Există pe piață mai multe tipuri de proiectoare și acum nu mă refer neapărat la tehnologiile din spatele fiecăruia, cât la destinația pe care producătorul o scoate în față. Avem proiectoare pentru mediul educațional, pentru business ori home cinema, plus unele ce promit a fi bune pentru mai multe activități.

Apoi vorbim despre modul de proiecție, căci în ultimul timp au luat amploare proiectoarele Short Throw sau Ultra Short Throw. Acestea sunt mult mai ușor de montat, le găsești imediat loc în orice cameră, indiferent de dimensiuni. Nu necesită nici echipamente suplimentare de fixare, le poți așeza direct pe o masă, fix înaintea suprafeței de proiecție.

Despre un astfel de proiector vom vorbi azi, un Epson EH-LS100, ce aduce multe tehnologii la pachet, pentru un preț deloc de speriat. Cel puțin nu de speriat atunci când vorbim despre un proiector Laser cu tehnologie 3LCD.

Vedem mai departe care sunt avantajele acestor tehnologii, deocamdată să vedem principalele specificații tehnice.

Specificații proiector Epson EH-LS100

  • Lampă laser, tehnologie 3LCD, obturator RGB cu cristale lichide;
  • Rezoluție nativă Full HD, 1920 x 1200 pixeli, raport 16:10;
  • Luminozitate: până la 4000 ANSI Lumens;
  • Contrast Dynamic: 2.500.000:1;
  • Durată de viață lampă: până la 30.000 de ore în modul Eco, până la 20.000 ore mod High;
  • Diagonală: între 70 inch (177 cm) și 130 inch (330 cm);
  • Conectivitate: 3 x HDMI (unul suportă MHL), VGA In, VGA Out, RS-232C, Composite In, Audio Out (jack de 3.5 mm), 2 x Audio In (jack de 3.5 mm), 2 x USB Type A, 1 x USB Type B, Ethernet RJ-45;
  • Sunet: 16W;
  • Dimensiuni: 494‎ x 437 x 188 mm;
  • Greutate: 11 kg.

Design

Epson EH-LS100 nu este nici pe departe un proiector de dimensiuni compacte, nicăieri nu este promovat în acest sens. Cutia în care ajunge la cumpărător este așadar destul de voluminoasă, iar greutatea nu este nici ea de neglijat.

În cutie mai găsim, pe lângă proiector, un cablu de alimentare, telecomandă cu baterii corespunzătoare și câteva hârtii cu diferite informații plus manual de utilizare ce vine și pe CD.

Proiectorul Epson EH-LS100 este promovat ca un excelent înlocuitor pentru televizorul de acasă. Totuși, nu aș putea spune că designul a fost elaborat în acest sens, produsul arată ca orice alt proiector de tip UST (Ultra Short Throw) și nu aduce neapărat un aspect elegant, ușor de încadrat într-o locuință. Sigur că nici a produs industrial nu arată.

Spuneam că dimensiunile și greutatea sunt apreciabile, dar Epson EH-LS100 nu a fost conceput spre a fi mutat mai tot timpul. După ce ai găsit poziția ideală, reglabilă prin intermediul celor trei piciorușe pe șurub, îl vei lăsa acolo și te vei bucura de imaginea primită. Îl poți monta, de asemenea, și pe tavan, prin intermediul unui suport special.

Două aspecte aș vrea să menționez la capitoul design, restul elementelor le puteți descoperi din galeria de imagini de la sfârșitul articolului.

Primul se referă la controlul focusului optic, ce nu poate fi accesat decât după ce desfacem grila filtrului de praf. Nu înțeleg de ce nu a fost lăsat la vedere, deși este adevărat că odată reglat și dacă nu schimbi poziția proiectorului nu mai este nevoie să tot modifici focusul.

Al doilea aspect se referă, din nou, la ascunderea unor porturi de conectivitate în spatele unui capac. Acum, acest capac nu poate fi dat la o parte decât cu ajutorul unei șurubelnițe tip stea, fiind nevoie să desfaci două șuruburi.

În rest, nu știu cât aș putea să adaug despre designul unui proiector. Legat de construcție, apreciez că Epson EH-LS100 este un produs bine fabricat, plasticul nu este cel mai pretențios, însă în niciun caz nu pot spune că arată ieftin. Nicidecum. Calitatea construcției este bună și nu pot exista motive de nemulțumire din acestă direcție.

