit de mine.
Designul proiectorului BenQ TH685 este simplu. Culoarea carcasei este aproape în totalitate albă, în timp ce partea superioară aduce un model cu romburi, care, așezate trei câte trei, formează hexagoane, ce lasă impresia unui desen 3D.
Zona superioară este cea pe care sunt toate elementele de control: către colțul din dreapta-jos sunt grupate butoanele ce-ți permit navigarea prin meniul OSD. Acesta este logic strcuturat și foarte facil de parcurs.
Meniul OSD al proiectorului BenQ TH685:
Tot pe partea de sus sunt amplasate și rotițele de reglaj al zoom-ului lentilelor și cel al focusului. Se rotesc un pic cam greu, opun ceva rezistență, dar asta înseamnă că poți face reglaje fine.
Laterala din dreapta (când privim proiectorul din față) este aproape complet ocupată de fante de aerisire. Pe aici este tras aerul înspre lampă, în timp ce evacuarea lui se face cumva pe colț, pe latura din față și cea din stânga.
Senzorii IR, ce primesc semnalul de la telecomandă, sunt poziționați unul sus, lângă butoane, celălalt frontal, chiar lângă lentile.
Partea din spate este ocupată în mare măsură de zona de conectivitate, în timp ce pe partea de jos vedem cele trei picioare de sprijin, cu cel din față reglabil prin deșurubare. Tot aici sunt și cele trei ”piulițe” ce acceptă șuruburi M4 x 8 mm, cu ajutorul cărora și al unui suport compatibil poți fixa proiectorul pe tavan.
Plasticul folosit la exterior nu este neapărat pretențios, nu pare cel mai bun calitativ. Nici finisările de detaliu nu sunt cel mai atent realizate, dar asta nu înseamnă neapărat că pe BenQ TH685 îl simți tocmai ieftin sau prost fabricat. Se putea mai bine, dar, repet, nu-i nimic grav.
Pe de altă parte, BenQ TH685 este destul de compact și ușor încât să poată fi mutat mereu unde ai nevoie. Acesta este un avantaj major dacă nu ai un loc dedicat pentru el sau o cameră specială unde să folosești mereu proiectorul.
Imagine
Eram curios să pornesc imaginea pe BenQ TH685 după ce am parcurs câteva dintre specificații. După ce am dat drumul la câteva scene de test, am aflat că BenQ TH685 nu are aproape nicio problemă în a afișa totul clar chiar și în plină zi, în interiorul casei. Luminozitatea maximă de 3500 ANSI Lumeni face față cu brio în acest scenariu. Contrastul este bun și culorile intense în astfel de condiții și BenQ TH685 s-a descurcat cu mult mai bine în lumina zilei decât credeam.
Am așteptat să se lase întunericul, fiindcă eram nerăbdător să văd la capacitate maximă acest proiector. EI bine, într-o cameră întunecată sau complet în întuneric, BenQ TH685 proiectează o imagine de cea mai bună calitate. Lumină este mai mult decât din plin, contrastul este foarte înalt, iar culorile excelente. Sunt vii, saturate, cu siguranță printre cele mai bune pe care le-am văzut la vreun proiector.
Cel puțin la fel de impresionant este și intervalul dinamic, ce este extins chiar și cu conținut standard. Când redai de la sursă scene native HDR observi un Dynamic Range cu adevărat extins, cu detalii din plin atât în zonele puternic iluminate din cadru, cât și în cele ”umbrite”.
Sunt mai multe preseturi pentru imagine pe BenQ TH685: Bright, Living Room, Cinema (mi s-a părut cel mai potrivit pentru filme, cu balans de alb și culori extrem de bine reglate), Sports, Game, HDR10, HLG, User 1 și 2. Cele din urmă pot fi personalizate în detaliu, BenQ TH685 oferă multe, foarte multe opțiuni de reglaj, inclusiv pe setare Gamma sau reglaj fin al temperaturii de culoare.
Orice tip de coținut arată grozav pe acest proiector. De la sport, emisiuni, filme ori desene animate, până la jocuri. Și da, am ajuns la jocuri, capitol unde BenQ TH685 aduce ceva avantaje față de alte proiectoare.