Imagine și sunet

Haideți să vedem cum stă Epson EH-LS100 la acest capitol, cel mai important dintre cele prezentate. Faptul că folosește laser pentru sursa de lumină, plus tehnologie 3LCD ar trebui să asigure luminozitate înaltă și culori vibrante.

Iar fix aceste două caracteristici sunt cele care scot în față acest proiector cu distanță ultra scurtă de proiecție. Luminozitatea este cu adevărat înaltă, cu siguranță cea mai ridicată pe care am avut ocazia să o analizez. Culorile sunt și ele redate destul de fidel. Există patru moduri predefinite de afișare a imginii: Dynamic, Cinema, Cinema Bright și Game. Am găsit că cea mai bună alegere pentru o redare cât mai corectă a culorilor este modul Cinema. Și în Game Mode te alegi cu nuanțe exacte, aș spune chiar cu un balans de alb mai bine ales, ușor către zona caldă.

Dacă de fiecare dată când am testat proiectoare am ales să fac pozele ce relevă calitatea imaginii într-o cameră cât mai întunecată, cu jaluzelele trase, în cazul Epson EH-LS100 nu a mai fost deloc nevoie de așa ceva. Cu lumină ambientală din plin acest proiector se descurcă excelent. Luminozitatea înaltă își face excelent treaba, iar cei 4000 Lumeni din fișa tehnică se văd din plin în realitate.

Exemple de imagini oferite de proiectorul Epson EH-LS100:

Iată că recomandarea cum că Epson EH-LS100 poate înlocui acasă un televizor este total acoperită. Aș spune chiar că acest proiector reușește să ofere cel mai bun contrast atunci când în cameră există lumină ambientală, față de momentele când vizionăm în întuneric total. Atunci este recomandat să folosiți modurile ce scad substanțial luminozitatea spre a păstra un nivel ridicat de contrast. Altfel, negrul nu va fi deloc adânc, ci va apărea ca o nuanță de gri. Acesta ar fi cam singurul minus pe care îl pot găsi imaginii oferite de Epson EH-LS100: nivelul contrastului în camerele întunecate.

În rest, numai de bine și chiar foarte bine. Rezoluția Full HD este mai mult decât suficientă, deși poate la prima vedere nu ar părea tocmai așa la o diagonală de până la 130 inch. Nici vorbă, căci imaginile sunt sharp, cu detaliile foarte bine conturate, nimic nu pare artificial.

Nu am observat nici artefacte tipice proiectoarelor. Fiindcă folosește tehnologia 3LCD efectul de curcubeu este dat uitării, așa că am scăpat și de cea mai enervantă eroare de imagine la proiectoare.

Haideți să vedem ce diagonale obținem în funcție de cât de departe poziționăm spatele proiectorului față de suprafața de proiecție. Menționez aici faptul că această suprafață trebuie să fie pe cât de plană se poate, distanța ultra scurtă face ca orice denivelare, oricât de mică, să fie amplificată în imagine. Nu doar Epson EH-LS100 produce astfel de efecte, ci orice proiector cu tehnologie UST (Ultra Short Throw).

Cu spatele proiectorului practic lipit de peretele pe care proiectam, am obținut o diagonală de circa 154 cm. Totuși, la această distanță nu poți avea întreaga imagine în focus, așa că recomand pentru modelul EH-LS100 o distanță minimă de circa 5 cm, unde avem diagonala de 177 cm (70 inch). Cu spatele proiectorului la 10 cm de perete am primit o diagonală de circa 192 cm (75 inch), iar la 20 de cm aveam deja 234 de cm (92 inch) în diagonală. Pentru a avea cei 130 inch în diagonală este nevoie ca proiectorul să fie poziționat la circa 40 de cm de suprafața de proiecție.

Fiindcă avem și dfuzor integrat, să spunem două vorbe și despre acesta. Se pare că puterea este de 16W pentru acest speaker și aș spune că sunetul este la o intensitate bună pentru o cameră de dimensiuni medii. Totuși, calitatea nu poate fi la nivelul imaginii, de aceea sunt sigur că orice persoană care va plăti suma cerută pentru acest proiector, va mai găsi resurse de câteva sute de lei pentru un sistem de sunet care să transforme experiența într-una completă. Difuzorul îl văd adecvat pentru o prezentare ce nu include sunete care au nevoie de o bună definiție.