Rata maximă de refresh poate ajunge până la 120 Hz, iar timpul de răspuns se pare că este undeva la 8 ms. Am testat proiectorul în câteva jocuri și am remarcat cât de mult contează aceste două caracteristici la un astfel de dispozitiv. Imaginile sunt cursive, nu apar sacadări decât foarte rar, iar pentru jocuri de distracție BenQ TH685 este mai mult decât suficient.
Nu știu câți își pot imagina cum arată anumite jocuri pe o diagonală de vreo 2.5 metri. Dacă nu ai încercat așa ceva, trebuie să mă crezi că este cu totul special.
Apropo de diagonale, iată cam care sunt valorile la anumite distanțe de proiecție:
Pentru o diagonală de 100 de inch, trebuie să așezi proiectorul la o distanță de minimum 2.5 metri sau de maximum 3.2 metri (în funcție de rata de zoom);
O diagonală de 150 de inch se obține de la circa 3.75 metri până la aproximativ 4.85 metri;
Diagonala maximă în care totul este afișat clar de BenQ TH685 este de 200 de inch și se atinge la distanțe de proiecție între 5 și aproape 6.5 metri.
Concluzie scurtă la acest capitol: BenQ TH685 este un proiector grozav pentru Home Cinema, ce face față fără mari pierderi calitative chiar și în camere în care lumina zilei intră în limite normale. În plus, impresionează și în jocuri, dar asta nu înseamnă că poți face gaming la nivel intensiv ori gen profesional. Pentru distracție, însă, este absolut uimitor.
Sunet
Nu mă așteptam la prea multe de la difuzorul integrat de BenQ TH685, dar surpriză: emite un sunet la o calitate cel puțin decentă. Cu siguranță suficient pentru niște clipuri pe YouTube sau emisiuni TV. Volumul este și el suficient pentru astfel de scenarii, însă o experiență desăvârșită alături de BenQ TH685 implică în mod obligatoriu o pereche de boxe dedicate. Este păcat să alături unei imagini de cea mai bună calitate un sunet acceptabil.
Vorbesc aici și despre zgomotul făcut de ventilatorul integrat. Aș spune că este destul de gălăgios și că mi-ar fi plăcut un sunet mai bine controlat. Are o frecvență joasă, ce se face auzită destul de pregnant.
Conectivitate
Nu sunt lipsuri aici. Avem două porturi HDMI, ambele compatibile HDCP 2.2, precum și două porturi VGA, unul pentru intrare semnal, celălalt pentru ieșire către un monitor. Un port USB Type-A oferă curent la o intensitate de 1.5A, suficient pentru majoritatea dispozitivelor de streaming pe HDMI, precum Google Chromecast. Cele două jack-uri audio pe 3.5 mm încheie lista de porturi fizice. Unul este pentru intrarea sunetului, celălalt pentru ieșire.
Există și port serial RS-232, însă acesta va fi folosit cel mai probabil doar în cazuri ce nu presupun utilizarea acasă, ci pentru proiecții business ori de eveniment.
Ar mai fi de menționat receptoarele pentru semnal IR de la telecomandă, dar am spus deja unde sunt poziționate la capitolul Design.
Preț
Proiector BenQ TH685 – 3.789 lei pe AVStore.ro
Concluzii
Probabil că pentru unii, BenQ TH685 ar putea părea scump. Așa poate aș fi crezut și eu dacă nu-l vedeam la lucru și mă bazam doar pe specificații. Însă, după ce realizezi de ce este în stare, începi să crezi că este o afacere. Într-adevăr, nu toată lumea dispune de un buget de aproape 4.000 de lei pentru un proiector, dar acelora care s-au gândit la așa ceva le recomand acest BenQ TH685.
Cele mai importante punte pro și contra pentru proiectorul BenQ TH685:
PRO
- imagine de foarte bună calitate, luminozitate maximă suficientă chiar și în plină zi, contrast înalt, interval dinamic extins și culori vii, saturate;
- recomandat pentru jocuri, rata de refresh de până la 120 Hz și timpul scurt de răspuns asigură sesiuni de gaming la un nivel excelent pentru un proiector și mai mult decât acceptabil la modul general;
- suficient de compact și de ușor spre a putea fi mutat des acolo unde ai nevoie.
CONTRA
- plasticul de la exterior și finisările de detaliu nu sunt de cea mai bună calitate;
- zgomotul făcut de ventilator este cam înalt și are o frecvență oarecum deranjantă.