Utilizare

Epson EH-LS100 poate fi operat în mai multe moduri. În primul rând, poți parcurge meniul cu setări direct prin intermediul butoanelor de pe aparat. Acestea sunt grupate pe laterala din dreapta, ușor de accesat și logic amplasate unele față de celelalte:

Totuși, mult mai simplu este să faci setările necesare prin intermediul telecomenzii din pachet, ce se aseamănă destul de tare cu una convențională de televizor. Prin intermediul acesteia nu mai este nevoie nici să fii aproape de proiector și totul devine mai facil.

Capturi de ecran din meniul proiectorului Epson EH-LS100:

Mai există și a treia variantă, cea în care putem controla proiectorul Epson EH-LS100 cu ajutorul smartphone-ului, prin aplicația iProjection. Aceasta îți oferă acces la mai toate funcțiile proiectorului și îți permite chiar să proiectezi conținut direct din memoria telefonului.

Doar că, pentru a putea folosi smartphone-ul cu aplicația iProjection, prin conectivitate fără fir, este nevoie să achiziționezi separat un adaptor compatibil Wi-Fi, pe care să-l introduci în proiector în portul USB dedicat:

Dacă alegi acest echipament opțional, atunci vei avea la dispoziție controlul proiectorului prin intermediul smartphone-ului cu aplicația iProjection instalată.

Capturi de ecran din aplicația Epson iProjection:

Tot la utilizare aș vrea să adaug și modul extrem de silențios în care lucrează acest proiector. Chiar și cu ventilația setată pe modul Normal nu avem parte de zgomot cu adevărat deranjant de la ventilator, iar în modul Eco situația devine de-a dreptul agreabilă, zgomotul fiind abia perceptibil.

Conectivitate

Din acest punct de vedere, dacă Epson EH-LS100 ar fi adus și Wi-Fi direct integrat și poate Bluetooth, atunci aș fi putut afirma că avem tot ce ne trebuie. Chiar și așa, având în vedere tot ce pune la dispoziția utilizatorului, nu ai cum să fii dezamăgit.

Sunt trei porturi HDMI, dintre care unul ce suportă MHL, două USB 2.0 Type-A și unul Type-B, intrare și ieșire video prin VGA analog, component in, două intrări de sunet prin jack de 3.5 mm și o ieșire de sunet tot prin jack de 3.5 mm, dar și port de rețea RJ-45. Am precizat deja la capitolul Design că o parte dintre aceste porturi sunt poziționate în spatele unui capac.

Și pentru că are atâtea intrări video, Epson EH-LS100 poate reda simultan imaginea din două surse diferite, prin funcția Split Screen, una cu adevărat bine-venită când ai la dispoziție o diagonală de până la 330 cm.

Preț

Epson EH-LS100 – 10.000 d elei pe eMAG.ro

Concluzii

Am văzut și prețul, deci putem trage câteva concluzii. Da, poate părea mult să dai 10.000 de lei pe un proiector, dar rețineți că acesta este un preț bun pentru un proiector Laser, cu tehnologie 3LCD, ce oferă o calitate foarte bună a imaginii și o luminozitate extrem de ridicată, ce face ca urmărirea conținutului preferat să fie o plăcere chiar și cu multă lumină ambientală.

Eu aș spune că singurul minus pe care l-am găsit ar fi cel legat de nivelul contrastului atunci când proiectăm în camere întunecate. Totuși, Epson EH-LS100 nu se vrea neapărat un proiector Home Cinema, ci unul care să înlocuiască cu succes televizorul de acasă, iar aici aș spune că-i iese foarte bine.

Dacă vrei o diagonală cu adevărat mare, o distanță extrem de scurtă necesară proiecției, dacă ști că vizionezi mai mult în lumină naturală și vrei culori vibrante, atunci Epson EH-LS100 este o soluție dintre cele mai bune.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul Epson EH-LS100:

PRO

  • luminozitate extrem de înaltă, ce oferă imagini de bună calitate în camerele cu multă lumină ambientală;
  • culori vii, plăcute;
  • distanță foarte scurtă de proiecție, la numai 40 de cm de suprafața de proiecție ai parte de diagonala maximă de 330 cm (130 inch);
  • ventilator silențios, mai ales în modul Eco.

CONTRA

  • nivelul contrastului, mai ales când proiectezi în întuneric, putea fi mai ridicat.